• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Duel Levíc s Prievidzou bol typický otvárak novej sezóny. Domáci sa dlhšie vyrovnávali s nervozitou, ktorá vyplývala z toho, že každý očakával ich hladký triumf. Hostia naproti tomu mali pred sebou reálny obraz družstva najvyššej súťaže. Tri štvrtiny však živili nádej na úspech, ale v poslednej časti ich súper prevalcoval o 20 bodov.

Konečný rozdiel - 32 bodov (78:46), tak paradoxne vyznie až príliš kruto pre mladý prievidzský kolektív. Ale poďme pekne po poriadku. Zverenci trénera Maroša Helmecyho hrali nebojácne a bez tlaku, čo hlavne v prvom polčase znamenalo vyrovnanú partiu s oveľa skúsenejším levickým družstvom. Veď do dvojciferného vedenia sa dostali domáci až na konci druhej štvrtiny.

„Určite sa ľahšie hrá s pocitom, že nemáš v zápase čo stratiť, respektíve môžeš iba prekvapiť. Na to však celú sezónu nemôžeme pozerať, že to tak bude. Nedá sa spoliehať na to, že nás niekto podcení a tým ich budeme môcť uhrať,“ vysvetlil rozohrávač BC Matej Majerčák.

Rozdiel sa pomaly navyšoval v tretej štvrtine, ale hostia mali stále nádej na úspech. Z čoho vyplýval taký pomalší rozbeh Patriotov? „Prvý zápas, každý chcel niečo ukázať. Rotovali sme aj mladých chalanov. Možno trochu nervozity. Vypracovali sme si veľa voľných pozícií, či už vo vnútri alebo spoza oblúka, ale nevyužili sme ich. Pracovali sme však ďalej, aby si ich vytvárali ďalej. V poslednej štvrtine napokon padli. Sme radi aj za to,“ odpovedal domáci tréner Michal Madzin.

Záverečná štvrtina však ukázala badateľný rozdiel pri pohľade na obe družstvá. Levice zapli na vyšší stupeň a súperovi dovolili napokon v tejto časti len dva koše z hry. Razom vedenie okamžite rástlo, až na konečných 33 bodov. „Sme spokojní, je to pre nás dôležitá výhra. Máme však na čom pracovať. Začiatok bol v podstate vyrovnaný, potom sme to natiahli. Hlavne v prvom polčase sme nebránili tak, ako sme mali. V druhom to už bolo oveľa lepšie. V útoku to bolo dobré, všetci chalani si zahrali,“ uviedol pivot Levíc Boris Bojanovský. 

DSC 9412

Prievidza nenašla v tejto fáze recept na tlak súpera, navyše sa mimoriadne strelecky trápila za tri body. Len 9-percentná úspešnosť ťažko prináša úspech doma, nie to ešte vonku. „Ťažko povedať, či to bol kameň úrazu. Takisto ako sme nedávali my, tak nedávali ani Levice. Možno keby na začiatku zápasu dal Vrkič dve - tri trojky, tak by to bol iný zápas. To isté platilo aj pre nás. Rozhodli podľa mňa obranné doskoky, možno šírka a kvalita družstva,“ zamyslel sa Majerčák.

Domáci kouč mohol byť spokojný, jeho družstvo malo v koncovke veľkú energiu a ukázalo potenciál, ktorý sa v tomto družstve nachádza: „Bolo to cieľom, mohli sme rotovať viac hráčov a potom nám možno v závere tá energia rozhodla zápas do väčšieho bodového rozdielu. Bol to zámer, za ktorý sme radi, že vyšiel.“ Pozitívne vnímal aj fakt, že priestor na palubovke dostali všetci hráči. Prvé minúty v SBL si napokon pripísali Daniel Chaban (8 bodov) a Patrik Pažický (5 bodov). „Ja som rád. Gratulujem chalanom k prvým minútam a bodom v mužskom basketbale. To ešte nič neznamená, môžeme sa teraz z toho po zápase potešiť, že aj mladí hráči nám ukázali nejaké veci, ale je to ešte len začiatok,“ dodal Madzin.

DSC 9949 

Pre Prievidzu to bolo náročné prípravné obdobie, pred ligou sa mohli konfrontovať s neúplnými tímami, respektíve s družstvami z nižšej súťaže. Až teraz v úvodnom kole nového ročníka videli reálny obraz svojej hry proti ligovému konkurentovi. „Dve stretnutia sme hrali s prvoligovými tímami, čo je úplne iná úroveň. Raz sme hrali s Handlovou, čo nám vôbec nevyšlo a v hlavách sme úplne spadli na dno, potom tak skončil aj výsledok. So Svitom sme hrali, keď ešte vôbec nebol kompletný. Toto je pre nás taká prvá skúška toho, čo môžeme. Dali sme 46 bodov, čo je trochu málo, ale skúsime na tom zapracovať a od zápasu k zápasu sa zlepšovať,“ uzatvoril hosťujúci tréner Maroš Helmecy.

Muž zápasu: Novinkou v našich návratkach bude označenie najlepšieho hráča stretnutia. Na levickej palubovke sa podľa nás v najlepšom svetle prezentoval domáci rozohrávač Henri Wade-Chatman. Preukázal veľkú chuť, dravosť a nasadenie, ktoré pomohlo jeho tímu v dôležitých chvíľach. So 17 bodmi bol najlepším strelcom zápasu.

Highlighty zo zápasu Levice - Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan