• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úradujúci šampión Slovenskej basketbalovej ligy BC Prievidza má pred sebou nielen skrátenú prípravu na nový ročník, ale aj pôsobenie v premiérovej edícii Ligy majstrov. K tejto súťaži sa viaže aj intenzívnejšia letná príprava.

Tréner Miljan Čurovič privítal na úvod šesticu hráčov, vrátane viacerých nových tvári. „V prvom týždni chceme, aby sme sa trochu dostali do rytmu, zoznámili sa medzi sebou, pretože máme dosť nových chlapcov. Pomaly však začneme pripravovať už aj herné situácie, ktoré budeme používať túto sezónu,“ povedal prievidzský tréner. K tímu sa pripoja aj hráči z mládežníckeho klubu MBA Prievidza a na Hornej Nitre majú na skúške Prievidžania jedného hráča. „Nakoľko budeme hrať Ligu majstrov, tak predsa len skladaniu tímu a výberu hráčov dávame väčší dôraz. Hráči totiž musia byť kvalitnejší, preto aj každého jedného trochu dlhšie analyzujeme. Tréner Čurovič mal vždy dobrý čuch na hráčov. Verím, že aj tentoraz sa mu to podarilo zložiť podľa jeho aj predstáv fanúšikov,“ povedal marketingový riaditeľ klubu Andrej Brzáč.

Šancu zabojovať o miesto v A-tíme majú viacerí mladíci, ktorí si v predchádzajúcej sezóne zapísali prvé minúty v SBL, respektíve v Alpsko-jadranskom pohári. „Z kadetského tímu to určite bude Mokráň, Huljak, Magdolen. Rátame ešte aj s mládežníckym reprezentantom do 20 rokov Hupkom,“ vyjadril sa Čurovič. „Ako každý rok, aj tento zapracujeme hráčov. Šancu majú viacerí, mladíka Hupku už beriem ako stabilného člena tímu, toho už teda ako mladíka nebudem nazývať. Sú viacerí adepti na prievidzský dres, preto aj to pravidlo o šiestich Slovákoch je o tom, aby sme niekoho vychovávali do budúcna. Toho sa držíme. Taktiež nezatvárame dvere pred Jakubom Kádašim, ktorý koketuje s ponukou zo zahraničnej ligy,“ doplnil víziu práce s mládežou Brzáč.

Prievidzský tím zatiaľ nie je kompletný, len v utorok skompletizovali ročné hosťovanie slovenského mládežníckeho reprezentanta Mária Ihringa. „Hľadáme ešte pivota, máme už niečo rozrobené, ale musíme byť trpezliví. Na skúške je jeden hráč na pozícii 3, uvidíme ako to dopadne. Je to hráč, ktorého sme chceli vyskúšať či môže byť súčasťou nášho družstva. Myslím si, že by to mohlo dopadnúť dobre,“ dodal k tvorbe tímu kormidelník Prievidze. Malým škrtom v rozpočte bol nečakaný odchod minuloročného kapitána a jedného z hlavných strojcov šiesteho majstrovského titulu Igora Mariča. „Z časového hľadiska možno áno, z hráčskeho hľadiska budem možno neskromný, ale každý hráč je nahraditeľný. Aj keď sa to nerodilo ľahko, tak sme Maričovi splnili sen, ktorý sníval. Ako revanš toho, čo pre Prievidzu za posledné roky spravil, bol skvelý hráč, profesionál, kapitán, sme mu umožnili odchod,“ prezentoval marketingový riaditeľ klubu svoj pohľad k odchodu Mariča.

Pre zverencov Miljana Čuroviča sezóna naplno prepukne už na konci septembra, kedy je na programe úvodné predkolo Ligy majstrov. Ich súperom bude na úvod rumunská Oradea. Podľa toho zariaďovali aj program prípravných zápasov: „Určite sme chceli mať silnejších súperov, pretože sa pripravujeme na ťažké zápasy. Najskôr nás bude čakať kvalifikácia Ligy majstrov, pri postupe aj nepostupe nás čaká účinkovanie v Európskom pohári FIBA. Je to iné oproti iným sezónam, lebo musíme dostať už pred kvalifikáciou mužstvo do top formy. Chceme sa posnažiť byť v tomto smere úspešní. Najdôležitejšie bude doplnenie tímu o jedného hráča. Máme všetko na to, aby sme ako mužstvo vyzerali dobre,“  myslí si srbský tréner. Účasť v Lige majstrov nie je ľahká z pohľadu tvorenia tímu, ale aj z organizačného hľadiska, čo ozrejmuje prievidzský marketingový riaditeľ: „Ak to mám zhodnotiť celoplošne, tak je to náročná súťaž z hľadiska zabezpečenia haly, všetkého naokolo, za čo musím poďakovať touto cestu mestu Prievidza, na čele s primátorkou mesta. Snaží sa nám pomáhať a vychádzať v ústrety pri oprave palubovky a rekonštrukčných prácach. Nenazval by som to vrcholom sezóny, skôr je to zadosťučinenie za odvedenú robotu v predchádzajúcom roku. Robíme to hlavne pre fanúšikov. Nechceme byť fackovacím panákom, ale dôstojným súperom.“

Ani zisk majstrovského titulu, či účasť v Lige majstrov nemení nič na tom, že v Prievidzi zostávajú pred novým ročníkom pevne nohami na zemi. „Pre nás sa ambície nemenia. Myslím si, že tréner Čurovič, hráči a funkcionári nastavili takú najlepšiu formulku – Vyhrať najbližší zápas,“ povedal Brzáč. Dramatickými zmenami neprejde ani štýl, akým sa Prievidžania budú v novom ročníku prezentovať. „Väčšina vecí, ktorými sme sa prezentovali v predchádzajúcom roku zostane. Niektoré veci zlepšíme, do niečoho pridáme nové veci, ale na 90% to bude rovnaká hra, ako sme hrali,“ dodal na záver tréner Čurovič.

 

Súpiska BC Prievidza na sezónu 2016/2017:

Príchody: Rastko Dramicanin (JP-TOP Cop Jászberényi KSE - Maďarsko), Andre Jones (B.C. Vita Tbilisi - Gruzínsko), Nikola Vasojevič (Etoile du Sahel - Tunisko), Mário Ihring (Betaland Capo d'Orlando - Taliansko, hosťovanie)

Zostávajú: Miljan Čurovič (tréner), Marko Batina, Marek Jašš, Richard Körner, Samuel Hupka

 

Rozpis prípravných duelov BC Prievidza pred začiatkom v SBL:

23. augusta: BC Prievidza - MBK SPU Nitra (miesto zápasu neurčené)

25. augusta: BC Prievidza - VŠEMvs Karlovka Bratislava

30. augusta: BC Prievidza - BK JIP Pardubice (Česko)

1. septembra: BC Prievidza - BK ARMEX Děčín (Česko)

5. septembra: ČEZ Basketball Nymburk (Česko) - BC Prievidza

8. septembra: BC Prievidza - Egis Körmend (Maďarsko) (miesto zápasu neurčené)

9. septembra: BC Prievidza - Egis Körmend (Maďarsko)

15. - 17. septembra: Medzinárodný turnaj v maďarskom Körmende (Egis Körmend - Maďarsko, BC Prievidza, BK Khimik-OPZ Južnij Yuhzny - Rusko)

FOTO: VLADIMÍR KRÁLIK