• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboj dvoch mladých tímov, s veľkým elánom a chuťou. Asi tak by bolo možné charakterizovať duel Prievidze s Interom Bratislava. Motivácia získať dva body do tabuľky bolo obrovská, podarilo sa to napokon družine okolo trénera Maroša Helmecyho, po skvelom obrate v záverečnej štvrtine.

Dva veľké úspechy sa mohli oslavovať v stredu večer v prievidzskej Niké aréne. Domácim basketbalistom sa totiž podarilo zdolať Inter aj v ligovom dueli. Ešte vo februári pri tom ťahali s týmto súperom šnúru 20 prehier v rade v súťažných zápasoch. Po Slovenskom pohári dokázali nad „žlto-čiernymi“ triumfovať už aj v SBL. Druhá udalosť sa týkala Zaca Seljaasa, nedávna posila BC totiž zaznamenala premiérové víťazstvo medzi profesionálmi.

„Skvelý pocit. Bola to bitka, ale som šťastný, že sme z nej vzišli víťazne. Od úvodu do konca to bol boj. Na všetko sme sa narobili, na doskoky, na body. Inter hral veľmi agresívnu obranu, my sme museli hľadať na ňu spôsob. Ten prišiel v samotnom závere,“ prezradil nám americký krídelník.

Bola to vyrovnaná bitka, po väčšinu času v nej však viedli hosťujúci basketbalisti. Famóznu blok párty predvádzal Michael Fusek, autor 7 „čapíc“. Vo forme tiež hralo legionárske duo Arnas Beručka a Lautaro Lopez, ku ktorému sa pridal skúsený Richard Körner. V tretej štvrtine viedol Inter aj o 12 bodov a nič nenasvedčovalo tomu, že by Prievidza mohla pomýšľať na úspech.

 image030

„V prvom polčase nám to šlo, cítil som sa dobre a podobne na tom boli aj moji spoluhráči. Robili sme veľa chýb v útoku. Keď takto hráme, tak nemáme kontrolu v defenzíve. Zápas sme prehrali v druhom polčase, boli sme v ňom príliš mäkkí,“ nešetril kritikou Beručka.

Posledná štvrtina totiž priniesla úplne nové dejstvo. Prievidza v tejto časti zamkla svoju obranu, súperovi dovolila len 8 bodov (Inter zaznamenal len 1 kôš z hry!) a na druhej strane, v dôležitých chvíľach jej to padalo v útoku. V týchto okamihoch sa ukázali strelecké schopností Seljaasa, Mihu Vašla a Mateja Majerčáka.

image020 

„Kľúčom k úspechu bola zmena v našej defenzíve. Získavali sme doskoky, odstavovali sme ich od útočných doskokov a tak sme získali momentum. Začali sme dávať ľahké koše, tie nás vrátili do zápasu a potom sme získali menší náskok. V závere to bolo o nás. Museli sme zastaviť súpera, nepustiť ich k náporu a sami na nich pritlačiť,“ uviedol Seljaas.

Bratislavský celok zložila na zem nielen strelecká nemohúcnosť, ale aj 7 stratených lôpt. Pri tom v predošlých troch štvrtinách ich mali na konte celkovo len 6. Interisti zatiaľ všeobecne nezvládajú tesné koncovky, podobne prišli o nádej na víťazstvo aj proti Leviciam a Handlovej. Teraz to bol v Prievidzi už tretí nevydarený záver.

image007 

„V poslednej štvrtine sme hrali zle. Bezhlavo, nekoncentrovane a so zlou defenzívou. Prestali sme hrať v obrane a v posledných piatich minútach sme prehrali na doskokoch. My sme si prehrali zápas, nie že ho Prievidza vyhrala. Potrebujeme si lepšie podávať lopty, zlepšiť situácie pri spacingu. Celkovo je dosť na zlepšenie. Myslím si, že tento zápas bude pre nás dobrou lekciou,“ zamyslel sa Beručka.

Zverenci trénera Maroša Helmecyho naopak ukázali, že s nimi treba počítať. Hlavne v domácom prostredí zatiaľ dali najavo svoju silu. „Každý zápas je dôležitý, získavame tak skúsenosti. Výhra nám pomôže k tomu, aby sme sa naučili, že je potrebné bojovať od začiatku do konca na to, aby sa podarilo uspieť. Triumf nám dodá aj určité sebavedomie, že máme bojovať bez ohľadu na okolnosti,“ zakončil Seljaas hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Inter Bratislava:

Foto: Ladislav Szibilla