• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalistov Handlovej čaká po ročnej prestávke opäť extraligový zápas, a to nie hocijaký. Eurovia Slovenská basketbalová liga štartuje už v sobotu, 8. októbra, a hneď v úvodnom kole sa môžeme tešiť na veľkolepé Hornonitrianske derby.

Handlovský basketbal má za sebou náročný rok, počas ktorého vedenie MBK zrekonštruovalo športovú halu, kvôli čomu „baníci“ vynechali uplynulý ročník najvyššej mužskej basketbalovej súťaže. Handlová je však späť, a to s novou trénerskou dvojicou. České duo Lubomír Růžička – Lukáš Pivoda zahájili so svojimi zverencami letnú prípravu 10. augusta. Počas dvoch mesiacov absolvovali Handlovčania 12 prípravných stretnutí proti tímom zo Slovenska, Českej republiky, ale aj Poľska. Štyri stretnutia pritom „baníci“ vyhrali a v ôsmych boli neúspešní. „Naša príprava bola ako na hojdačke. Stále nám niekto chýbal, či už na tréningu alebo v zápasoch, avšak s prístupom hráčov som spokojný. Myslím, že sme odohrali zápasy proti silným celkom, ale aj výkyvy sa nám nevyhli. To je pre nás mementom sezóny, ale cítim, že tím si deň po dni sadá lepšie a lepšie,“ hodnotí prípravné zápasy tréner Růžička.

Štart novej sezóny bude v znamení basketbalového sviatku na Hornej Nitre. Bude to už 114. derby medzi Handlovou a Prievidzou. „Zápas ako taký má pikantnú príchuť. Je to derby a v ňom chceme byť majstrovi húževnatým súperom. Očakávam úvodnú nervozitu, fair play hru na hranici oddanosti zo strany hráčov a zároveň skvelú a basketbalu patriacu atmosféru. To znamená, že oba tábory fanúšikov poženú svojich hráčov za víťazstvom,“ hovorí pred prvým zápasom handlovský tréner. Výhodu domáceho prostredia budú mať hráči Prievidze, ktorí tento rok obhajujú titul majstra Slovenska. Ako sa však na tento duel pripravovali Handlovčania? „Pre nás trénerov bola príprava klasická. Zhromaždili sme mnoho informácií o tíme a jednotlivcoch. Teraz je na nás predať to podstatné hráčom a zároveň to spoločne zrealizovať na ihrisku,“ odpovedal Růžička. Na Hornonitrianske derby medzi Prievidzou a Handlovou sa tešia basketbaloví fanúšikovia oboch táborov, ale aj realizačné tímy, tréneri a samotní hráči. „Atmosféra v tíme je bojovná a dobrá. Už sa všetci nemôžu dočkať úvodného rozskoku. Predsa len už bude 8. október a niektorí sme spolu dva mesiace. Tešíme sa ako deti na Vianoce,“ povedal český kormidelník.

Do handlovského tímu však pred sobotňajším zápasom prišla nová posila. Namiesto Ožrena Pavloviča, ktorý kvôli svojmu zraneniu ešte spred prípravy musel opustiť káder MBK, prišiel na pozíciu 4 Ivan Zejak. 203 cm vysoký Čiernohorec naposledy pôsobil v tíme KK Teodo Tivat v Čiernej Hore. „Ivan je posilou, ktorá by mala nahradiť Oziho. Toho bohužiaľ limitovalo zranenie a Ivan by mal zaplniť medzeru, ktorá po ňom vznikla. Jeho prednosťou je energia na doskoku v obranných súbojoch a dobrá ruka. Uvidíme, aký bude jeho vývoj. Je s nami krátko, ale je poznať, že ide o hráča s dobrým herným myslením,“ opísal svojho najnovšieho zverenca Lubomír Růžička.

Autor: Karolína Kučerová, Zdroj: mbkha.sk

Foto: Peter Jaško