• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po dvojročnom pôsobení v Eurovia SBL sa vedenie VŠEMvs Karlovka Bratislava rozhodlo pre zmenu na trénerskej stoličke, príležitosť dostal z vlastných radov klubu Peter Ivanovič, ktorý zažije prvú sezónu v pozícii hlavného trénera.

Bývalý rozohrávač Komárna alebo Nitry sa po ukončení hráčskej kariéry presunul k trénerskému remeslu, najskôr začínal v mládežníckych kategóriách a postupne získavala jeho práca čoraz väčší kredit. Odmenou pre Ivanoviča bolo zaujatie postu asistenta trénera pri vstupe VŠEMvsKarlovka Bratislava do Eurovia SBL. Po dvojročnom pôsobení na tejto pozícii sa premiérovo v rámci mužov posúva na miesto hlavného kouča. „Od vedenia klubu som dostal ponuku. Chcel by som im poďakovať za dôveru, ponuka ma potešila a ja som ju prijal,“ vyjadril sa k ponuke nový tréner Karlovky. Ivanovič uspel v konkurencii ďalších štyroch potenciálnych trénerov, ako dávnejšie prezentoval generálny manažér klubu František Kubala.

„Je to pre mňa najväčší miľník v doterajšej trénerskej kariére. Zažil som to ako hráč, asistent trénera a teraz bude na mne viesť tím správnym smerom. Viem, že ma nečaká ľahká úloha, ale som pripravený sa s ňou popasovať. Keby som nebol, tak by som sa na trénovanie nedal (úsmev),“ vyjadril ku kariérnej výzve čoskoro 37-ročný tréner. Ivanovič pôsobil pred deviatimi sezónami v slovenskej lige ako hráč, teraz sa presúva na post trénera. Ako sa v jeho očiach zmenil slovenský basketbal? „Liga i basketbal sa trochu zmenili, stále som ju však sledoval, v posledných rokoch intenzívne z pohľadu asistenta. Výhodu vidím v tom, že klub a tím poznám veľmi dobre. Poznám naše slabiny a taktiež prednosti,“ odpovedá Ivanovič.

V zložení realizačného tímu nenastanú výraznejšie zmeny, podľa slov nového karloveského trénera je potrebné obsadiť len uvoľnený post asistent trénera. Druhá sezóna medzi elitou nedopadla pre vysokoškolákov z hlavného mesta podľa predstáv, v konkurencii deviatich družstiev skončili na siedmom mieste. „Sme mladý tím, treba pracovať každý deň na všetkom. Hlavné je však podieľať sa na výchove mladých hráčov, či už herne alebo ľudsky. Na každý zápas i tréning sa budeme dôkladne pripravovať. Súčasťou prípravy bude aj videoskauting,“ zhodnotil svoje hlavné ciele samotný tréner.

Nemenej dôležitou témou pred novou sezónou je zloženie hráčskeho kádra Karlovky. Ivanovič ozrejmuje momentálnu situáciu so skladbou tímu: „Viacerí hráči sú zmluvne zaviazaní, niektorým skončila zmluva. Snahou je udržať tím pokope a pokračovať tak v začatej práci. Šancu dostane v príprave viacero hráčov, ktorí podávali v ostatných tímoch Karlovky počas sezóny dobré výkony. Bude na nich či sa chopia šance a využijú ju naplno.“ Nový tréner tiež pripomenul, že aj naďalej bude pokračovať užšia spolupráca s B-tímom, ktorý v sezóne 2015/2016 doviedol k druhému miestu v prvej lige. „Je to pre nás dôležité. Máme tak vytvorenú zdravú konkurenciu na tréningoch. Hráč, ktorý má menej minút v SBL, zbiera v prvej lige herné skúsenosti,“ vysvetľuje Ivanovič, ktorý sa tiež vyjadril k prípadným posilám: „Hráčom ponúkame minúty na ihrisku, dávame im šancu rásť v našom mladom tíme popri štúdiu na vysokej škole. Mám vytypované určité mená, ale nechám si ich zatiaľ pre seba.“

Karlovka začala ako jeden z prvých tímov SBL s prípravou na ďalšiu sezónu, kormidelník Karlovky už začal s tréningovým procesom. Aké si dáva ciele do svojej prvej sezóny? „Konkrétne ciele na sezónu zatiaľ stanovené nemáme, momentálne je naším cieľom stabilizovať hráčsky káder a začať tréningovú prípravu na novú sezónu,“ odpovedá na záver Peter Ivanovič.

FOTO: MARTIN ŠOPINEC