• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistom Handlovej sa dlhodobo nedarilo na palubovke Svitu. To sa zmenilo v stredu večer, keď si po zmazaní 15-bodového manka mohli užiť víťaznú radosť. Pre „baníkov“ je to ďalší cenný úspech v tejto sezóne, výsledok 91:83 znamenal pre celok z hornej Nitry piatu výhru v sezóne.

Všetko však mohlo dopadnúť úplne inak, Handlová si opäť nedala pozor na vstup a Iskra toho náležite využila. Ofenzíva nafasovala súperovi 31 bodov a v druhej časti dokonca viedli domáci aj o 15 bodov. „Do zápasu sme určite vstupovali s tým, že ho musíme vyhrať. Žiaľ, opäť sa nám to nepodarilo. Hlavne druhý polčas nebol podľa našich predstáv, nesplnili sme veci, ktoré sme si povedali na polčase v šatni a to nás stálo víťazstvo,“ načal svoje pozápasové hodnotenie krídelník Svitu Šimon Turza.

Pre „baníkov“ sa našťastie nezopakoval scenár z duelu s Komárnom. Už v druhej časti sa totiž zverenci trénera Danila Rakočeviča spamätali a na polčas stiahli manko len na 4 body. Návrat do zápasu im dodal potrebné sebavedomie na obrat, ktorý prišiel po prestávke.

„Každý vie, že vo Svite sa vyhráva ťažko. Podľa mňa sme vstúpili trochu nekoncentrovane, čo bolo vidieť na skóre, ale do polčasu sme stihli stiahnuť na 4 body. To nám psychicky veľmi pomohlo. Cez polčas sme si povedali, čo musíme robiť lepšie, lebo v prvom polčase nás hlavne preskákali. Potom sme už túto možnosť zlepšili, pridala sa zlepšená obrana. Rodilo sa to ťažko, ale veľmi cenné víťazstvo,“ zamyslel sa nad duelom pivot Handlovej Michal Čekovský.

Svit ešte hral v tretej štvrtine vyrovnanú partiu, ale postupne sa mu rozplývala nádej na úspech. To sa napokon odzrkadlilo hlavne v záverečnej časti, kedy v jednej chvíli prehrávali už o 13 bodov. „Súper sa dostal k slovu už ku koncu druhej štvrtiny a pokračoval v druhom polčase. Prestali sme brániť, mali sme ľahké straty. Obrana nebola agresívna, ako v prvých 15 minútach. Neskoro sme dostupovali k hráčom, po čom mali hráči Handlovej ľahké strely,“ myslí si Turza.

DSC 0608 

Už od začiatku sa javí pre Handlovú ako mimoriadne cenná posila. S Jamesom Kinneyom vzrástla útočná sila „baníkov“, skúsený rozohrávač bol spolu s Michalom Čekovským, najlepším strelcom svojho tímu. Obaja sa podieľali na triumfe 19 bodmi.

„Skúsenosti a to, že hral v tejto lige, priniesol proste taký pokoj do hry. Stále je tu dva týždne s cestou, čiže sa ešte stále zohrávame. Hráme podľa mňa tímový basketbal, keď vieme udržať koncentráciu. Keď sme nekoncentrovaní, tak to je vidieť v útoku a v obrane. Ak na tom cez prestávku popracujeme, tak môžeme hrať s každým vyrovnanú partiu, keďže liga je vyrovnaná. James Kinney nás veľmi podržal. Myslím si, že jeho skúsenosťami to trochu aj dirigoval a mohli sme sa na neho spoľahnúť. Veľakrát to zobral na seba, keď dal dôležitý kôš. Kľúčová bola defenzíva, kde nás hlavne on naštartoval svojim prístupom,“ vyjadril sa „Čeko“ k svojmu spoluhráčovi a k dianiu v druhom polčase.

DSC 0534

Svit nezastavil svoju výsledkovú krízu, zaznamenal už tretiu prehru za sebou a v tabuľke mu patrí aj naďalej predposledná priečka. Bronzový celok z predchádzajúcej sezóny navyše urobil z Iskra arény miesto, kde sa dá v tomto ročníku vyhrávať. „Nevieme bojovať 40 minút. Máme v zápase určité pasáže, kedy máme agresívnu obranu, dobrý útok, ale niekoľkokrát počas zápasu sa stane, že sme v oboch veciach úplne stratení a nevieme sa dostať do rytmu,“ pomenoval Turza príčiny aktuálneho herného prejavu tímu.

Highlighty zo zápasu Svit - Handlová:

Foto: Daniel Faix