• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Rytieri si v tejto sezóne so železnou pravidelnosťou testujú nervy vo vyrovnaných koncovkách, či už v lige alebo v Alpsko-jadranskom pohári. Tento scenár sa zopakoval aj proti Komárnu, keď o výhru museli bojovať do poslednej sekundy. Šťastena v správnej chvíli stála napokon na ich strane, domácim triumfom zastavili úctyhodnú víťaznú sériu hostí.

Spišiaci aj pod vplyvom hráčskych zmien striedali v decembri lepšie zápasy s horšími. V záverečnom stretnutí roku 2021 sa tréner Štefan Svitek musel zaobísť bez Dalibora Hliváka, základná päťka tak priniesla viacero taktických rošád. Jeho absenciu vynahradil najlepším výkonom v sezóne David Dennis: „Veľké víťazstvo, oba tímy bojovali. Celý týždeň sme hovorili o tom, ako hrá Komárno na vysokej úrovni a aby sme sa im našou energiou vyrovnali. Chalani zabrali na oboch koncoch palubovky. Vedeli sme, že Komárno vyhralo 10 zápasov za sebou a my sme niekoľko stretnutí prehrali, čiže z tohto pohľadu je výhra veľmi dôležitá. Domácu palubovku si chceme strážiť a to sa nám podarilo. Teraz je potrebné pokračovať v napredovaní, aby sme aj my mali víťaznú sériu a mohli postupovať tabuľkou smerom nahor.“

Komárno malo dobrý nástup do zápasu, ale po dlhom čase sa dostalo do pozície, že sa muselo vyrovnávať s nepriaznivým stavom. Zverenci trénera Zlatka Jovanoviča viackrát dokázali úplne zmazať manko, dokonca v závere aj tesne viesť. „Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas. Spišská je kvalitný súper, hlavne doma. Stretnutie sme začali dobre, hlavne v obrane. Keď sme však od nej upustili a súperovi umožnili ľahké body, tak sme stratili výhodu. Neskôr sme sa k tomuto vrátili, ale nesplnili sme si veci, čo sme si povedali v šatni, hlavne v defenzíve,“ zhodnotil priebeh zápasu Vuk Djordjevič.

7 

Domáci mohli pokojne vyhrať aj menej dramatickým rozdielom, na začiatku štvrtej štvrtiny viedli o 11 bodov. Skok do 8. minúty, hosťujúci Johnson posiela svoj tím do vedenia 85:84. „Trápime sa s tým, aby sme 40 minút hrali konzistentne. Sú momenty, kedy umožňujeme ľahké body a to sa udialo na konci druhej štvrtiny, tiež na začiatku tretej 10-minútovky. Pracujeme na tom, aby sme to eliminovali,“ vyjadril sa Dennis.

20 sekúnd pred koncom zahodil za stavu 90:88 Ben Richardson svoj trestný hod a šancu na zvrat malo ešte Komárno. Lenže trojka Luku Gašiča nemala ideálnu trajektóriu a tak sa skončilo víťazné ťaženie nováčika. „Mali sme šancu vyhrať, ale viackrát sme to nevyužili. Nemôžeme si však dovoliť vonku dostať 90 bodov. Chceme mať čo najlepšiu pozíciu do play off, musíme napraviť veci z toho zápasu a opäť vyhrávať,“ vyhlásil Djordjevič.

„Novovešťania“ si tak postrážili štvrté miesto a ako bonus, s najúspešnejším rokom v histórii klubu sa rozlúčili úspešne. „Niektorí naši hráči v závere premenili svoje strely, dobrou obranou sme to napokon doviedli do víťazného konca. Urobili sme v útoku nejaké chyby, ale to sme napravili v obrane,“ dodal na záver Dennis.

Highlighty zo zápasu Spišskí Rytieri - Komárno:

Foto: Barbora Klorusová