• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do konca základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy zostáva posledných päť kôl. Handlovských „baníkov“ tak čakajú posledné štyri zápasy pred play-off, nakoľko v jednom z týchto piatich kôl majú voľný žreb. Pred nimi je však aj náročná úloha, nakoľko aktuálne sa nachádzajú na ôsmej priečke.

Handlovčania však majú za sebou ťažké týždne. V 32. kole došlo v Lučenci k situácii, po ktorej bol tréner Marko Cvetkovič vylúčený zo zápasu, spolu s ďalšími handlovskými aj lučenskými hráčmi. Handlovskému kormidelníkovi však disciplinárna komisia udelila najtvrdší trest zo všetkých vylúčených aktérov, a to zákaz výkonu funkcie na šesť zápasov. „To, že za niečo takéto môže tréner dostať šesťzápasový dištanc, nás všetkých naozaj šokovalo. Nikdy som to nevidel. Za bitku alebo niečo podobné sa to udeľuje, ale čo už. Ja to komentovať nemôžem, teraz je to už zbytočné riešiť. Prijali sme to a chceli sme sa s tým popasovať, aj keď určite lepšie ako je to v tejto chvíli,“ hovorí k celej situácii Nenad Miloševič. Počas šiestich zápasov, keď tréner Cvetkovič nemohol byť na lavičke a koučovať svojich zverencov, ho zastúpil Ondrej Haviar ako kapitán družstva, ktorý bol na oficiálnom zápise o stretnutí vedený ako hlavný tréner. „Baníci“ si však priebeh týchto zápas predstavovali určite inak. „Každý zápas bol určite iný. Niektoré, ako napríklad proti Košiciam, sme si prehrali našimi vlastnými chybami. Dobre rozbehnutý zápas sme našou nekonštantnosťou pokazili, v závere sme nefaulovali a dostali sme ľahké koše z protiútokov. Posledné zápasy vo Svite a proti Spišskej Novej Vsi bola čistá katastrofa. Nejdem sa vyhovárať na to, že nám chýbali traja hráči zo základnej zostavy a ďalší z prvej rotácie. Domáci zápas so Spišskou sme určite mali vyhrať. Je to pre nás ťažká rana a nepopasovali sme sa s tým tak, ako sme mali, či už v bojovnosti alebo koncentrácii. Aspoň za seba tak môžem povedať. Určite sme to ešte nestrávili a takáto prehra nás veľmi mrzí. Musím však aj pogratulovať Spišskej k dobrému výkonu. Určite sme mali vyhrať ešte dva alebo aj tri zápasy, mali sme na viac, takže určite nie som spokojný s tým, kde sa teraz nachádzame, aj napriek tým zrneniam, ktoré máme,“ hovorí rozohrávač Handlovej.

Trest trénera Cvetkoviča plynul od 22. februára do minulej soboty. V prvom zápase pritom „baníci“ predviedli fantastický výkon a za úžasnej diváckej kulisy v domácom prostredí porazili nášho najväčšieho rivala, Prievidzu. Zvíťaziť sa Handlovej podarilo ešte doma s Karlovkou, no na Inter, Košice, Svit a Spišskú Novú Ves už nestačili. Čo bolo príčinou týchto prehier hovorí Nešo Miloševič: „Nevyrovnanosť výkonov a hľadanie úlohy na ihrisku, kde proste máme veľké resty zapojiť všetkých do systému, či v obrane alebo útoku. Je pravda, že obrana je o chcení, ale takisto sú tu aj nejaké pravidlá, ktoré má každým tím svoje vlastné. Zapojiť všetkých a nájsť každému úlohu nie je otázka pár tréningov. U nás to bolo vidno po dvoch mesiacoch práce s novým trénerom, keď sa káder trochu ustálil, vyhrali sme nejaké ťažké zápasy a dostali sme sa do dobrého tempa. Potom prišli noví hráči, opäť sa narušila tá chémia a bolo potrebné to zase zohrať. Viem, koľko robíme a koľko na tom pracujeme. Možno nám chýba aj trochu šťastia, aby sa nám tie zranenia vyhýbali. Myslím tým teraz aj Despotoviča, ktorý bol pre náš tím dôležitý a musel ukončiť sezónu predčasne. Zejak je teraz tiež mimo a to sú veci, ktoré neovplyvníme, ale musíme sa s tým popasovať. Staviame na kolektívnej hre aj v obrane, aj v útoku, a keď v tom všetci budeme a naša bojovnosť bude na maximálnom stupni, tak budeme veľmi nepríjemným súperom. Hlavne však musia byť všetci zdraví a fyzicky pripravení na play-off.“

Asi najťažšie boli posledné dve prehry, keď Handlovčania najprv prehrali vo Svite o 40 bodov a následne doma podľahli Spišskej Novej Vsi. „Vo Svite sme prvý polčas hrali ešte celkom dobre. Robili sme to, na čo sme sa pripravovali. Druhý polčas sme však začali hrať moc rýchlo a nemali sme rotáciu. Všetci vieme, že Svit hrá doma komfortne, cítia sa dobre a je ťažké ich zastaviť, keď sa rozbehnú. A doma do Spišskou? Z prvých 20 bodov sme dostali 12 z protiútokov a štyri alebo päť šestiek, kde sme nemali ešte päť faulov a namiesto toho, aby sme ich zastavili rozumnými faulami, tak sme faulovali až pri streľbe. V útoku sme zase boli nerozhodní a pri riešení sme veľmi premýšľali. Chápem, že hráči, ktorí hrali nemali v tejto sezóne veľa minút. Myslím, že hlavne v obrane sme porobili chyby, ktoré nás stáli víťazstvo. Potom je to všetko na náhodu a to, čo divák vidí, či nám to padne alebo nie. A to je náhoda! Šport nestrpí náhodu. Vždy je dané, kto je za čo zodpovedný, a keď to funguje, tak je tím úspešný. My sme to tento zápas proste nemali, boli sme nezodpovední a musíme s tým bojovať. Určite sa necítime príjemne, atmosféra nie je dobrá, ale sme odhodlaní bojovať hlavne teraz, keď to bude ešte ťažšie. Máme pred sebou náročné zápasy a stále nie sme kompletní, chýbajú nám hráči. Dnes však ideme spraviť všetko pre to, aby zajtra bolo lepšie,“ hovorí srbsko-slovenský rozohrávač.

Ako už bolo spomenuté, „baníkov“ čakajú posledné štyri zápasy pred play-off. Už najbližšiu stredu vycestujú do Komárna, následne ich čakajú domáce zápasy s Nitrou a Lučencom a základnú časť zavŕšia na levickej palubovke. „Hlavne sa musíme dať zdravotne dokopy. Luboš Stria akurát začal trénovať, bol už pripravený nastúpiť a v sobotu ráno dostal vysoké teploty a nemohol hrať. Trénujeme a ideme, od zápasu k zápasu. Stále nevieme, kto bude naším súperom v play-off, či budeme na siedmom alebo ôsmom mieste. Máme zaujímavý rozvrh a spravíme všetko pre to, aby sme boli na play-off v plnej sile a dobrom rytme. Ja osobne som veľmi nespokojný s naším umiestnením a hnevá ma to, pretože viem, koľko robíme, a čím sme si túto sezónu prešli. Určite však viem, že celý tím je pripravený bojovať na život a na smrť, ako keby to bol náš posledný zápas v živote a môžeme hrať proti hocikomu. Uvidíme, na koľko to bude stačiť. Je to play-off a naše miesto ukazuje, že nie sme favoriti, ale nám to neberie šancu bojovať!!!“ Basketbalistov MBK Handlová však tieto prehry mrzia hlavne kvôli fanúšikom, ktorí ich v každom zápase podporujú. „Chcem im poďakovať a poprosiť ich, aby nás v ďalších zápasoch prišli podporiť. Aby to boli práve oni, ktorí nám dodajú tú energiu, aby sme z pozitívnych reakcií čerpali silu bojovať ešte viac a vyšli z tejto krízy. Dúfam, že sa im odvďačíme dobru hrou,“ dodáva Nešo.

Autor: Karolína Kučerová, zdroj: mbkha.sk

Foto: Peter Jaško