• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Medzi profesionálmi je síce nováčikom, ale na palubovke to nedáva poznať. Hneď od úvodného zápasu sa medzi opory MBK Rieker Com-Therm Komárno a ligovú špičku zaradil 24-ročný americký basketbalista Miles Bowman jr.

Absolvent univerzity High Point patrí spolu s rozohrávačom Bobanom Tomičom ku kľúčovým oporám „obuvníkov“. Zatiaľ má za sebou 18 súťažných zápasov (Eurovia SBL a Alpsko-jadranský pohár), po ktorých si aj naďalej drží priemer „double-double“ na stretnutie. Bowmanove priemerné štatistiky sú veľmi oslnivé – 16,4 bodu, 11,3 doskoku, 1,2 asistencie a 1,1 zisku.

„Je skvelé hrať profesionálne basketbal, užívam si to. Myslím si, že Komárno je skvelým štartovacím mostíkom v mojej kariére. Neviem totiž, ktorá liga je dobrá alebo zlá. Súťaž na Slovensku je však veľmi kvalitná a dosť fyzická. Nečakal som, že by som mohol mať priemer 'double-double' na zápas. To je skvelá vizitka, budem sa to snažiť držať aj naďalej, ale ľahké to nebude. Dôležité je tiež, že mám veľkú minutáž. Môžem totiž získavať skúsenosti. Pre telo je to však zaťažujúce, ak ste veľa na palubovke,“ zhodnotil Bowman úvodné mesiace svojej profesionálnej kariéry.

Aj jeho sa dotkla trénerská výmena na komárňanskej lavičke, keď Slovinca Vladimira Rizmana nahradil jeho krajan Miloš Šporar. Vicemajster však stále hľadá aj pod ním ideálnu fazónu, čoho dôkazom je aj šieste miesto v tabuľke a stredajšia prvá prehra v aktuálnom ročníku pred domácim publikom. „Myslím si, že trénerská výmena nás viac zomkla. Čo však vidím ako problém nášho tímu je, že nehráme dobre a kolektívne v obrane. Nepomáhame si jeden druhému na palubovke,“ zamyslel sa pivot Komárna.

Jeho profesionálna kariéra sa však mohla skončiť skôr, ako sa v Komárne vôbec mohla začať. V sezóne 2014/2015 a 2015/2016 odohral len 15 zápasov. „Mal som tri operácie kolena, dvakrát som si pretrhol krížové väzy v kolene. Od basketbalu som mal dva roky pauzu. Ďakujem Bohu, že môžem aj napriek všetkému naďalej hrať. Neboli to pre mňa jednoduché časy, namiesto zápasov ma čakali operácie. To je však už minulosťou, teraz sa venujem tomu, čo milujem – basketbal,“ objasnil Bowman svoju minulosť.

Výborná nováčikovská sezóna sa premietla aj do nominácie na Eurovia SBL All Star Game, kde si ho do svojho tímu vybral pivot Interu Radoslav Rančík. To všetko je motivácia do jeho ďalších basketbalových krokov. „Už sa neviem dočkať All Star zápasu. Basketbalu sa chcem venovať najdlhšie, ako to len bude možné. Najradšej by som hral tak dlho, ako Rančík (úsmev). Je úžasné, že hrá aj vo veku 38 rokov. Čo sa týka kariérnych cieľov, tak je to hrať na najvyššej úrovni, zarábať a vyhrávať tituly,“ dodal na záver Bowman.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan