• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po takmer troch rokoch dokázala nájsť Iskra Svit víťazný recept na Inter Bratislava. Už v predchádzajúcom meraní síl nebola od toho ďaleko, no teraz aj bez dvoch členov základnej zostavy a podporená fantastickým Phillom Carrom, si mohla vychutnať sladký triumf s klaksónom. Pre jedného vítaná vzpruha pred Slovenským pohárom, pre druhého veľký výkričník. 

„Podtatranci“ naposledy zdolali bratislavský celok 1. marca 2017. V Iskra aréne vybehli aj bez absentujúcej dvojice Jalen Nesbitt a Adam Monček nesmierne sebavedomo. Prvú štvrtinu vyhrali 22:9, do polčasu ich náskok narástol na 15 bodov. Inter sa do zápasu dokázal vrátiť, necelé tri minúty pred koncom dokonca viedol 75:71. Hrdinom večera sa stal napokon domáci Phil Carr, úspešnou strelou s klaksónom vybojoval pre svoje družstvo najcennejšie víťazstvo sezóny. „Buzzer beaterom“ korunoval svoj famózny výkon, keď celkovo zaznamenal 39 bodov.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo Inter zdolať. Cítil som, že sa mi v zápase darí. Keď sa blížila záverečná strela, vedel som, že to zoberiem na seba. Je úžasné, že to vyšlo. Bol to veľmi náročný zápas. Interu sme sa nezľakli, hrali sme svoju hru. Síce sme stratili náš náskok, ale v tom som problém nevidel. Basketbal je rýchla hra, raz sa darí jednému tímu, raz druhému,“ povedal hrdina duelu Carr.

Úradujúci majster prehral druhý z predchádzajúcich troch zápasov. Po prehre v Žiline prišla povinná výhra nad Spišskou Novou Vsou, ale pod Tatrami sa nenaladil správnym smerom na prvý vrchol sezóny - Slovenský pohár.

DSC 5086

„Napriek tomu, že vieme, že Svit je doma silný, sme až takú energiu z ich strany na začiatku duelu neočakávali. Vedeli sme, že sú aj veľmi nebezpeční z hľadiska individuálnych kvalít niektorých hráčov. My sa aktuálne nenachádzame v dobrej forme, aj štatistické údaje to ukazujú. Možno je to aj preto, že máme v lige relatívne bezpečný náskok na čele tabuľky. Vyzerá to tak, že by sme mali základnú časť vyhrať. Dôvodom našej prehry bol výnimočný výkon Phila Carra podporený Isaiahom Johnsonom. My sme sa v druhom polčase zlepšili, ale nestačilo to,“ hovoril tréner Interu Aramis Naglič.

Po sérii nestabilných výkonov prišla pre Iskru nesmierne dôležitá psychologická vzpruha. O to cennejšia, že tréner Rudolf Jugo nemal k dispozícii kompletné družstvo. Jeho zverenci totiž stále nie sú ďaleko od piatej pozície, pomýšľať však môžu pokojne aj na štvrté a prípadné tretie miesto.

DSC 5059

„Táto výhra je mimoriadne dôležitá pre naše sebavedomie. Ukázala nám, že môžeme zdolať každého. Počul som, že s Interom sa Svitu nedarilo vyhrať veľmi dlhú dobu. Aj preto beriem túto výhru ako niečo špeciálne. Mojich 39 bodov a posledná rozhodujúca strela, to bolo niečo výnimočné. Bolo to niečo o čom sa sníva, keď ste deťmi,“ dodal Carr.

Inter je aj napriek zaváhaniu suverénnym lídrom tabuľky, v stredu večer totiž zaváhali tiež tímy na druhom až štvrtom mieste. Náskok „žlto-čiernych“ tak zostal 6-bodový. Aj to je asi dôvod, že „žlto-čierni“ si nevedia udržať v zápasoch koncentráciu celých 40 minút.

DSC 5087

„Musíme sa na to sústrediť. Skúsime to docieliť rozhovormi s hráčmi a tréningami. V tejto sezóne nemáme taký dominantný tím ako sme mali v minulom ročníku. Musíme teda na víťazstvá pracovať viac ako v minulej sezóne. Rozoberieme si ten prvý polčas. Čaká nás Slovenský pohár. Verím, že tam sa ukážeme v lepšom rozpoložení ako vo Svite,“ uzavrel Naglič.

Highlighty zo zápasu Svit - Inter Bratislava:

Foto: Daniel Faix