• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do 4. najväčšieho mesta na Slovensku určite patrí najvyššia basketbalová súťaž. Treba však pamätať na to, že Žilina je nováčik Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, preto viackrát musela zaplatiť povestnú nováčikovskú daň a navyše, vízia klubového manažmentu je napredovať zo zápasu na zápas, z mesiaca na mesiac, z roka na rok.

"Prvý krok sa nám podaril už vtedy, keď sme vďaka sponzorom a nadšencom vrátili extraligový basketbal do Žiliny," uviedol PR manažér Žiliny Ján Závodný a pokračoval: "Hlavným pilierom celého projektu je prezident klubu Juraj Málik, ktorý spolu so Georgeom Trabelssiem, Mariánom Čurajom a ďalšími zabezpečujú chod klubu."

Závodný si uvedomuje, že začať na zelenej lúke prináša so sebou riziká a neočakávané komplikácie. Žilinčania si prešli na začiatku ťažkým obdobím, museli poskladať prakticky nové mužstvo, keďže rozdiel medzi 1. ligou a najvyššou basketbalovou súťažou je markantný. Počas sezóny museli pre chýbajúce pracovné víza opustiť káder americkí hráči, čo nepridalo na stabilite a pohode.

"Na začiatku sezóny bol tím pod vedením mladého trénera Maroša Moravčíka doplnený o zahraničných hráčov – trojica Walter Wright, Brandon Conley a Brandon Holcomb priniesla požadovanú kvalitu do tímu. Následne na to však museli americkí hráči vycestovať naspäť do svojej krajiny. Došlo aj k zmene trénera, taktovku prebral ďalší mladý tréner Richard Uhrina. Pre mladého trénera to bola veľká zodpovednosť, preto sme sa rozhodli vo vedení klubu osloviť a presvedčiť jedného z najskúsenejších trénerov na Slovensku, ktorý je taktiež reprezentačným trénerom v kategórii U20, Ivana Kurillu. Ten vniesol do tímu profesionálny prístup, ale všetko chce svoj čas a trpezlivosť," hovorí J. Závodný azda za všetkých, ktorí rozumejú basketbalu.

Aby toho nebolo málo, PP & TV RAJ sa musel vyrovnať s ďalšími nútenými zmenami v kádri. Zranenie legionára Conleyho sa ukázalo vážnejšie, než sa predpokladalo, a tak Američan musel ukončiť svoje pôsobenie v klube. Na jeho miesto prišiel iný Američan, Patrick Onwenu. Káder posilnil na poste rozohrávač/krídlo aj Srb Jovan Crnič. Situáciu však znovu skomplikovalo zranenie rozohrávača Wrighta, ako aj pivota Patricka Onwenua.

"Play-off sa nám vinou objektívnych skutočností vzdialilo, ale nevzdávame sa. Žilina disponuje talentovanými mladými hráčmi, ktorí doteraz nazbierali nesmierne veľa skúseností či už z doterajších zápasov alebo tréningových jednotiek," povedal bývalý šikovný rozohrávač Ján Závodný a na záver dodal: "Žilinský basketbalový klub bude naďalej pracovať na svojom rozvoji, zlepšovať sa na všetkých úrovniach v snahe potešiť tých, na ktorých nám najviac záleží – našich skvelých fanúšikov."

Zdroj: bkzilina.sk, Foto: Jakub Ruman