• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S prípravou na novú sezónu začali tiež basketbalisti MBK SPU Nitra. Trénerovi a zároveň generálnemu manažérovi Petrovi Semanovi zostal pokope takmer kompletný tím z predchádzajúceho ročníka, do kádra prišli viaceré posily.

Do úvodného tréningu sa zapojila až trinástka hráčov, no ako poznamenal Peter Seman, nie všetci majú garantovanú miestenku v tíme. Z juniorského tímu BKM SPU Nitra sa pripojil Matej Trepáč, už v predchádzajúcej sezóne hral v A-tíme aj Dominik Bisaha, ktorý tiež nechýbal na začiatku letnej prípravy. „Tým, že je taká situácia na trhu aká je, sme si týchto Slovákov zobrali pod svoje krídla a chceme si ich vychovať, čo je pre nás prvoradé. Na Slovensku nie sú totiž hotoví hráči. Kostra bola stanovená na tri roky. Máme nejaký koncept a toho sa držíme,“ zhodnotil Seman fakt, že minuloročný tím neprešiel takmer žiadnymi zmenami.

Aj v novej sezóne sa budú pod Zoborom spoliehať na legionárov, prvou novou tvárou v tíme je bahamský krídelník Quentin Demeritte. Ďalšie tváre sú zatiaľ v Nitre na skúške, šancu zabojovať o miestenku na súpiske má podľa klubového webu 24-ročný krídelník a hráč MŠK BK Žiar nad Hronom Jozef Treml a Srb Stanislav Vika. Dôležitou novinkou je predĺženie spolupráce s minuloročným ťahúňom Srbom Filipom Pejovicom. Najvýraznejšia posila však prišla do realizačného tímu, k Semanovi sa opäť pripojil bývalý tréner Komárna Dragan Ristanovič. „Dohodli sme sa podobne ako v predchádzajúcej sezóne, bude nám pomáhať. Má otvorený kontrakt, predsa len je tu viac na očiach, v prípade lepšej ponuky mu nebudeme v odchode brániť,“ povedal tréner Nitry. Prioritou však podľa Semana aj naďalej zostáva fakt, že hlavné slovo v tíme budú mať slovenskí hráči: „Uvidíme ako sa to vyvinie, hlavní sú pre nás Slováci. Na začiatku opäť dostanú šancu, liga však bude oveľa ťažšia, pribudla do nej dva tímy. Podľa toho sa zariadime v priebehu sezóny, ale prioritne chceme, aby hrali Slováci.“ Na Ristanovičove odporúčanie bude v tíme pôsobiť aj ďalší Srb Nikola Miloševič, ktorý prišiel do mesta pod Zoborom študovať.

Nitrania sa podobne ako pred rokom, venovali aj tentoraz príprave na nový ročník už po vyradení v play off. Na ktorých nedostatkoch pracuje tréner Nitry s hráčmi? „Čo som si ja všimol nedostatky, tak je to hlavne vo fyzickej pripravenosti. Tentoraz sa zameriame viacej na posilňovňu, čo bude pre nás asi také najpodstatnejšie. Chceme sa ostatným družstvám približovať vo fyzickosti, to je pre nás prvoradý cieľ. Ostatné bude klasika. Plynulosť prípravy nám však narúšajú kvalifikácie, ktoré sa budú konať v našej hale. Preto budeme musieť tomuto faktu prispôsobiť celú prípravu,“ odpovedá Seman. Práve vyťaženosť haly a neskorší začiatok súťaže spôsobuje generálnemu manažérovi Nitry asi najväčšie vrásky: „Túto sezónu to bude veľmi komplikované, hala je dosť vyťažená. Je veľmi ťažké dohodnúť si nejaké domáce zápasy. Aj so zahraničnými tímami je veľmi ťažké dohodnúť sa, pretože naša liga začína neskôr ako v okolitých krajinách.“

„Vysokoškoláci“ chcú zapracovať na viacerých herných činnostiach, podľa Semana však k revolúcii basketbalového štýlu v novej sezóne nepríde: „Je ľahké napísať, že chceme hrať celoplošný a nátlakový basketbal, keď hráči nie sú mentálne a fyzicky na určitej úrovni. Táto úroveň sa nedá dosiahnuť za dva mesiace letnej prípravy, je to dlhodobý proces, hlavne v našej lige. Keď zoberieme do úvahy, aký je veľký výkonnostný rozdiel medzi juniorskou súťažou a mužmi. Sme triezvi, chceli by sme posunúť našu hru o level vyššie. Byť trochu fyzickejší, zlepšiť efektívnosť zakončenia. Ak sa nám to podarí zlepšiť, tak budú aj výsledky lepšie.“ Aj z tohto dôvodu si zatiaľ v Nitre nedávajú do novej sezóny výsledkové ambície. „Ťažko predpovedať, pretože je úplne iná situácia v lige. Pribudli dva tímy, ktoré sa slušne dopĺňajú. Oproti predchádzajúcej sezóne bude oveľa ťažšie postúpiť do play off. Pre nás je dôležité, aby sme boli opäť lepší. Myslím si, že ak sa nám podarí posunúť hru na vyššiu úroveň, tak sa dostavia aj výsledky. Ak to bude stačiť na ôsme miesto, tak to bude stačiť na ôsme miesto. Každopádne však chceme ísť do play off, inak by sme spravili krok späť, čo by sme museli vyhodnotiť ako naše zlyhanie ,“ vyjadril sa Seman.

 

Súpiska MBK SPU Nitra na sezónu 2016/2017:

Prišli: Dragan Ristanovič (asistent trénera, MBK Rieker Com-therm Komárno) Quentin Demeritte (KB Besa Peja - Kosovo), Nikola Miloševič (Srbsko), Matej Trepáč (BKM SPU Nitra), Stanislav Vida, Jozef Treml (obaja na skúške)

Zostávajú: Peter Seman (tréner), Adam Samek, Juraj Šimončík, Lukáš Bukovič, Jakub Novysedlák, Tomáš Pánis, Dominik Bisaha, Marian Kysela, Adam Štefek, Ladislav Stojanov, Filip Pejovic

 

Rozpis prípravných duelov MBK SPU Nitra pred začiatkom v SBL:

23. augusta: BC Prievidza - MBK SPU Nitra

26. augusta: MBK Handlová - MBK SPU Nitra

2. - 4. septembra: Medzinárodný turnaj v českom Zlíne (SKB Zlín – Česko, MBK SPU Nitra, MMCITÉ Brno – Česko, BK Dukes Klosterneuburg – Rakúsko)

FOTO: PETER BARÁTH A RASTISLAV BÚGEL