• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

142. edícia baníckeho derby sa z pohľadu Handlovej a Prievidze dala považovať za najdôležitejší zápas sezóny. Práve tieto dva tímy spolu súperia o to, kto si play off zahrá a pre koho sa v marci predčasne skončí aktuálny ročník Niké SBL. Bližšie k prvej méte sú po sobote „bôbari“, keď vyhrali nad „baníkmi“ 85:70.

Prievidžania si išli za výhrou od prvého momentu, svojho regionálneho blízkeho rivala nepustili ani na moment do vedenia. Výrazne si pomohli najmä v druhej časti, keď bolo ich vedenie najvyššie – o 19 bodov. „Sme veľmi spokojní, že sme tento zápas zvládli. Musíme sa poučiť z toho, že sme stratili 19-bodový náskok a znova sme sa museli odznova rozbiehať. V tom úseku sme neriešili situácie tak, ako by sme mali. Z rýchlych protiútokov sme dostávali ľahké koše. Toho sa musíme v ďalších zápasoch vyvarovať. Ale napokon sme vo štvrtej štvrtine ukázali aj kvalitné momenty, Som rád, že sme vyhrali,“ hodnotil dôležitú výhru kapitán víťazného tímu Marek Jašš.

Pod väčším tlakom bola prirodzene Handlová, potrebovala uspieť, aby sa minimálne bodovo dotiahla na súpera. V prípade úspechu by Prievidzu preskočila, v jej prospech hovoria vzájomné zápasy. To však ako keby zväzovalo domácim ruky, preto sa celý čas neúspešne doťahovali na „bôbarov“. „Na Prievidzu sme boli pripravení, vedeli sme čo budú hrať. Niektoré úseky sme hrali to, na čom sme sa dohodli. Ale zasa sme mali výpadky. Veľkým problémom boli ľahké straty, ktoré pomohli súperovi k výhre. V podstate sme si zápas prehrali sami. Neviem presne povedať, prečo máme v poslednom čase takéto zlé výsledky. Trénujeme naplno, odhodlanie máme. Verím, že sa to čoskoro zlomí,“ uviedol domáci kapitán Branislav Pipíška.

Ako to v derby býva zvykom, tak vopred jasný favorit nie je. Oba tímy sa nachádzali v približne rovnakom rozpoložení, t. j. dlhšiu dobu sa nedočkali víťazstva. Handlovčania to pokojne mohli zlomiť na svoju stranu, keď v tretej štvrtine dokázali vyrovnať na 53:53, ale ako sme písali vyššie, viesť v zápase ani na sekundu nedokázali. Napokon z toho bola siedma ligová prehra v rade a skomplikovanie play off nádejí.

DSC 3635

„Vedeli sme, že tento zápas s Prievidzou bude jedným z najdôležitejších duelov sezóny. Pripravovali sme sa na toto derby, bohužiaľ nám niektoré veci nevyšli tak, ako sme chceli. Nezostáva iné, iba pracovať ďalej, zmeniť herný prejav a bojovať jeden za druhého. Aj po prehre veríme, že sa do play off dostaneme. Šanca stále žije. Bude to však náročné. Zostáva 6 stretnutí, strácame dve výhry, skúsime to dotiahnuť,“ vyhlásil Pipíška.

Prievidza si mohla napokon s fanúšikmi užívať konečne pocit víťazstva. Marek Jašš bol v tomto smere na oboch stranách barikády. Nepatrí tak len k najskúsenejším hráčom tímu, ale aktuálne má na konte aj najviac štartov v hornonitrianskych derby. 32-ročný krídelník ich odohral viac ako 30, čo z neho robí jedného zo služobne najskúsenejších hráčov v baníckych konfrontáciách.

DSC 4016

„S odľahčením môžem povedať, že som hral asi všetky ligové derby zápasy. Teším sa na tieto duely, príde vždy veľa divákov. Aj na tento prišlo z Prievidze veľa fanúšikov. Chcem sa im aj touto cestou poďakovať, že nás podporovali celé stretnutie. V týchto fázach súťaže hráme dobre. Pomýšľame aj na postup v tabuľke, už najbližší zápas v Lučenci bude v tomto smere dôležitý,“ dodal na záver Jašš.

Foto: Lukáš Droppan