• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani zhustený zápasový program Komárna nebol prekážkou v stretnutí 11. kola, po ktorom pokračuje víťazná séria úradujúceho majstra. Tentoraz ich nezastavili ani ambiciózni Levickí Patrioti.

Jedenáste kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy prinieslo viacero zaujímavých ťahákov, veľká pozornosť sa upriamovala na duel Komárna s Levicami. Oba tímy mali pred zápasom rovnakú bilanciu - sedem výhier a len dve prehry, obaja sa viezli na víťaznej vlne, vďaka čomu sa dal očakávať zaujímavý basketbal. Stretnutiu nechýbala bojovnosť, emócie ani nasadenie, jediný nedostatkom bol nízky počet bodov. Tri štvrtiny boli diváci svedkami vyrovnanej bitky medzi top tímami aktuálneho ročníka, ani jedno družstvo si nevedelo vytvoriť výraznejšie vedenie v zápase. „Tri štvrtiny sme hrali dobre, ale v poslednej štvrtine, keď to bolo vyrovnané a najdôležitejšie, tak sme stratili dve lopty, ktoré sme mali získať. Získalo ich Komárno, Thompson premenil dvakrát za tri body. Ak chcete vyhrať proti Komárnu na ich palubovke, tak je potrebné bojovať a získať tie lopty,“ vyjadril sa ku koncovke zápasu lodivod levického tímu Teo Hojč. Záverečná časť zápasu priniesla úplne iný obraz hry, ako načrel tréner Levíc. Na radosť domácich sa po streleckom tápaní v zápase prebudil Thompson, ku ktorému sa následne pridal Umipig s Alawoyom. „Bol to ťažký zápas, v ktorom sme robili priveľa chýb, či už v defenzíve alebo ofenzíve. Stále sme sa však sústredili na každú chybičku súpera, z ktorej sme následne dokázali skórovať. Vďaka dobrému prechodu do útoku sme zaznamenali ľahké body,“ myslí si autor 15 bodov Thompson. Práve jeho úspešne trojky a bojovnosť boli hnacím motorom za ďalším víťazstvom lodiarov. „Rozhodla bojovnosť. Ku koncu sme zastavili niekoľko dôležitých útokov súpera, na druhej strane sme sami premenili kľúčové strely, ktoré rozhodli o našom víťazstve. Netreba zabudnúť na tímový výkon, na výhre mal každý svoj podiel,“ pokračoval v pozápasovom hodnotení krídelník Komárna. Kým na strane domácich potiahlo tím viacero hráčov, tak na levickej strane sa nenašiel nikto, kto by na seba zobral zodpovednosť. Patrioti zahadzovali jednu strelu za druhou a zároveň narážali na dobre organizovanú defenzívu na čele s P.J.-om Alawoyom. Pri Alawoyovi sa ešte pristavíme, vo svojej druhej sezóne preukazuje nesmierny prínos pre tím Komárna. Okrem tradične vysokej bodovej efektivite v zápasoch vidieť najviditeľnejšie zlepšenie v obrannej činnosti, čo sa potvrdilo aj proti Leviciam, proti ktorým si pripísal 18 bodov, 10 doskokov a 6 ziskov. „Defenzíva je vždy našou najdôležitejšou súčasťou hry. Ak hráme dobre v obrane, tak zápas je potom jednoduchší,“ zhodnotil Alawoya.

Obraz hry Patriotov sa v druhom polčase zmenil, najbadateľnejšie to bolo v poslednej štvrtine, s čím súhlasil tréner Hojč: "V prvom polčase sme hrali dobre, hrali sme tímovo, ale v druhom polčase to bol individuálny basketbal, každý riešil veci individuálne. To nie je naša hra, preto sme aj neuspeli. Bojovali sme rovnako ako súper, možno sme mohli bojovať viac, aby to bolo tesnejšie.“ Jeden z horších dní si vybrali aj strelci z diaľky, na čom sa zhodol aj levický kormidelník : „Dali sme len päť trojok, pri čom sme tím, ktorý má niekoľko dobrých strelcov. Musíme viac skórovať z perimetru. Stane sa, bol to zlý deň. Veríme, že v ďalšom zápase tie strely premeníme.“ Komárno pokračuje na euforickej vlne víťazstiev, proti Leviciam to bolo pre zverencov trénera Andjelka Mandiča už siedme víťazstvo v rade. Výsledky z ligy by radi preniesli aj do FIBA Europe Cupu, kde zatiaľ čakajú na premiérový plný bodový zásah. „Samozrejme, radi by sme vyhrali. Priveľmi sa však nesústredíme na našu víťaznú sériu, vždy hľadíme smerom k najbližšiemu zápasu. Vieme, že vo FIBA Europe Cupe to bude vždy ťažká úloha, ale snažíme sa dať do zápasov všetko. Verím, že sa nám v najbližšom zápase podarí dosiahnuť víťazstvo,“ podotkol Alawoya. Dnešnému duelu nechýbalo z hľadiska atraktivity nič, my sa však ešte pristavíme pri jednom kurióznom momente, konkrétne v polovici štvrtej štvrtiny, kedy hosťujúci tréner dostal technickú chybu. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď technické chyby sú častou súčasťou stretnutí. Hojč ju však dostal pri dôraznom napomínaní svojho rozohrávača Momcila Latinoviča, kedy v jednej chvíli bol až takmer v polovici ihriska. Rozhodcovia si toto samozrejme všimli, následná technická chyba preto nebola žiadnym prekvapením. „Je to len súčasť spoznávania hráčov. Niekedy je to proste potrebné spraviť. Som horkokrvný, nebolo to myslené so zlým úmyslom,“ pristavil sa pri tejto situácii samotný tréner.

FOTO: KAROL SCHOLTZ