• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Podobne ako v predchádzajúcej sezóne, tak aj v úvode nového ročníka sa Nitre podarilo zaskočiť basketbalistov Svitu. Zverenci Dragana Ristanoviča zlomili 9-zápasovú šnúru prehier, ktorá sa datuje ešte do sezóny 2015/2016.

Nitrania vyťažili z dlhej prestávky od posledného duelu, čo sa odzrkadlilo aj na ich dobrom úvode. Favorita sa nezľakli, naopak rýchlo sa dostali do vedenia a nad Svitom vyhrávali po väčšinu duelu. „Dlhá prestávka nám pomohla, pretože sme mali čas adaptovať sa na nového trénera, signály a dvoch nových hráčov. Teraz vyzeráme lepšie. Bol to pre nás mimoriadne dôležitý zápas, keďže sme dosiahli prvé víťazstvo v novej sezóne. Dlho sme na to čakali,“ povedal po zápase najlepší strelec Nitry Filip Pejovič.

Na hre Svitu bola vidieť citeľná absencia Erica Palma, ktorý sa rozhodol prijať ponuku z Kosova. Pred zápasom prišiel na jeho pozíciu Srb Miljan Radisavljevič, v stretnutí autor piatich bodov. „Nitra si dobre posúvala loptu, rozohrávač odviedol znamenitú prácu. Vždy vedel využiť tlak na neho a nájsť voľného spoluhráča. Dovolili sme im veľké množstvo trojbodových striel z rohu. Myslím si, že to nebol náš najlepší zápas. Pred stretnutím prišiel do tímu nový rozohrávač, v tomto smere bolo vidieť našu nezohratosť na palubovke oproti predchádzajúcemu stretnutiu. Nie je potrebné robiť z tejto prehry unáhlené závery, pretože ako sa zohráme, tak budeme späť tam, kde sme boli,“ uviedol k stretnutiu hosťujúci Josh Fleming.

V istých momentoch viedli dokonca zverenci Dragana Ristanoviča aj 20-bodovým rozdielom, ale záverečný finiš hráčov Iskry priniesol drámu až do záverečných sekúnd. „Náš dobrý strelecký rytmus od úvodu bol kľúčom k výhre. Veľmi dobre bránili ich kľúčových hráčov – Jankoviča a Singletaryho,“ myslí si Pejovič. Podtatranci zabrali až príliš neskoro, vysoké manko sa im podarilo stiahnuť len na konečných sedem bodov (79:86). „Rozhodli straty v kľúčových okamihoch zápasu, osobne som ich mal zopár. Keby sme lepšie hrali, tak by bol aj náš tlak efektívnejší, to je však basketbal. Je to však budíček, určite nám to môže pomôcť. Máme v tíme množstvo dobrých hráčov, takže sa z toho dostaneme,“ vyjadril sa Fleming.

Nitrania okrem víťazstva predviedli aj doteraz najlepší výkon v sezóne, podľa Pejoviča to môže byť odrazový mostík do budúcna: „Myslím si, že veci sa menia k lepšiemu. Máme dobrý tím, zohrávame sa a môže to byť už len lepšie. Tlak už na nás nebude taký, ako pred zápasom. Teraz nás čakajú Košice v sobotu. Majú dobrý tím, možno tam nemáme takú veľkú šancu uspieť, ale to sme nemali ani proti Svitu.“

Foto: Rastislav Búgel