• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

História baníckych, respektíve hornonitrianskych derby si pamätá rôzne zápasy a výsledky. Pokojne však môžeme povedať, že za posledných 12 rokov sa také dominantné víťazstvo Handlovej, ako tomu bolo v televíznom zápase s Prievidzou nezrodilo. Čo stojí za 34-bodovým triumfom (93:59) a prečo zrazu pod trénerom Tonim Radičom vyzerá MBK ako iný tím? Čím to je, že Prievidza predviedla také rozdielne výkony? V oboch táboroch sme sa snažili nájsť odpovede po 140. vzájomnom zápase týchto rivalov.

Začiatok vôbec nenasvedčoval tomu, že by z toho mohla byť jednostranná záležitosť domácich. Už v tejto časti sa postupne zastreľoval Deleon Brown, bodové konto súpera napokon zaťažil 30 bodmi: „Chcel by som dať kredit mojim spoluhráčom za výkon, ktorý sa mi podaril. Dosť skoro som sa v útoku dostal do dobrého rytmu a moji spoluhráči ma hľadali v pozíciách, v ktorých som bol voľný. Celkovo sme sa ako družstvo chytili dosť skoro a k tomu sa pridala následne dobrá obrana. Odviedli sme dobrú robotu pri výpomoci a rotáciách v defenzíve. Bol to pekný pocit získať triumf pred domácim publikom, hlavne proti nášmu rivalovi z Prievidze.“

Kým prvá štvrtina bola ešte vyrovnaným súbojom, ako to tomu v derby už tradične býva, tak v ďalších minútach sa hosťujúci basketbalisti ako keby vzdali a domácich nielenže ľahko pustili do trháku, ale dovolili im v neskoršej fáze aj exhibíciu. Pred reprezentačnou prestávkou pritom trápili majstra z Levíc. Dôvody dvoch odlišných výkonov sme hľadali u trénera Prievidze Krunoslava Krajnoviča: „S Levicami sme odohrali veľmi dobrý zápas. Bolo tam nasadenie, energia, agresivita, rýchlosť. Hrali sme s nimi otvorený duel. Po zápase všetci ocenili náš dobrý výkon. Hráčov som po stretnutí pochválil. Možno som to nemal robiť, vrátilo sa to ako bumerang. V zápase s Handlovou náš výkon nebol hodný podpory fanúšikov, ktorí nás prišli v derby povzbudiť."

DSC 3944

Akoby mávnutím čarovného prútika sa hra a výsledky Handlovej zmenili k lepšiemu. Príchod Toniho Radiča na lavičku „baníkov“ bol správnym impulzom, najskôr ukončili šnúru prehier v Komárne a následne sa konečne dočkali aj doma. V oboch prípadoch sa opierali o veľkú bodovú produkciu, pomohla k tomu aj hráčska výmena „Ako tím sme začali chápať systém trénera Radiča. Dovoľuje nám dostať sa do rytmu v ofenzíve a defenzíve, hráme voľnejšie a v rámci systému prišlo k správnym korekciám. Myslím si, že toto víťazstvo pre tento tím znamená, že sme na správnej ceste. Dúfam, že nadviažeme na to v ďalších zápasoch,“ prezradil Brown svoj pohľad na zmeny.

Prievidza ani na druhý pokus v tejto sezóne nenašla recept na svojho rivala a celkovo ju zatiaľ trápia nevyrovnané výkony. Aj z tohto dôvodu majú zatiaľ u súperov bilanciu 0-4. „Máme problémy s koncentráciou a plnením taktických pokynov. My musíme mať rešpekt pred každým súperom, nemôžeme si dovoliť ani na chvíľu poľaviť. Analyzujeme zápasy, hovoríme o chybách. Ale hráči majú niekedy taký blok, že sa nepodarí všetko urobiť tak, ako sa dohodneme. Nájdeme spôsob ako to zlepšiť, snažíme sa viac komunikovať a usmerňujeme hráčov, aby sme boli spokojní s basketbalom, ktorý predvádzame. Teraz máme fázu, že sa nám až tak nedarí. Dostaneme sa postupne do lepšej formy, podarí sa to len vtedy, ak budeme plniť v každom zápase to, na čom sa dohodneme,“ vyhlásil Krajnovič.

DSC 3402

Handlovej sa sebavedomo vysokou výhrou podarilo po dlhom čase odlepiť z posledného miesta v tabuľke a správnym spôsobom odštartovať druhú štvrtinu základnej časti. „Pre nás je každé stretnutie derby. Chalani bojovali a užili si to. Zatiaľ stále spoznávam svojich hráčov a slovenskú ligu. Páčila sa mi atmosféra, ktorá v tomto stretnutí bola. Pracujeme na každom tréningu a v zápase na tom, aby sme sa zlepšovali,“ uviedol Radič v pozápasovom rozhovore pre RTVS: Šport.

Foto: Lukáš Droppan