• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na začiatku sezóny 2015/2016 pomáhal s rozjazdom Karlovky v Eurovia SBL, potom sa rozhodol pre kariérny posun, keď sa upísal španielskej Zaragoze. S Marekom Doležajom sme sa zhovárali o jeho prvej sezóne mimo slovenských paluboviek.

  „Ako sa hovorí, prvý rok býva najťažší. Musel som si zvyknúť na spoluhráčov, trénerov, nové prostredie a úplne iný štýl hry. Bolo to veľmi ťažké, pokiaľ som si na všetko toto zvykol,“ začal s hodnotením prostredia v Zaragoze Marek Doležaj.  Odchovanec Karlovky začal sezónu v treťoligovom El Olivar Zaragoza, ktorá je štartovacím bodom pre všetkých nováčikov a talentovaných hráčov. Za Olivar si odkrútil 14 duelov s priemerom 1,6 bodu a 2,4 doskoku na zápas. Okrem toho pôsobil aj v juniorskom tíme. „Aj keď je to až tretia liga, myslím si, že sa dá porovnať s najvyššou slovenskou súťažou. Ak by som mal zhodnotiť svoje výkony, tak boli také na hojdačke, raz dobre, raz zle, ale nie som na 100% s nimi spokojný,“ vyjadril sa bývalý hráč Karlovky.

Najvýraznejšie tímové úspechy dosiahol na majstrovstvách Španielska juniorov, kde sa s tímom Zaragozy umiestnil na konečnom 8. mieste. „Na majstrovstvách bolo 32 tímov, čo je viac tímov ako na Slovensku. V skupine sme mali dva najlepšie tímy v Európy, víťaza juniorskej Euroligy Barcelonu a semifinalistu Real Madrid. Turnaj bol veľmi kvalitný, odrazilo sa to aj na ihrisku. Pred šampionátom sme nemali veľké ambície, pretože sme v tíme mali šesť kadetov, ale s konečným umiestnením vládne v klub spokojnosť.  Mohli sme však siahať aj na medailu,“ hodnotí záverečný turnaj juniorov hráč Zaragozy.

Pre Doležaja bol prechod do španielskeho prostredia veľkým skokom, čo potvrdil aj v odlišnostiach medzi basketbalovými štýlmi: „Najväčší rozdiel vidím hlavne v rýchlosti basketbalu. Oveľa viac musíte behať a brániť. Tréningy boli poväčšine zamerane len na hru 1 na 1, 2 na 2 a 5 na 5. Všetko sme však museli v plnej intenzite na 100%.“

Sezóna sa však pre talentovaného basketbalu ešte neskončila, okrem ukončenia tretieho ročníka na strednej škole ho čakajú aj reprezentačné povinnosti. „Po sezóne trénujeme individuálne, pripravujem sa na reprezentačné povinnosti, ktoré ma vysoko pravdepodobne čakajú. Prišiel mi totiž mail ohľadne nominácie na mužský kemp,“ uviedol Doležaj. Neľutuje 18-ročný hráč prestup do Španielska? „Určite neľutujem, myslím si, že to bol veľmi dobrý krok v mojej kariére,“ odpovedal na záver bývalý hráč Karlovky.

FOTO: FACEBOOK