• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

S prípravou na nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy začali aj basketbalisti MBK Handlová. Po minuloročnom ôsmom mieste nezostal v klube kameň na kameni, trénerského kormidla sa ujal Chorvát Krunoslav Krajnovič. Jeho cieľom bude s takmer kompletne novým tímom dosiahnuť čo najlepší výsledok.

Návrat Handlovčanov do SBL-ky po ročnej prestávke nebol jednoduchý, družstvo trápili zranenia, pre ktoré sa vystriedal na Hornej Nitre veľký počet hráčov. V play off však mali na lopate víťaza základnej časti Košice, len sekundy ich doslova delili od istej medaily. O to prekvapujúce bolo obdobie po sezóne. Dlho totiž visel nad účasťou Handlovej otáznik, tento rébus rozlúštilo až v júli angažovanie známeho kormidelníka Krunoslava Krajnoviča. Aj napriek neskoršiemu začiatku, sa veci dali do pohybu, v úvode prípravy sa Chorvátovi hlásilo na tréningu deväť z desiatich podpísaných hráčov.  „Vzhľadom na podmienky, ktoré my máme, som úplne spokojný. Spôsob, akým chalani pracujú na tréningoch, je super. Musím povedať, že je na nich vidieť veľká vôľa. Zatiaľ môžem byť spokojný. Na slovenských hráčoch je vidno, že sú to chalani, ktoré nechcú sedieť len na lavičke. Chcú hrať basketbal, čo vidieť na tréningoch. Väčšina z nich prišla pripravená už v prvý deň prípravy,“ zhodnotil Krajnovič začiatok prípravy.

Skladanie tímu vzhľadom na neskorší začiatok nebolo pre Handlovú jednoduché, kvalitní slovenskí hráči už boli „rozchytaní“, vedenie klubu však našlo svojich šesť slovenských mien do sezóny 2017/2018 – Filip Dratva, Michal Dolník, Ondrej Haviar, Jakub Novysedlák, Adam Štefek, Miroslav Mátych. „Bolo to náročné, ale vybral som hráčov, ktorí boli hladní po basketbale, majú chuť a v predošlých kluboch hrali veľmi málo, respektíve vôbec. Chceme im vrátiť sebavedomie. Pre mňa je to výzva, dať im dôveru. Verím, že mi ju oplatia výkonmi,“ vyjadril sa kormidelník Handlovej na túto tému. O čosi ľahšie to bolo so zahraničnými hráčmi, klubu sa napokon podarilo získať zaujímavých hráčov. „Začali sme trošku neskoro. Riešili sa totiž iné záležitosti, aj moja dohoda s klubom prišla trochu neskoro. Čas nás netlačí, budeme sa koncentrovať na ten, ktorý je pred nami. Chcel som už na začiatku mať poskladaný kompletný tím, ale nie vždy sa to žiaľ podarí. Boli sme dohodnutí už s niektorými hráčmi, ale tí napokon podpísali inde za lepšie podmienky, čo je úplne pochopiteľné. Viem, že prídu hráči, ktorí majú dobrý charakter, chuť na sebe pracovať a budú rozmýšľať tímovo,“ povedal Krajnovič.

Chorvátsky kouč mal záujem aj o niektorých legionárov z minuloročného kádra, ale napokon neprišlo k dohode. Aj preto má v tíme ešte dve voľné miesta: „Boli to legionári na pozíciách štyri a päť, na ktoré teraz hľadáme hráčov.  Vyberáme najskôr podľa charakteru, potom podľa kvality. Či to budú také ročníky, aké sme brali doteraz (24 – 25 rokov) alebo to budú skúsení hráči, to sa uvidí podľa našich možností.“

Po angažmáne v Prievidzi mal Krajnovič dvojročnú „pauzu“, počas ktorej si neúspešne hľadal nové pôsobisko. Ponuka z Handlovej bola pre neho doslova vykúpením. „Pre mňa to znamená veľa, byť totiž dva roky bez roboty, to je na zbláznenie. Predchádzajúcu sezónu som sledoval dosť zápasov SBL, preto ma to sem stále ťahalo. Každý deň sa tiež ukazovala nervozita, keď som bol bez klubu. Pri ponuke Handlovej som nerozmýšľal ani sekundu. Začínam opäť pracovať a robiť to, čo najlepšie viem a baví ma. Neberiem to potom už ako robotu, ale skôr ako hobby. Robím to 24 hodín denne a som rád, že som späť,“ spomína tréner na toto obdobie.

Zmenil sa počas tohto obdobia Krajnovič? „Ukáže to až samotný tréningový proces, hra družstva, prostredie, v ktorom som. Myslím si, že som ako osoba dospelejší. Názory a pohľady na niektoré veci sú trochu iné,“ odpovedá samotný krídelník. Okrem hráčskych zmien prišlo aj k personálnym, nová etapa však môže priniesť pozitíva. V príprave čaká zverencov trénera Krunoslava Krajnoviča predbežne deväť prípravných zápasov. „Možno je to aj tak lepšie, bude to totiž iná Handlová ako pred rokom – mladšia, dravšia, iná. Budem sa snažiť pomôcť každým nápadom či návrhom. Najpodstatnejšie bude zohranie, pretože okrem Mátycha, Haviara a Novysedláka, sú tu všetko noví hráči. Verím, že dohodneme ešte dva prípravné zápasy. Je to však náročné, pretože keď sme my začali pracovať, tak už mnoho klubov malo dohodnutých dostatok prípravných stretnutí. Budeme sa snažiť odohrať čo najviac súbojov, aby sme sa zohrali a boli pripravení na začiatok sezóny,“ vyhlásil Krajnovič.

Pohľad na súpisky jednotlivých tímov zatiaľ vyznievajú tak, že súťaž bude opäť vyrovnaná. Handlová v tomto ohľade nechce zaostávať, preto sú aj podľa Krajnoviča ciele klubu jasné: „Našim cieľom je play off. Samozrejme tí, ktorí ma poznajú vedia, že vždy chcem viac a budem sa snažiť z družstva čo najviac dostať, aby bol čo najlepší výsledok. Na papieri už sú nejakí favoriti, ale papier znesie veľa, všetko sa ukáže na palubovke. Najväčšiu kvalitu asi budú mať Košice, Inter, Prievidza, Levice a samozrejme Komárno, ktoré v predchádzajúcich rokoch vždy bojovalo o medaily. To sú možno tímy, ktoré budú mať oproti ostatným výhodu. Budeme každého rešpektovať, ale zároveň sa nebudeme nikoho báť. Budeme hrať v prvom rade srdcom, ako tím a cieľom je uspokojiť náročného handlovského diváka.“

 

Aktuálne zloženie MBK Handlová pre sezónu 2017/2018:

Príchody: Krunoslav Krajnovič (tréner), Adam Štefek (MBK SPU Nitra), Filip Dratva (KB Košice), Michal Dolník (MŠK BK Žiar nad Hronom), Jeremy Landenbergue (BC Boncourt Red Team - Švajčiarsko), Marcus Tyus (University of Nebraska at Omaha - USA), Doug Brooks (University Virginia Commonwealth - USA), Jovan Djordjevič (KK Napredak Rubin Kruševac - Srbsko)

Zostali: Ondrej Haviar, Jakub Novysedlák, Miroslav Mátych

Odchody: Ladislav Stojanov (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Peter Sedmák (KB Košice), Luboš Stria (DEKSTONE Tuři Svitavy – Česko), Marko Cvetkovič (tréner), Nemanja Gudžič, Slobodan Božovič, Pedja Stamenkovič, Ivan Zejak, Petar Despotovič, Nenad Miloševič, Dávid Krč, Róbert Rozim, Maroš Minárik (?)

 

Zoznam prípravných zápasov MBK Handlová pred sezónou 2017/2018:

23.8. o 17.00 h - NH Ostrava (ČR) - MBK Handlová

1. - 3.9. - Medzinárodný turnaj v Zlíne (SKB Zlín - ČR, mmcité Brno - ČR, Basketball Klosterneuburg Dukes - Rakúsko, MBK Handlová)

6.9. - MBK Žilina - MBK Handlová

9.9. - MBK Handlová - MBK Žilina

13.9. - MBK Handlová - NH Ostrava (ČR)

16.9. o 17.00 h - MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

20.9. - VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Handlová 

Foto: Peter Jaško