• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

S jeho príchodom sa Iskra Svit opäť vrátila na víťaznú vlnu. Dirigent „medveďov“ A.J. Walton prišiel po ročnej prestávke od profesionálneho basketbalu hladný po úspechoch.

Na začiatku novembra nebola v tíme Michala Madzina ideálna situácia. K už tak oklieštenej zostave sa pridala aj absencia prvého rozohrávača Marka Radonjiča. Vedenie klubu však rýchlo zareagovalo na vzniknutý stav, k „podtatrancom“ sa pripojil americký rozohrávač. „V podstate to bola čistá náhoda, ale som za ňu nesmierne vďačný. Môj nový agent mi za dva dni vybavil robotu, na čo som mu ja povedal, že tak som pripravený hrať (úsmev). Veľmi mi pomohol v tomto smere Ray Jones (bývalý hráč Lučenca a Košíc, poz. autora). Hovoril som s ním o krajine a ľuďoch. Je to veľmi podobná krajina v porovnaní s Poľskom, liga tu je tiež veľmi dobrá,“ rozhovoril sa Walton o svojom príchode na Slovensko.

V úvodnom zápase proti Karlovke ešte nezažiaril (6 bodov, 4 doskoky, 2 asistencie a 2 zisky), ale po reprezentačnej prestávke sa už naplnilo prejavil jeho potenciál. Od jeho príchodu prehral Svit len jeden z piatich duelov. Waltonov aktuálny zápasový priemer činí 13,2 bodu, 3,2 doskoku, 5,4 asistencie a 3,8 zisku. „Bolo ťažké naskočiť do rozbehnutého vlaku, pretože som rok nehral profesionálne basketbal, ale udržiaval som sa v kondícii a pracoval na sebe každý deň. Prísť sem nebolo náročné, ale trochu trvalo, kým som spoznal svojich spoluhráčov, rozhodcov a všetko naokolo. Prestávka mi v tomto smere veľmi pomohla, dali sme sa aj zdravotne do poriadku. Veľmi sa mi páči tento tím, dobre sa mi s nimi hrá, čo dokazuje aj úsmev na ich tvárach. Je ešte na čom pracovať samozrejme, hlavne pri komunikácii v obrane aj v útoku. Cítim však, že sa pomaly, ale isto dostávam do svojej formy,“ povedal rozohrávač Svitu.

Jeho vstup do profesionálneho basketbalu bol spätý s najvyššou súťažou v Poľsku. Dva roky strávil v drese Asseco Gdyňa a jednu sezónu bol súčasťou AZS Koszalin. U našich susedov si Walton urobil dobré meno, o to väčšie prekvapenie preto bolo, že v sezóne 2016/2017 bol bez klubu. „Tri roky v Poľsku mi pomohli v tom smere, že som lepšie pochopil európsky basketbal, naučil sa kontrolovať tempo a poznal silné stránky svojich spoluhráčov. Tiež to zo mňa urobilo lepšieho profesionála. Verím, že je ešte predo mnou dlhá cesta, tak dúfam, že sa budem ešte dlho učiť. Rok prestávky bol pre mňa veľmi náročný. Basketbal je totiž môj život, vidieť to hlavne na palubovke, kde neskrývam emócie. Mrzelo ma to, že som rok nemohol hrať profesionálne basketbal. Vo mne problém nebol, chcel som hrať. Žiaden klub mi však nechcel dať šancu, ani na skúšku. Akonáhle som však vymenil agenta, tak prišla ponuka zo Svitu,“ rozhovoril sa Walton o nedávnej minulosti.

Momentálna situácia je už pre neho oveľa lepšia, na Slovensku si začína budovať dobré renomé, o čom svedčia aj pozitívne reakcie fanúšikov z rôznych klubov. „Myslím si, že si na Slovensku dokážem urobiť ešte lepšie meno, ako v Poľsku. Chcem totiž ukázať tým tímom, ktoré o mňa nestáli, že mohli mať dobrého hráča,“ dodal na záver Walton.

Foto: Daniel Faix