• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stredajší priamy súboj o šieste miesto po základnej časti priniesol aj súboj dvoch tímov v diametrálne odlišných situáciách. Na strane Svitu možno hovoriť o správnom načasovaní formy pred blížiacim sa play off. Handlová sa naproti tomu na všetkých frontoch trápi, čo sa ukázalo aj na konečnom výsledku ich vzájomného súboja - 94:80.

Vyjadrenia trénera Iskry Luku Bujasa o zlepšenom hernom prejave jeho zverencov sa konečne pretavujú do reality. Veď Svitu sa prvýkrát v sezóne podarilo vyhrať dve ligové stretnutia po sebe. Síce tam bolo poľavenie v druhom polčase, keď sa Handlovej podarilo ukrojiť z manka cez 20 bodov, ale inak si „medvede“ skontrolovali cestu k výhre.

„Postupne sme sa rozbehli ku kvalitnému výkonu. V závere sme dovolili Handlovej trochu znížiť náš náskok, ale víťazstvo sme si postrážili. Máme teraz dve výhry po sebe, sebavedomiu to samozrejme pomohlo. Budeme sa snažiť pokračovať v podobnom trende. Možno sme sa trochu zastabilizovali. Počas sezóny sme mali nejaké zranenia, menili sa hráči, tréner, štýl hry. Je to zložitá sezóna, ale vyvrcholenie príde až teraz v play off,“ vyhlásil po úspešnom zápase domáci pivot Jakub Mokráň.

Handlová to v aktuálnom období schytáva zo všetkých strán, už aj od vlastných fanúšikov. „Baníci“ sa nenaštartovali po koronavírusovej prestávke najlepšie, v súčasnosti čakajú na dvojbodový úspech už sedem zápasov. „Aktuálna forma a herný prejav, o tom hovoria aj výsledky, nie sú vôbec dobré. K tomu, ako hráme, by som povedal, že po dlhej prestávke sme s Lučencom a Interom hrali dobré zápasy. Doma s Interom sme prehrali... Neviem, takéto stretnutia nemôžeme prehrať. Proti Prievidzi prišiel ako keby strach z víťazstva. Z týchto 'egálových' zápasov, ktoré sme prehrali, z toho sa teraz ťažko dostávame. Každý deň však hovorím, že sa nevzdávame a chceme bojovať. Musíme sa z toho dostať,“ objasnil situáciu tréner Handlovej Danilo Rakočevič.

DSC 1166

V nabitom programe môžu mrzieť hlavne tri tesné domáce prehry, s Lučencom, Interom a Prievidzou. Práve po nich prišli výraznejšie neúspechy, vo svojom domovskom stánku s Levicami a teraz vo Svite. Aby starostí nebolo málo, tak do konca sezóny im vypadol jeden z pilierov ich hry - James Kinney. „Samozrejme, výsledky sa vnímajú, ale veci okolo toho, to veľq ľudí nevie. Tomu rozumiem, v športe je to tak. Keď vyhráš, si dobrý, keď prehráš, tak zlý. Odohrať 5 zápasov za 10 dní, nie je pre nás vôbec jednoduché. Nebol čas na zotavenie po psychickej stránke, keď prichádza jedna facka za druhou. Stretnutie s Interom nás úplne mentálne položilo, potom proti Prievidzi prišlo hneď na začiatku zranenie Kinneyho. Viac sme v polčase riešili jeho, ako našu hru. Psychika a všeobecná atmosféra naokolo vôbec nie je dobrá. Sami sa s tým musíme vysporiadať, nemôžeme sa ale vyhovárať,“ pokračoval kormidelník celku z hornej Nitry.

Sviťania očividne v správnej chvíli našli hernú tvár, ktorá by mohla nechať zabudnúť na nevydarenú základnú časť. Stále bronzový tím z predchádzajúcej sezóny by rád v play off prekvapil. Meno svojho súpera a tiež umiestnenie po základnej časti sa dozvieš až po záverečnom kole. „Uvidíme, proti komu v play off nastúpime. Bude to Lučenec alebo Komárno. Oba tímy sú veľmi kvalitné. Vyraďovacia časť je niečo, ako keby sa začala nová sezóna. Fyzicky sme pripravení dobre. Po dvoch výhrach máme dobré nastavenie, do ďalších zápasov dáme všetko. Favoritom bude Lučenec alebo Komárno. My však zabojujeme tak, ako sme to zvládli v semifinále Slovenského pohára proti Leviciam,“ prezradil Mokráň plány do najbližšieho obdobia.

DSC 1117

Iskra sa stredajšou výhrou bodovo dotiahla práve na Handlovú. Na diaľku sa tak rozhodne o 6. mieste, celok spod Tatier cestuje do Lučenca a Handlová ide do Pezinka za Interom. Aká je cesta k prelomeniu série neúspechov? „Stále sa navzájom podporujeme. Hľadáme cestu k tomu, aby to bolo lepšie. Treba sa zomknúť, to je jediná cesta. Máme však problém nájsť 5 hráčov, ktorí sú na palubovke koncentrovaní. S tým máme problém celú sezónu, teraz je to však oveľa viditeľnejšie, pretože nám chýba Kinney. On bol naším motorom v obrane a v útoku, dával energiu celému tímu. Keď bude potrebné hrať s 5 hráčmi, tak s nimi budeme hrať. Chceme s Interom bojovať o víťazstvo. Minulý týždeň sme s nimi hrali, takže približne vieme, čo a ako. Každý deň je to na oboch stranách otázka, kto nastúpi a kto nenastúpi. Koncentrujeme sa na seba, chceme odohrať jeden dobrý zápas. Chceme splniť niektoré veci. Ak sa na to mentálne pripravíme, tak to stretnutie môžeme aj vyhrať. Keď to bude ako vo Svite, že pôjdeme ako turisti, tak pokojne budeme hrať s 5 hráčmi, keď niekto nemá záujem hrať basketbal,“ odpovedal na záver Rakočevič.

Foto: Daniel Faix