• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na juhu Slovenska to dlho vyzeralo na pokojný zápas, v ktorom mali bližšie k výhre hostia. Lenže v druhom polčase sa napätie vystupňovalo a basketbal šiel mierne do úzadia. Stretnutie plné emócií napokon lepšie ustáli hráči Svitu, ktorí si z Komárna odvážali dôležité dva body. 

„Obuvníci“ viedli len v úvode, potom prebrali taktovku nad stretnutím hráči Iskry. V prvej štvrtine bol ich náskok dvojciferný, v druhej 10-minútovke dokonca 18-bodový. Nič tak nenasvedčovalo tomu, že by sa mohla v mestskej športovej hale udiať nejaká dráma.

„Vybehli na nás, rýchlo si vybudovali vedenie. My sme naproti tomu začali horšie, od toho sa všetko odvíjalo. Spomalili sme naše tempo, pri tom pred zápasom sme si vraveli, že chceme hrať rýchlo. Chceli sme ísť do protiútokov, ale sami sme spomalili, čo súper využil na to, aby sa sformoval do obrany,“ prezradil po zápase rozohrávač Komárna Jorden Duffy.

Svit mal kontrolu nad dianím na palubovke, ale vlastnými chybami umožnil súperovi pomýšľať na návrat do duelu a dokonca aj nad víťazstvom. Dvakrát totiž domáci basketbalisti stiahli na rozdiel piatich bodov, dokonca v druhej štvrtine to bolo o jednom útoku.

„Bol to ťažký a náročný zápas. Nebolo to pekné, ale zvládli sme to. Myslím si, že sme sa prestali sústrediť a koncentrovať. Rýchlo sme strieľali, strácali sme lopty, tam by som videl problém,“ uviedol krídelník Svitu Phil Carr. 

kn svit 5

To, čo sa dialo v druhom polčase až tak nepripomínalo basketbal. Vyostrené emócie sa presunuli do boja o každú loptu a žiaľ, nezaobišlo sa to aj bez incidentov. Predčasne pod sprchy musel ísť na domácej strane Vladimir Djodjevič a hosťujúci Isaiah Johnson. Hlavne americký rozohrávač dlho otáľal z odchodom z palubovky. Neskôr inkasovali nešportové fauly aj Miles Bowman jr. a Saša Avramovič.

Carr sa samotnú situáciu snažil zobrať z nadhľadu a úsmevom: „To máme radi, bolo to zábavné. Bodaj by bolo viac duelov takýchto. Toto je tá zábavnejšia časť basketbalu. Nik nechce čistý zápas, potrebujeme akciu, náboj. V Brooklyne som niečo takéto zažíval počas stretnutí vonku. Počas zápasov vám ľudia pri palubovke rozprávali všeličo, dokonca sa vás dotýkali pri streľbe. Nie je to samozrejme pre každého.“

Keď sa konečne aktéri vrátili opäť k basketbalu, tak z toho bol zaujímavý a aj dramatický zápas. Komárno sa viackrát dotiahlo a živilo nádej na obrat, no Svit mal vždy tú najlepšiu možnú odpoveď.

kn svit 6 

„Bolo ťažké vrátiť sa do zápasu a otočiť duel na svoju stranu. Všetko sa odvíjalo od nášho zlého vstupu. Treba proste plniť náš zápasový plán,“ povedal Duffy.

Iskra napokon lepšie ustála koncovku a odmenou pre nich boli dôležité dva body. Pre „Podtatrancov“ to bolo totiž len tretie tohtosezónne víťazstvo u súpera, vďaka nemu si poistili šieste miesto a ďaleko nie sú ani od vyšších mét.

„Rozhodlo podľa toho, komu sa podarí lepšie zastavovať útoky súpera. Veľmi sme to potrebovali, pretože vonku sa nám príliš v tejto sezóne nedarilo. Máme na to, aby sme tabuľkou stúpali vyššie. V prvej polovici základnej časti sme totiž prehrali niektoré zápasy, ktoré sme nemali,“ zakončil Carr hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Komárno - Svit:

Foto: Karol Scholtz