• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V nitrianskom kádri aj túto sezónu pokračujú v práci so slovenskými mladíkmi, ktorých dopĺňajú skúsení legionári. Stálicou v bielo-modrom drese je tretím rokom rodák z hlavného mesta Jakub Novysedlák.

23-ročný kapitán nitrianskeho mužstva si za svoje výkony v uplynulých sezónach vyslúžil aj pozornosť reprezentačných koučov a nadviazal tak na juniorské časy. Do nasledujúcej sezóny vstupuje odhodlane s cieľom byť s tímom opäť lepší.    

Keď sa spätne obzrieš za uplynulou sezónou. Ako ju hodnotíš?

Bola určite úspešnejšia ako sezóna predchádzajúca. Hlavný cieľ dostať sa do play-off sme splnili, vyhrali sme viac zápasov ako rok pred tým, navyše sme dokázali podať kvalitné výkony a byť vyrovnaným súperom niektorým kvalitnejším protivníkom. V štvrťfinále proti neskoršiemu majstrovi z Prievidze sme mali solídne výkony, aj keď sme nevyhrali ani jeden zápas. V skratke si myslím, že sme sa zlepšili a posunuli sa o level vyššie.

Počas prípravy ste absolvovali viacero stretnutí. Boli ste zároveň účastníkmi medzinárodného turnaja. Čo vám tieto zápasy ukázali?

Zmyslom prípravných zápasov bolo zohrať sa, vyskúšať rôzne kombinácie a dať priestor všetkým hráčom z kádra. Tento účel naša príprava splnila.

Na konto ste si pripísali dve výhry. Myslíš si, že ste mali na viac?

Určite sme mali na to vyhrať viac stretnutí. Ale na druhej strane si nemyslím, že nie je dôležité vyhrávať v príprave čo najviac zápasov. Účelom je dostať sa do hracieho rytmu, aby sme sa v novej sezóne rozbehli čo najlepšie. To sa nám hádam podarí.

Letnú prípravu vám spestrilo účinkovanie na IV. Letnej univerziáde, kde ste ako vysokoškoláci SPU úspešne reprezentovali univerzitu a turnaj zavŕšili ziskom zlatých medailí. Aký význam ma pre teba toto ocenenie?  

Ako hovoríš, bolo to spríjemnenie prípravy. Nebolo to však jednoduché, keďže sme tam šli hneď po trojdňovom turnaji v Zlíne a prakticky sme odohrali 6 zápasov za 5 dní. Ale išli sme tam určite s tým, že to musíme vyhrať a to sa nám podarilo.

Po sezóne si bol súčasťou aj širšej slovenskej reprezentačnej nominácie. Ako bola tvoja reakcia?

Veľmi ma to potešilo. Reprezentačný zraz som si užil. Bol síce krátky, ale trénovalo sa naplno vo vysokej intenzite a určite aj pri solídnej kvalite.

Dá sa účasť v reprezentačnom drese považovať aj za tvoj cieľ, ktorému si sa predsa len priblížil?

Myslím si, že by to mal byť cieľ každého športovca, ktorý to robí na 100% a viac-menej profesionálne. Určite reprezentovať svoju krajinu je najvyššia pocta. Z môjho pohľadu by to tak mal cítiť každý jeden športovec, ktorý má svoje športové odvetvie v srdci, robí a obetuje preňho všetko.

Momentálne štartuje nová sezóna našej najvyššej basketbalovej súťaže. S akým cieľom do nej vstupuje tím spod Zobora?

Je to naša tretia spoločná sezóna viacročného projektu, ktorý si klub stanovil. Logicky musí byť najlepšia z našich doterajších. Musíme sa opäť posunúť o level vyššie a povyhrávať čo najviac duelov.

Liga má o dvoch účastníkov naviac - Lučenec a Handlovú. Sú to nové tímy a zároveň to znamená bohatší zápasový program. Ako vnímaš túto situáciu?

Viac zápasov je určite pozitívom. Zápas je vyvrcholenie tréningových procesov, čiže čím ich je viac tým lepšie. 

Otváracím zápasom bude pre vás derby s Karlovkou. Tá vopred avizuje, že do Nitry cestuje s cieľom vyhrať. Je to pre vás aj z hľadiska motivácie dôležitý zápas?

Rovnaký cieľ máme aj my. Každý zápas, každá výhra, každý bod je dôležitý. Sto percentne ideme do toho zápasu s cieľom vyhrať.

Na čo musíte v zápase klásť dôraz, aby ste boli úspešní?

Je to prvý zápas, nedá sa príliš taktizovať, takže musíme podať tímový koncentrovaný výkon celých 40 minút s agresívnou obranou a hlavne si postrážiť obranný doskok, aby súper nemal druhé šance na skórovanie.

Hneď v pondelok vám zmena ligového programu ponúka zápas s Prievidzou. Tá vás preverila aj príprave. S akou taktikou nastúpite na palubovku majstra?

Taktiku nám prezradí tréner pred zápasom. Určite to bude náročné hrať dva dni po sebe, keďže čas na regeneráciu nebude skoro žiadny.

V uplynulej sezóne si prebral v kádri kapitánske céčko, ktoré ti bude patriť aj nasledujúcom ročníku. Berieš to ako zodpovednosť?

Samozrejme, že je to veľká zodpovednosť. Aj keď si myslím, že nie som príliš zhovorčivý, chcem ísť chalanom príkladom tým, že pôjdem vždy do všetkého naplno. Budem ich podporovať za každých okolností. Keď sa im napríklad nebude dariť alebo budú z niečoho frustrovaní, aby som v nich udržal pozitívnu energiu.

Vyzveš fanúšikov, aby si našli cestu na ligové zápasy? 

Najväčšou odmenou pre každého športovca je, keď môže po zápase poďakovať potleskom divákom a oni spätne ďakujú za výkon im. Dúfam a budem rád, keď ich v hale bude čo najviac, a ak si tento vzájomný rituál zopakujeme po každom jednom zápase.

Autor: Daniela Okošová, Zdroj: mbknitra.sk

Foto: Peter Baráth