• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Čo všetko sa dá stihnúť za necelé štyri sekundy? Handlová dokázala za tento krátky čas otočiť nepriaznivý vývoj zápasu so Svitom tak, že sa napokon súčasne s klaksónom radovala z mimoriadne podstatnej výhry. Šialenú koncovku rozhodol floaterom James Kinney, po ktorom prepukla nefalšovaná radosť na strane „baníkov“. Doma si postrážili 6. priečku a po troch prehrách za sebou zabrali naplno.

O náboj stretnutia bolo postarané už pred jeho úvodným rozskokom, hostia totiž premiérovo pricestovali pod taktovkou nového trénera Luku Bujasa a proti Handlovej sa chceli pred ním ukázať v čo najlepšom svetle. A to sa im po väčšinu času darilo, Svit mal totiž vedenie vo svojich rukách. „Myslím si, že celkovo sme hrali decentne. Naša obrana sa potrebuje zlepšiť, v útoku sme mali za prvý polčas 17 asistencií a body prichádzali bez výraznejšej námahy. Ideálne sme si však neposúvali loptu, mali sme zbytočné straty. Síce sme im nedovolili toľko bodov, ako v prvom polčase, ale defenzívne sme mali problém,“ vrátil sa k zápasu krídelník Svitu Ian Kinard.

Ako sme napísali vyššie, „baníci“ boli dlhú dobu v pozícii tímu, ktorý sa snažil otočiť zápas vo svoj prospech. Zo psychologického hľadiska bolo dôležité, že obrat prišiel v tej najdôležitejší moment - v záverečnej štvrtine. A tiež sa ukázalo, akým kľúčovým prvkom pre družstvo je skúsený James Kinney. Po krátkej absencii sa vrátil v plnej paráde, na svojom konte mal 18 bodov, 4 doskoky, 5 asistencií a 6 ziskov.

„Chcel som vyhrať a dostať nás späť na správnu cestu. Vždy je skvelé ísť do nového roka s víťazstvom. Čo sa týka zápasu, 40 minút je dlhá doba. Basketbal je o šnúrach, ale nikdy som nepanikáril alebo tak, že by to nemohlo vyjsť. V prvom polčase sa mi nepáčilo, ako sme hrali v obrane a preto sme prehrávali. Náš zápasový plán sa ale nezmenil, no viac sme sa skoncentrovali a pridali sme na agresivite v defenzíve. V druhom polčase sme im dovolili len 30 bodov, čo svedčí o našom zlepšenom prístupe,“ povedal handlovský rozohrávač James Kinney.

 DSC 0578

A potom prišla koncovka, na ktorú sa bude dlho spomínať. Ale ešte po poriadku, domáci najskôr stratili 4-bodové vedenie a v úplnom závere museli veriť v zázrak. Prvý prišiel po oddychovom čase, asistencia Tomáša Mrviša a okamžitá trojka DeAndreho Abrama znamenala necelé štyri sekundy pred koncom vyrovnaný stav 85:85. „Poslednej strele sme sa mohli vyhnúť. Viedli sme o bod, išli sme hádzať trestné hody a následne sme zobrali time out, vďaka ktorému sme im dali šancu,“ myslí si Kinard.

Svit mal loptu vo svojich rukách, ale Holloman nepochopiteľne vyhodil priamo do rúk Kinneyho a ten svojim úspešným floaterom rozhodol o víťazstve zverencov trénera Danila Rakočeviča. „Úprimne, bol som prekvapený z pozície, ktorú som mal pri poslednej strele. Som rád, že sa to takto udialo. Chceli dať dlhú prihrávku, ale chcel som to zmeniť. Teší ma, že floater prišiel v časovom limite. Myslím si, že v posledných zápasoch sme mali priveľa takých mentálnych zlyhaní, z tohto pohľadu bol tento zápas veľmi dôležitý. Som šťastný z toho, že sme opäť na správnej ceste,“ netajil Kinney pozitíva.

„Medvede“ tak nepriniesli víťaznú premiéru Bujasa na lavičke. Kinard však naznačil už niektoré zmeny v hernom prejave Svitu: „Je tu s nami len dva dni. Do útoku priniesol niektoré nové veci, ktoré podľa všetkého fungovali dobre. Jeho filozofia pre defenzívu je, aby bola oveľa agresívnejšia.“

Highlighty zo zápasu Handlová - Svit:

Foto: Daniel Faix