• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po takmer troch rokoch sa play off môže hrať v plnej paráde, ako sme boli z minulosti všetci zvyknutí. Ukázalo sa to napríklad v Komárne, kde sa aj fanúšikovia Handlovej postarali o tú pravú atmosféru. Vo veľmi fyzickom a aj tvrdom zápase predviedli „baníci“ za ostatné obdobie asi najlepší basketbal, ale „diablov“ potiahli k výhre ich lídri.

Hostia viedli len v úvodných okamihoch zápasu, inak mali navrch Komárno. Víťazstvo o 12 bodov síce vyzerá, že bolo komfortné, ale Handlová do štvrtej štvrtiny mohla otočiť duel pokojne na svoju stranu. „Od prvej minúty bolo vidieť, že to už je play off. Celých 40 minút sa bojovalo, Handlová sa nevzdávala. Aj keď sme viedli výraznejším rozdielom, tak vždy sa dotiahla. Nebola to Handlová z posledných kôl základnej časti, to mohli vidieť všetci. Dali do toho všetko. Fanúšikovia nás tiež hnali dopredu. Vedeli sme, že sa to nerozhodne v prvej štvrtine. Dôležité víťazstvo, ale je už potrebné sa koncentrovať na ďalšie stretnutie, lebo séria sa ešte neskončila,“ hlásil po úspešnom vstupe do play off domáci rozohrávač Branislav Pipíška.

Dianie na palubovke hneď od začiatku nastavilo latku. Nebolo to žiadne ofenzívne predstavenie, aj keď konečné skóre tvrdí opak, ale skôr fyzická bitka v každom útoku, o každú loptu. Výsledkom bolo viacero nešportových faulov a technických chýb. Napätá atmosféra sa dala krájať, ale o tom play off prirodzene je. „Celý zápas sme boli v hre o víťazstvo. V niektorých momentoch sme si to nechali ujsť pomedzi prsty, k tomu sa pridali drobné zranenia. Bojovali sme, to je dobrá vec pred druhým zápasom. Intenzita a nasadenie bolo oveľa vyššia na oboch stranách. Pustila sa o čosi tvrdšia hra. Bolo jasné, že to bude tvrdé, je to predsa play off. Doma chceme uspieť a sériu vrátiť ešte do Komárna,“ vyjadril sa hosťujúci center DeAndre Abram.

 H0I7970

V druhom polčase sa podarilo Handlovej hneď v úvode dotiahnuť na 1-bodový rozdiel, ale neskôr ich výrazne ovplyvnilo zranenie lídra na rozohrávke Jordona Talleyho. Ten síce napokon duel s vypätím všetkých síl dohral, ale bolo jasné, že od ideálu má jeho zdravotný stav ďaleko. „Samozrejme, ovplyvnilo nás to. Potrebujeme ho, najmä po zranení Jamesa Kinneyho. V útoku je jeden z kľúčových hráčov. Snažili sme sa bojovať, aj keď sedel na lavičke, ale Komárno bolo efektívnejšie v útoku. Vždy vedelo odpovedať na náš nápor, nachádzalo správne odpovede. Premenili kľúčové strely, z druhých šancí sa im podarilo skórovať. Treba sa poučiť, zamerať sa na doskakovanie a eliminovať straty. Bolo ich priveľa, z toho malo Komárno extra možnosti,“ zamyslel sa Abram.

Domáci kolektív sa mohol napokon spoľahnúť na viacero svojich lídrov, najmä na Tyrella Johnsona a Jordena Duffyho, ale v prvom polčase napríklad úradoval aj Branislav Pipíška. „Chytám určite sebavedomie. Tréner nám určil rolu, ktorú máme robiť. Verí nám, povzbudzuje nás. Zo začiatku to vyšlo na mňa, mal som otvorené strely. Som rád, že to tam padlo a mohol som pomôcť k víťazstvu,“ uviedol rozohrávač „diablov“.

 H0I7994

Séria sa sťahuje na hornú Nitru, kde naposledy Komárno prehralo. Je jasné, že rovnaký cieľ majú „baníci“ aj pred sobotou. Matematika je jednoduchá, prehra znamená koniec sezóny pre MBK. „Doma musíme znížiť počet stratených lôpt, nedovoliť im skórovať z ďalších šancí. Treba pridať v obrane na tvrdosti, dovolili sme im dať 92 bodov. To je vysoké číslo. Verím, že sa zlepší aj naša streľba,“ vyhlásil pivot Handlovej.

Nováčik má v rukách postupový mečbal a bude aj veľmi blízko k zisku medaily. Na začiatku sezóny by takéto niečo čakal asi len málokto. O to náročnejší bude druhý zápas prvého kola play off. „Ide sa do Handlovej. Všetci vedia, ako sa tam ťažko hrá. Nečaká nás nič jednoduché, ale po mentálnej stránke máme výhodu. Budeme robiť všetko pre to, aby sme tam sériu ukončili,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Pipíška.

Highlighty zo zápasu Komárno - Handlová:

Foto: Karol Scholtz