• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalový klub KB Košice ukončil svoju nováčikovskú sezónu ziskom štvrtého miesta a po udomácnení sa medzi slovenskou elitou má teraz ešte odvážnejšie plány. Nielen o nich sme sa pozhovárali s prezidentom klubu Františkom Sabolom.

Pán Sabol, ako hodnotíte vstup Býkov do sezóny?

František Sabol:  Vo svojom živote a vo svojej profesii som sa naučil byť trpezlivý. Po dvoch zápasoch je na hodnotenia priskoro, pretože nášho klubu sa dotkli citeľným spôsobom reprezentačné povinnosti. Podstatnú časť prípravy sme sa museli zaobísť bez trojice kľúčových hráčov a mužstvo sa preto zohráva a buduje za pochodu. Tím zatiaľ hľadá svoju tvár, ale sezóna sa ešte len začína a v tomto smere som pokojný a trpezlivý. Zajace sa počítajú vždy až na konci poľovačky. Cením si víťazstvo z Karlovky a je úplne jedno, či sme vyhrali o tri body, alebo o dvadsať bodov. Tohtoročná súťaž je nesmierne vyrovnaná a prakticky všetci jej účastníci posilnili. Všetko sú to vyrovnané zápasy a je úplne jasné, že sezónou sa bez prehry prejsť nedá.

Do úvahy musíme brať aj skutočnosť, že tím bol v lete výrazne prebudovaný. Prečo ste sa rozhodli po zisku štvrtého miesta pre také veľké zmeny?

Minuloročným cieľom bolo semifinále a to sme splnili. Osobne ma ešte stále mrzí Slovenský pohár, pretože v Prievidzi sme mali veľkú formu a nebyť istých vecí, mohli sme ho pokojne vyhrať. To je už ale hudba minulosti. Čo sa týka letných zmien, tak našim zámerom bolo, aby boli legionári našimi lídrami. V play-off sa tak ale nestalo a mužstvo ťahali Mišo Baťka so Stanom Baldovským. Všetci hráči KB Košice si musia uvedomiť, že tu majú vytvorené nadštandardné podmienky a do Košíc sa nechodí na rekreáciu, ale za poctivou prácou. Na palubovke chcem vidieť aj srdce. Angažovali sme preto nových hráčov. Niektorí sa už ukazujú ako dobré kúpy, iní sa zatiaľ zžívajú s novým prostredím. My im potrebnú trpezlivosť ponúkneme, chceme ale vidieť patričné nasadenie, zápal a agresivitu. Máme veľmi veľa skúsených hráčov z dobrých líg a naozaj preto verím, že Košice sa budú pohybovať na horných priečkach tabuľky.

Ako jeden z mála klubov ste jasne pomenovali finálový cieľ. Neuplietli ste si tým na seba bič?

Nemáme prečo zakrývať svoje ambície. Ako kardiochirurg beriem len víťazstvá, pretože inak je to zlé. Povedali sme si, že neúspechom bude hocijaké iné umiestnenie, než finále. Nebudeme sa vyhovárať na formu, zranenia či iné externé zásahy, ktoré k športu partia. Tréner dostal voľnú ruku na výber hráčov a je zodpovedný za tento tím. My sme vybudovali na slovenské pomery veľmi dobré ekonomické zázemie a tomu musia zodpovedať aj ciele. Uvedomujeme si vysokú kvalitu súperov a veľmi dobre vieme, že je tu päť, šesť ďalších klubov, ktoré môžu pomýšľať na finále tiež. To ale našu motiváciu iba zvyšuje. Ak by sme tu mali len jedného či dvoch favoritov, tak by to bolo veľmi ľahké.

Počas dlhého obdobia bez mužskej extraligy si košickí diváci tak trochu odvykli od mužského basketbalu. Je ťažké vrátiť ich späť do haly?

Nemyslím si, že je to ťažké. Potrebujeme hrať dobre a ľudia prídu. Záver minulej sezóny to ukázal. Mužský basketbal predstavuje iný typ basketbalu, na aký si za posledné roky zvykli v prípade žien. My však nechceme konkurovať ženskému basketbalu. My chceme, aby bola vypredaná hala.

Aká je celková vízia klubu z pohľadu budúcnosti?

Za dva roky sme odviedli veľký kus práce. Keď sme získali licenciu z druhej ligy, mali sme k dispozícii jedného hráča. Vybudovali sme tím a skončili sme v semifinále ligy i pohára. Našou snahou však nie je len okamžitý úspech, ale klub chceme budovať aj perspektívne. Všetko závisí od našich priateľov a sponzorov, ktorí nám veria a vkladajú do toho svoje peniaze. Sú to ľudia s veľkými srdcami a filantropi, ktoré nám dôverujú a sú presvedčení o racionálnom zúročení svojich peňazí.  Sme im za to vďační a nechceme sklamať. Môžem prezradiť, že sme už mali dokonca aj sedenie týkajúce sa možnej výstavby novej haly. V Angels aréne sme totiž iba v prenájme a nie je to pravý domovský stánok. Nechcem predbiehať, ale z pohľadu budúcnosti nás láka i možnosť účinkovania v európskych súťažiach. Ideme krok po kroku. To isté platí aj o mládeži. Aj tento rok sme zháňali peniaze na jej podporu a do prvého tímu sme zaradili pár juniorov. Začali sme ale na zelenej lúke, v situácií, kedy tu bolo veľa roztrieštených klubov a z môjho pohľadu nemá náš klub ešte stále fazónu dokonalého profesionálneho klubu. Učíme sa ale každým dňom a určite chceme vybudovať klub so všetkým, čo k tomu patrí. Pre nás je veľmi motivujúca pozitívna odozva zo strany hráčov a agentov. Kvalitní basketbalisti chcú hrať za KB Košice a to je dobrý signál.

Ako úspešný kardiochirurg a manažér patríte medzi pracovne silne vyťažených ľudí. Na tribúne navyše prežívate zápasy s obrovskou intenzitou. Veľa ľudí sa preto pýta, bolo vám to vôbec treba?

Každú vec, ktorú robíte, musíte robiť na sto percent. Inak ju totiž oklamete. O rok oslávim päťdesiatku a mám priateľov, ktorí si v tomto veku užívajú golf, jachty a dovolenky. Ja som celý život miloval šport. Všetky moje deti športujú v kluboch , osobne hrávam aktívne tenis. Priznávam, že športové zápasy prežívam naplno. Prehry prežívam ťažko a sám si vravím, že musím byť na tribúne pokojnejší. Vedenie klubu si vyžaduje množstvo času a naháňania peňazí, osobne som však neoľutoval ani jeden deň od rozhodnutia pustiť sa do projektu KB Košice. Pracujem s ľuďmi, ktorí ma rešpektujú, ktorých mám rád a ktorí vedia čo chcú. Verím, že to má svoj zmysel.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

Foto: Martin Šopinec