• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Niet hádam pohýb, že najobľúbenejším ročným obdobím u väčšiny Slovákov je leto. Ideálny čas oddychu, dovoleniek, dlhých teplých večerov, keď si človek len tak v kraťasoch a tričku môže s priateľmi posedieť pri vychladenom pive a rozmýšľať o „nesmrteľnosti  chrústa“, či nekonečnosti vesmíru.

Aj väčšina športovcov si práve cez horúce letné mesiace užíva zaslúžené dni oddychu a nasáva novú silu do ďalšej sezóny. A nielen o lete sme sa porozprávali na „voľnú tému“ s kapitánom BK 04 AC LB Spišská Nová Ves a basketbalovou ikonou Spišiakov Vladimírom Hovaňákom.

- Vlado, von „zúri“ pravé letné počasie, a tak sa nedá nezačať inak než tým, ako najradšej tráviš dovolenku?

Osobne preferujem aktívny oddych, no keďže mám manželku, ktorá radšej obľubuje ničnerobenie na pláži, snažíme sa vždy o kompromis. Chvíľu poležíme na piesku, potom zájdeme niekam na výlet, nejako sa stále dohodneme. V tomto roku dovolenkujeme na Slovensku, more sme tentokrát vynechali.

- Leto je čas na oddych, ako najlepšie relaxuješ?

Odkedy sa nám narodil synček Tobiáš, je u mňa oddych zväčša zábava so synčekom. Ten, kto má malé dieťa, vie, koľko času mu treba venovať, ale úprimne ma to baví a dá sa povedať, že je to pre mňa ten najlepší relax. Spolu sa hráme, ideme von, snažím sa všetok voľný čas venovať jemu.

- Keď sme už pri synovi, čo je náročnejšie – intenzívny tréning, alebo úloha otca dvojročného chlapca?

Tréning je náročnejší. Byť otcom je síce nonstop rola, no prináša mi totálne vypnutie od nepodstatných vecí, a sústredenie sa len na toho jediného človeka, ktorý mi tú lásku ukazuje a dáva bez ohľadu na to, či som unavený, smutný alebo nahnevaný. Jednoducho, pri ňom je vždy svet a život krajší a jednoduchší.

- Ako sa synátor „ukazuje“ v športovom duchu? Bude z neho basketbalový postrach paluboviek ako jeho otec?

Zatiaľ to vyzerá, že šport Tobiáška baví. Budem rád, ak sa bude niečomu venovať, no neriešime, či to bude basketbal alebo futbal. Mne to je jedno, hlavne nech robí to, čo ho bude baviť.

- Čo ty a domáce práce?

Zväčša urobím všetko, čo sa odo mňa vyžaduje, samozrejme, dobrovoľne domáce práce nevyhľadávam... Musím mať však dobrú náladu, potom je to OK a ide to aj bez hundrania. Čo však dobrovoľne nechávam na manželku, to je žehlenie. To by som asi nezvládol.

- Si rodený Spišiak, akým je podľa teba Spišská Nová Ves miestom pre život? Čo sa ti páči a čo by si, naopak, zmenil?

Podľa mňa je Spišská celkom fajn mesto. Ja osobne nemám rád veľmi veľké mestá, takže svojou rozlohou a počtom ľudí mi to tu vyhovuje. Nemám nejaký vyslovene obľúbený kút, ale vždy sa rád prejdem po našom námestí, ktoré je veľmi pekné. A práve s námestím sa spája moja hlavná výčitka. Bol by som rád, ak by som sa dožil toho, že celé námestie bude raz pešou zónou. Žiadne autá, iba chodci a cyklisti. Ďalšou vecou, ktorú by som chcel, aby sa zmenila, je nízka početnosť detských ihrísk. Niekto môže namietať, že ich je tu dosť, no ja nemyslím také, kde je jedna šmýkačka, pieskovisko a nejaká hojdačka. Mne tu proste chýba veľké ihrisko, kde by sa deti vybláznili na rôznych atrakciách. Také, aké som zažil v Prievidzi, v Bystrici, a sú samozrejmosťou aj v iných mestách.

- Spomínaš Prievidzu, Banskú Bystricu, pôsobil si aj v Pezinku, či Novom Jičíne. Skús ich porovnať so Sp. Novou Vsou.

Samozrejme, s väčším mestom prichádzajú aj širšie možnosti na vyžitie, či už kultúrne alebo spoločenské. Tak tomu to bolo v Banskej Bystrici, či v Prievidzi. Pezinok a Nový Jičín sú oproti Spišskej menšie mestá, tam sa to všetko točilo len okolo basketbalu. Všade sa mi však páčilo, každé mesto malo niečo svoje špecifické. Opantala ma však Banská Bystrica, tam by sme si spolu s manželkou vedeli predstaviť aj žiť.

- A čo priatelia? Bez ktorého si nevieš život v SNV predstaviť?

Určite mám veľa kamarátov, menej priateľov, no len jeden môže byť tým naj. Mňa najviac ovplyvňuje môj priateľ, tréner, pán doktor Demečko (úsmev). Od neho som sa naučil brať život s ľahkosťou a nadhľadom.

- Hoci sme čitateľom sľúbili „voľný“ rozhovor, istotne by nám neodpustili, ak by sme sa v ňom nedotkli tvojej ďalšej veľkej lásky - basketbalu. Sledoval si finále NBA?

Samozrejme, a chcel som, aby vyhral Golden State, veľmi sa mi páči ich spôsob hry. Ja osobne nemám veľmi rád Le Brona Jamesa, takže v tejto sezóne som dúfal, že Golden State obhája víťazstvo, no Cavaliers ukázali málo vídaný obrat a napokon sa z titulu tešili oni.

- Kam sa podľa teba uberá svetový basketbal a kto je podľa teba najlepším hráčom histórie?

Podstatne viac sa kladie dôraz na dynamiku, atletickosť a rýchlosť. Už to nie je o nejakej silovej hre veľkých a vysokých podkošových hráčov, ale stretávame sa s tým, že hráči sú schopní brániť na rôznych pozíciách od rozohrávača až po pivota. Najlepším hráčom histórie je jednoznačne Michael Jordan. On svojou hrou opantal milióny ľudí, čo dovtedy ani odvtedy nik nedokázal.

- A čo basketbal v Sp. Novej vsi? Akým smerom sa uberá on?

Ja verím, že stále si drží svoje postavenie. Posledné sezóny boli síce zlé z pohľadu uspokojenia náročného a úspechmi nabaženého diváka, no každý tím si asi musí prejsť takým obdobím. Pevne dúfam, že už tá najbližšia sezóna ukáže, že sa basketbal opäť zviecha zo spodných priečok a že opäť vrátime spišským fanúšikom úsmev na tvár zlepšenou hrou a dosiahnutými víťazstvami.

Minikvíz Vlada Hovaňáka

Pivo – víno?  - Víno

Brunetka – blondína? -  Brunetka

Sagan – LeBron James? -  Sagan

Basket klub – Metropol?  - Basket klub

Ranostaj – spáč?  - Ranostaj

EÚ – neutralita?  - EÚ

Ronaldo – Messi?  - Messi

Múčne jedlá – mäso?  - Aj aj

Tour de France – ME vo futbale?  - Aj aj

Leto – Zima?  - Leto

Americký spoluhráč – balkánsky spoluhráč?  - Neriešim

IKEA – domáci kutil?  - Niečo medzi

Obama – Putin?  - Kiska

Autor: Oliver Búza

FOTO: PETER JESENSKÝ