• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Opäť raz sa potvrdilo, že v hornonitrianskom derby sa môže udiať hocičo. Prievidzu musel koučovať generálny manažér Marko Batina, Handlová si musela poradiť bez svojho lídra Gorana Bulatoviča. Domáci celok to však zvládol na jednotku, na svojho rivala našiel víťazný recept a po výsledku 82:68 sa mohol radovať zo zaslúženého a cenného triumfu.

Ešte pred úvodným rozskokom mnohých prekvapila informácia o pozitívnom teste trénera BC Maroša Helmecyho. Jeho miesto tak musel zastúpiť bývalý hráč a v súčasnosti funkcionár klubu Marko Batina.

„Nečakaná zmena, ale tento rok robím asistenta trénera Marošovi (poz. Helmecymu) na každom tréningu. To bola dohoda, pomáham mu. Tým pádom som vedel, aký systém hráme, čo hráme, keďže som súčasťou tímu na palubovke. Zmena prišla zrazu, to sme sa dozvedeli v nedeľu a museli sme rýchlo reagovať. Keďže bol iba Maroš pozitívny, tak nebol dôvod nehrať tento zápas. Zobral som to na seba, museli sme sa prispôsobiť. Keď sa už v tejto sezóne venujem aj asistovaniu, tak je to celé pre mňa nové. Neberiem to ako tlak, práveže to vnímam ako skúsenosť. Samozrejme, neočakával som, že budem robiť hlavného trénera. Nakazenie sa nedá ovplyvniť, nikdy nevieš kedy sa to môže udiať. Prišlo teda k takejto situácii, že musím odkoučovať. Vnímam to ako veľkú skúsenosť, musím sa poučiť z mojich vlastných chýb. Dúfam, že môjmu mužstvu pomôžem najlepším možným spôsobom. Musia pomôcť aj oni mne, máme však skvelý tím za sebou,“ vyjadril sa Batina k novej situácii.

image001 

Handlovej dlhodobo chýba Lukáš Bolek, v sobotu sa k nemu pridal aj Goran Bulatovič. „Baníkov“ však táto situácia nezlomila, práve naopak, ešte viac ju zomkla, čo sa prejavilo na hernom prejave proti Prievidzi.

„Je to pre nás obrovské víťazstvo, len my vieme, ako ťažko nám bolo. Dlhšie sme bez Boleka, teraz aj bez Bulatoviča. Úplne sme si zaslúžili vyhrať a gratulujem chlapcom k veľmi dobrému výkonu. Zomkli sme sa, aj keď 'Buli' nehral. Už v Leviciach sme bez neho boli v podstate celý čas. Rozprávali sme sa s hráčmi a boli nastavení, že musia potiahnuť iní. Nie som niekto, kto bude individuálne chváliť hráčov, ale chcem pochváliť všetkých za atmosféru, energiu a prístup. Výnimočne chcem pochváliť Dalibora Hliváka, že tento zápas vynikajúco zvládol, bol istotou a lídrom na pozícii rozohrávača. Samozrejme, aj Adama Krčmárika, ktorý dal do toho to, čo mohol v tomto momente. Po zranení Bulatoviča veľa záležalo práve od nich. Z ich strany to bol dobrý výkon a ukázali, že na to majú. Verím, že sa budú len zlepšovať,“ nešetril chválou domáci kouč Danilo Rakočevič.

image003 

Veľa napovedala už samotná prvá štvrtina, ktorú vyhrala Handlová o 12 bodov. Neskôr v prvom polčase viedla aj o priepastných 26 bodov, keď na palubovke výrazným spôsobom dominovala.

„Čo sa týka vstupu do zápasu, tak boli sme nastavení tak, že musíme všetci zabojovať, byť im blízko v obrane, nesmieme im dať veľa priestoru. Myslím si, že sme to dobre splnili. Mali sme veľmi dobrý vstup, nevyzerali sme, že sme pod nejakým tlakom. Premieňali sme strely, hrali sme veľmi dobre v obrane, každý hráč dal do toho všetko. Verili sme si, podporovali sme sa a odvážne sme vstúpili do stretnutia. Som za to veľmi rád,“ povedal Rakočevič.

image009

Prievidza zostala ako keby zaskočená dianím na palubovke, až v druhom polčase zapla na vyššie obrátky. V jednom momente stiahla na rozdiel 6 bodov, na čo prišla opäť raz rázna odpoveď z domácej strany.

„Ako tím sme celkovo neukázali v prvom polčase energiu a prístup, to nám chýbalo. Handlová to ukázala, vyzerali oveľa agresívnejšie a pohyblivejšie. Padli im aj nejaké strely. Myslím si, že sme boli moc mäkkí v útoku a moc slušní v obrane. Toto boli hlavné dôvody 20-bodového manka už v prvom polčase. Dokázali sme sa vrátiť, lebo sme sa trochu zobudili. Naštartovali sme sa, hrali sme s nejakou energiou v druhom polčase. Handlová si to skontrolovala, opäť dala nejaké strely po oddychovom čase a odskočila na približne 15 bodov,“ dodal na záver Batina.

image005

Čo priniesol tento výsledok? Handlová sa bodovo dotiahla na svojho rivala z hornej Nitry, pre Prievidzu hovorí zatiaľ lepšia bilancia zo vzájomných zápasov. Tímy na 4. - 7. mieste však delia medzi sebou len maximálne dve víťazstvá, čiže ešte možno očakávať tuhý boj o tieto priečky.

Highlighty zo zápasu Handlová - Prievidza:

Foto: Lenka Molnárová