• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Návrat fanúšikov na tribúny povzbudil Patriotov v úvodnej finálovej bitke so Spišskými Rytiermi. 30 minút nič nenasvedčovalo tomu, že by prvý bod mohol patriť súperovi. Lenže prišla záverečná štvrtina - strata 17-bodového náskoku a zbabraná koncovka. Prehra Levíc znamená nielen stratu výhody domáceho prostredia, ale aj veľkú výzvu pred ďalším duelom na Spiši.

Najväčšia udalosť sa udiala ešte pred samotným začiatkom finále, po viac ako 8 mesiacoch sa vrátili na tribúny diváci. Ich energia z opticky zaplneného hľadiska bola badateľná hneď od jej úvodu. „Bolo to veľké pozitívum. Keď som prvýkrát počul trúby a všetko okolo toho, tak som mal zimomriavky. Konečne to malo športovú kulisu ako sa patrí, v rámci všetkých možností,“ vyjadril sa na úvod tréner Levíc Michal Madzin.

Pre jeho zverencov to bola citeľná vzpruha od prvej minúty. Na súpera vybehli s veľkou energiou a až na malé momenty, viedli do 38. minúty. „Myslím si, že aj v obrane sme 30 minút hrali dobre. Z rýchlych protiútokov sa mi zdá, že nám dali dosť veľa bodov, kebyže to ešte eliminujeme z našich strát, tak by sme mali ešte väčšie vedenie. Je to tak, ako to je,“ uviedol domáci pivot Boris Bojanovský.

Patrioti dlho úspešne eliminovali viaceré silné zbrane súpera, aj z tohto pohľadu mali pred záverečnou štvrtinou luxusný 17-bodový náskok. „Hrali sme ako tím, v obrane a v útoku sme hrali to, čo sme chceli. Platila kolektívna hra. Nie že by sa to zmenilo, ja si nemyslím, že sme urobili množstvo chýb, ale prišla Spišská Nová Ves, dala proste ťažké veci. To sme vedeli, tiež majú veľkú kvalitu,“ povedal Madzin.

DSC 3438

Ani v štvrtej štvrtine to dlho nevyzeralo na víťazný obrat Spišiakov, aj keď treba povedať, že krok po kroku okresávali hostia z manka. Ofenzívne motory domácich sa v jednej chvíli zadrhli a hladní Rytieri toho náležite využili. „Nám nepadlo, im padlo. Možno sme boli aj trochu unavení, chýbala trochu koncentrácia. Vybrali sme niekoľko ťažkých striel, ktoré nám nevyšli. Nepadlo nám k tomu niekoľko otvorených striel. Keď dáš 10 bodov za poslednú štvrtinu a súperovi padalo, tak je to vybavené. Ak prehráš záverečnú časť 10:33, tak sa potom ťažko vyhráva,“ uviedol Bojanovský svoj pohľad na záverečné minúty.

Všetko podtrhli záverečné tri minúty, Henri Wade-Chatman upravoval po úspešnom trestnom hode na 81:73, no vtedy asi len málokto tušil, že to boli posledné levické body v zápase. Bodový úsek 0:14 bol napokon nočnou morou pre domácich priaznivcov, vďaka nemu si totiž zobrali prvý finálový bod v sérii hostia. „Neviem, či by som to úplne nazval skratom. Nemám pocit, že by sme im to, ako keby dali my. Spišská Nová Ves trochu zvýšila level a zobrala si to. My sme im to len tak nedali. Bojovali sme, chalani dreli ako kone,“ myslí si kouč Levíc.

DSC 3336

Pred Patriotmi je tak náročná úloha, na Spiši sa pokúsia prinavrátiť výhodu na svoju stranu a zrovnať stav vo finálovej sérii, inak budú najbližšiu sobotu určite pod tlakom odvracať majstrovský mečbal. „Pozrieme film, čo sa udialo v poslednej štvrtine, kde sa to zlomilo. Zhodnotíme potom, čo môžeme do ďalšieho zápasu zlepšiť,“ dodal na záver Bojanovský.

Foto: Lukáš Droppan