• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Izraelskí basketbalisti nie sú častým zjavom v Eurovia SBL. Svitu sa však podarilo uloviť pred sezónou pivota Antona Šoutvina, ktorý má za sebou mimoriadne zaujímavú kariéru.

Odchovanec slávneho Maccabi Tel Aviv, ale aj hráč Maccabi Haifa opustil izraelskú pôdu po piatich sezónach. „Chcel som skúsiť niečo nové, hrať mimo svojej krajiny. Svit mi dal dobrú ponuku, ktorá sa mi páčila, preto som sa sem rozhodol prísť. Je to pekné a pokojné mesto, ľudia sú milí. Pokiaľ ide o basketbal, máme vynikajúcich fanúšikov, fandia nám a rád hrávam na domácej palubovke,“ ozrejmil Šoutvin dôvody príchodu do Svitu. Izraelský pivot chytil hneď v úvode nového ročníka formu, podobne ako aj celý tím okolo trénera Michala Madzina. Zatiaľ má po šiestich zápasoch na konte v priemere 12,5 bodu, 4,8 doskoku, 1,0 asistencie a 1,0 bloku.

Zverenci trénera Michala Madzina sú zatiaľ príjemným prekvapením nového ročníka, v domácom prostredí zdolali trojicu favoritov na celkové prvenstvo – Prievidza, Inter a Košice. Po neúplnom šiestom kole im patrí v tabuľke tretia pozícia. „V domácich zápasoch sme hrali ako tím výborne. Mnohí hráči sú noví, musíme si ešte na seba trocha zvykať. Pridáme trocha agresivity, lopta bude viac lietať. Verím, že sa to postupne bude zlepšovať a budeme vyhrávať viac zápasov. Cieľom je dostať sa do play off a potom sa uvidí,“ myslí si Šoutvin.

Jedným zo strojcov dobrého vstupu Svitu je aj mladý tréner Madzin, pre ktorého je to premiéra na trénerskej lavičke. „Nezáleží na tom, koľko má tréner rokov. Basketbalu rozumie, veď nedávno ešte hral. Vie sa vcítiť do kože hráča, vie čo hráč prežíva. Vidieť, že tomu rozumie, je to človek na správnom mieste, má môj rešpekt,“ uviedol na jeho adresu 27-ročný basketbalista.

Pozitívne sa Šoutvin vyjadruje aj o úrovni Eurovia SBL. „Je to iné, v Izraeli je viac Američanov, rozohrávači viac organizujú hru a tiež sa častejšie strieľa z väčších vzdialeností. Na Slovenskú sú dobré aj horšie tímy. Bojovnosť je však na vysokej úrovni. Myslím si, že úroveň najvyššej súťaže na Slovensku je dobrá,“ hovorí pivot Svitu.

Šoutvin mal tiež počas svojej doterajšej kariéry možnosť hrať ako jeden z mála európskych hráčov proti tímom z NBA. S Maccabi Haifa si zahral v rámci Global Games až proti deviatim tímom z najlepšej ligy sveta. Sily si zmeral proti takým tímom ako Golden State Warriors, Toronto Raptors či Portland Trail Blazers. „Bolo to úžasné. Super skúsenosť vidieť v akcii a hrať proti takýmto hráčom. Užil som si to, videl som, aký level basketbalu je možný a zobral som si z toho len to najlepšie. Sú to hráči NBA, sú z najlepšej ligy sveta, bol zážitok ich sledovať. Mnohí boli mimoriadne atletickí, rýchli, ukázali prečo sú v NBA,“ zaspomínal na záver izraelský pivot.

Foto: Daniel Faix