• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je to už druhá sezóna, v ktorej dlhoročná stálica Prievidze Marek Jašš, pôsobí „za kopcom“ u rivala z Handlovej. Skúsené 31-ročné krídlo si pochvaľuje pôsobenie v drese „baníkov“ a herné vyťaženie. V rozhovore tiež prezradil, koľko ho ešte uvidíme behať po slovenských palubovkách.

V lete 2019 to bol veľký poprask, keď sa rozhodol prestúpiť z Prievidze do Handlovej. Odchody k odvekému rivalovi znášajú priaznivci oboch strán ťažko, no postupom času si zvykli na to, že Jašš je teraz jednoducho hráčom Handlovej.

„Svoj príchod do Handlovej určite neľutujem. Potreboval som zmenu, nový impulz. V Handlovej vtedy boli aj Tomáš Mrviš a Saša Jankovič. To sú kamaráti, s ktorými trávim dosť času aj mimo sezóny. Aj to určite zavážilo pri mojom rozhodovaní. Vôbec som neuvažoval v zmysle, že v Handlovej možno budem hrať viac ako v Prievidzi, to vôbec nehralo pri zmene dresu rolu,“ vrátil sa Jašš k svojmu prestupu.

V bielo-čiernom drese si našiel svoje stabilné miesto v základnej päťke a druhý rok po sebe vzrástla jeho minutáž. Teraz sa snaží so spoluhráčmi prebojovať do play off, čo vzhľadom na zostávajúci počet duelov v základnej časti, nebude jednoduché.

„V Handlovej sa mi páči, som tam spokojný, je to basketbalové mesto, rovnako ako Prievidza. Fanúšikovia sú skvelí, chodili nás podporovať a verili nám, aj keď sa nedarilo. Dúfam, že sa v tabuľke ešte posunieme hore, aby sme mohli hrať play off. Chceme sa tam dostať, boj o prvú šestku je veľká motivácia. Teraz musíme dať do každého zápasu všetko, aby sa podarilo do play off dostať,“ prezradil hráč Handlovej.

DSC 5534

Práve so svojim bývalým klubom zvádzajú súboje o posledné miesto v prvom kole play off. Prievidza má na Handlovú aktuálne náskok jedného víťazstva, čo je však v tomto smere ešte dôležitejšie, vzájomné zápasy hrajú v neprospech zverencov trénera Danila Rakočeviča. Aké je to hrať tieto derby pred prázdnym hľadiskom?

„Banícke derby bez fanúšikov, to sa vôbec nedá s minulosťou porovnávať. Diváci tomu dodávali neskutočnú energiu. Boli plné haly, mestá tým žili, zápasy mali obrovský náboj, hráči siahali na dno síl. Ja som tých zápasov odohral veľa, verím, že zažijeme ešte mnoho súbojov s burcujúcou diváckou kulisou,“ odpovedal Jašš.

DSC 5542

V kádri „baníkov“ vzhľadom aj na svoje doterajšie basketbalové úspechy - 1x majstrovský titul, 4x striebro, 3x bronz a 1x Slovenský pohár, má druhú najvyššiu minutáž - 30 minút na zápas. Viac strávi na palubovke len rozohrávač Goran Bulatovič.

„S hernou minutážou som v Handlovej spokojný. Od trénera Danila Rakočeviča cítim podporu a snažím sa mu za dôveru odvďačiť. Aj spoluhráči odo mňa očakávajú, že v niektorých momentoch zoberiem zodpovednosť do svojich rúk. V 31 rokoch už patrím medzi starších hráčov, takže občas už aj mladším niečo poradím, ale skôr kamarátskym prístupom,“ uviedol hráč Handlovej.

DSC 3908

Keďže už Jašš patrí ku staršej generácii hráčov v Niké SBL, tak postupne rozmýšľa aj na život mimo aktívneho hrania: „Basketbal bol prioritou predtým, ako sa narodila dcérka Zara. Teraz je mojou prioritou rodina. K basketbalu však stále pristupujem naplno, určite sa nedá povedať, že mu nedávam to, čo treba. Myslím už aj na zadné dvierka, venujem sa aj iným veciam. Ale ak mi bude zdravie slúžiť, rád by som ešte 3 - 4 roky hral.“  

Foto: Branislav Gúgľava, Daniel Faix