• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zápasy Interu s Levicami sú už tradične dobrou reklamou pre SBL. Inak tomu nebolo ani teraz, diváci boli svedkami drámy doslova do záverečnej sekundy. Po väčšinu času mali tromfy v rukách „žlto-čierni“, no výborné zvládnutá koncovka a ubránenie záverečného útoku priniesli radosť na strane Patriotov.

Dynamický, behavý a na naše pomery neortodoxný basketbal. Zverenci trénera Alberta Blanca Vilu zaujali nezaujatého priaznivca aj vo svojom druhom ligovom vystúpení. Na skúsenejšieho súpera doslova vyleteli, po štyroch minútach viedli 13:2. Patrioti sa síce rýchlo otriasli z nevydareného vstupu, ale po väčšinu času boli práve oni tým celkom, ktorý musel doťahovať manko.

„Bol to veľmi náročný zápas. Z našej strany sme ukázali veľkú bojovnosť, srdce a charakter, tam by som videl základy nášho víťazstva. Úprimne, v úvode sme nepremenili niekoľko voľných striel. Inter naproti tomu premenil aj náročnejšie pokusy. To však patrí k zápasu, je to o bodových sériách. Viem, že máme mladé družstvo, ale skúsení hráči z tohto úvodu nespanikárili a vrátili nás neskôr do stretnutia,“ prezradil po zápase hosťujúci rozohrávač Henri Wade-Chatman.

Domáci basketbalisti si právom okamžite získali publikum na svoju stranu, na Pasienky sa postupne vracajú fanúšikovia v hojnejšom počte. O to väčšia škoda je, že na dlhšiu dobu to bol posledný zápas s ich prítomnosťou. Mladí odchovanci opäť raz bojovali a s ich pomocou mohli získať skalp ďalšieho papierového favorita.

„Ťažký a fyzický duel. Urobili sme veľa chýb v obrane a v útoku. Na tom musíme do ďalších zápasov zapracovať. Sú na to stvorené tréningy. Ku každému stretnutiu musíme pristupovať tak, ako keby bolo naše posledné. Tento duel sme prehrali v detailoch, no v basketbale práve detaily rozhodujú. Z Litvy je najlepší tréner na svete Šarunas Jasikevičius, pre ktorého sú práve detaily dôležité. Proste sme prehrali,“ zamyslel sa krídelník Interu Arnas Beručka.

IMG 2539

Patrioti sa občas dokázali dostať vedenie, ale to trvalo len krátko. To najlepšie si napokon nechali na záver. V posledných troch minútach pustili súpera len k jednému košu z hry. „Viac sme sa zamerali na defenzívu a tranzíciu, to nám v tomto smere výrazne pomohlo. Rozhodla podľa mňa chuť po víťazstve. Bojovali sme a nezľakli sme sa momentu. V koncovke boli na palubovke naši skúsení hráči, ktorí napokon zasadili rozhodujúci úder,“ vyhlásil Wade-Chatman.

Za hrdinov zápasu možno označiť pokojne viacero hráčov. Začneme americkým rozohrávačom v levických službách, ťažkou trojkou upravoval na 72:70 z pohľadu svojho tímu. O niekoľko momentov neskôr zobral na seba zodpovednosť Zoran Vrkič, čo sa neskôr ukázalo ako víťazný kôš. Všetko mal však ešte v rukách Argentínčan Lautaro Lopez, keďže Inter mal posledný útok. Všetko to bolo nalinkované dobre, Šimon Krajčovič však brilantným ziskom obral domácich o potenciálne víťaznú strelu.

„Tri štvrtiny sme hrali dobre. Sme mladý kolektív, máme mnoho mladíkov, ale mali by sme hrať lepšie v koncovkách stretnutí. Zabudli sme na naše signály, zrazu sme nevedeli, kto má kde stáť. Z toho pramenila prehra. V prvých dvoch kolách sme nastúpili podľa mňa proti najlepším dvom družstvám v súťaži. Na úvod sme dokázali zvíťaziť nad Spišskými Rytiermi. Proti Leviciam sme tiež nehrali zle, ale prehrali sme si to v dôsledku záverečných dvoch minút,“ ohliadol sa Beručka za koncovkou.

DSC 1370

Pre zverencov trénera Michala Madzina to je veľmi dôležité víťazstvo, aj z pohľadu psychiky a sebavedomia, no tiež z pohľadu, že už v piatok hrajú ďalšie ligové stretnutie (proti Spišským Rytierom). Kým v predchádzajúcom ročníku im koncovky moc nevychádzali, tak na Pasienkoch zvládli otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúci duel a k tomu ustáť v ňom aj záverečné sekundy.

„Je to pre nás veľké víťazstvo a ukazuje, že naše družstvo má veľké srdce a bojovnosť v sebe. Nebojíme sa žiadneho momentu v zápase,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Wade-Chatman.

Muž zápasu: Nemôže byť ním nik iný, ako rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič. Práve on totiž rozhodol svojou šikovnosťou o osude zápasu. Ako vidieť na fotke vyššie, najskôr prežil „klinickú smrť“ po pošmyknutí, všetko však vynahradil najdôležitejším ziskom zápasu. Okrem toho sa reprezentačný rozohrávač prezentoval aj dobrou hrou, dokumentuje to jeho 14 bodov, 6 doskokov, 6 asistencií a 4 zisky. Tie mu vyniesli ocenenie pre najlepšieho slovenského hráča 2. kola SBL.

Highlighty zo zápasu Inter - Levice:

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák