• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Marko Batina je síce chorvátsky basketbalista, no mnohí fanúšikovia Prievidze ho už berú ako domáceho hráča. Veď v BC odohral posledných päť sezóny, neraz v nich ukázal, že mu srdce bije pre Prievidzu. V poslednej sezóne už pôsobil aj ako športový riaditeľ klubu. Po skončení súťažného ročníka 2017/18 sa definitívne rozhodol skončiť s hráčskou kariérou, no o odchode s prievidzského klubu neuvažoval. V BC prijal ponuku stať sa generálnym manažérom klubu. Markovi Batinovi sme položili niekoľko otázok.

- Marko, prezraď nám na úvod, aké boli tvoje basketbalové začiatky?

"Basketbal som začal hrávať vo veku 11 rokov. Keďže som býval v meste Visoko, vzdialenom 30 kilometrov od hlavného mesta Bosny a Hercegoviny – Sarajeva, kariéru som začal práve v Sarajeve. Prvé tri roky som trénoval trikrát týždenne. Postupne, vo vyšších mládežníckych kategóriách sa počet a intenzita tréningov zvyšovali. Neskôr som ešte jeden rok trénoval so seniormi a hrával som prvú ligu. Odtiaľ som sa presunul do Záhrebu, do tímu Hermes Analitca, kde som odohral svoje prvé dve sezóny už ako profesionál. Na rozdiel od Sarajeva, kde som zažil svoje prvé basketbalové kroky a zoznámil sa s basketbalom, angažmán v Záhrebe už zahŕňal všetko, čo k profesionálnemu basketbalu patrí."

- Prečo si sa rozhodol z basketbalovej krajiny, akou je Chorvátsko, prísť do Prievidze?

"V Chorvátsku som mal už dosť odohrané a na posunutie sa do tímov ako Cedevita alebo Cibona, ktoré sú na euroligovej úrovni, som nemal dostatočnú kvalitu, preto som chcel nabrať ďalšie skúsenosti v zahraničí. Naskytla sa mi príležitosť pokračovať v Prievidzi, za ktorú som vďačný trénerovi Krajnovičovi. Ponuka od klubu s veľkou tradíciou a diváckou podporou sa mi od začiatku páčila, preto sme sa veľmi rýchlo dohodli."

- Aké sú tvoje najväčšie úspechy počas kariéry?

"Najväčší je samozrejme, keď sme vyhrali s Prievidzou titul. Pod trénerom Čurovičom sme zažili skvelú sezónu, na ktorú rád spomínam. Okrem toho som hral majstrovstvách sveta A divízie v reprezentačnom tíme Chorvátska U20 v základnej päťke. Skončili sme napokon piati. Ďalší veľký úspech je finále chorvátskej ligy v drese Splitu, kam sme sa prekvapujúco prebojovali. V súboji o titul sme podľahli Zadaru 2:3, ale všetky zápasy, pred vyše 4 tisíc divákmi, boli neskutočným zážitkom. Tieto tri momenty považujem za najlepšie v mojej kariére."

- V Prievidzi si odohral päť sezón. Ktorá bola pre teba najlepšia a ktoré boli pre teba najpamätnejšie momenty?

"Užíval som si každú jednu. Skvelé momenty som zažil hneď v prvej sezóne v Prievidzi. So spoluhráčmi ako Paul Guede, Mikkel Plannthin či Corey Jefferson sme ostali kamarátmi dodnes. Špeciálna je samozrejme tá majstrovská. Okrem profesionálneho úspechu bola pre mňa úžasná aj v osobnom živote. Mal som svadbu a moja manželka sa konečne nasťahovala za mnou do Prievidze. Po treťom finálovom zápase sme sa navyše dozvedeli, že je tehotná, čo bola pre mňa najväčšia radosť. Veľkým zážitkom bola pre mňa aj posledná sezóna, v ktorej som sa stretol, vďaka trénerovi Pannonemu, s úplne inou filozofiou basketbalu a nemohol som si ani predstaviť lepší koniec hráčskej kariéry."

- Rozmýšľal si už počas kariéry čomu sa budeš venovať po jej skončení?

"Každý asi uvažuje, čo bude v budúcnosti. Bolo mi jasné, že sa si ako hráč nezarobím toľko peňazí, aby som do konca života nemusel nič robiť. Mladí hráči si často myslia, že to tak bude, ale podarí sa to možno pol percentu športovcov. Aj preto, keď som mal 25 rokov, som sa preto rozhodol ísť na vysokú školu zameranú na manažment. Vždy som mal tendenciu niečo riadiť a chcel som zároveň vždy zostať pri basketbale. Nikdy som však nerozmýšľal o pozícii trénera, preto som sa snažil získať čo najlepšiu kvalifikáciu na pozíciu funkcionára. Pomohlo mi aj to, že som bol športovým riaditeľom, kým som ešte aktívne hrával."

- Ako by si zhodnotil cestu, ktorou sa vydal klub v poslednej sezóne?

"Keď som pred rokom dostal príležitosť stať sa športovým riaditeľom a začali budovať mužstvo, rozhodli sme sa ísť, na rozdiel od predchádzajúcich sezón, cestou západného basketbalu, nie balkánskym štýlom. Kľúčom bol začiatok spolupráce s trénerom Pannonem. Pracuje bez stresu, systematicky, je veľkým basketbalovým expertom a mám s ním zároveň veľmi dobrý vzťah. V basketbale má veľkú budúcnosť a sme radi, že pôsobí u nás v Prievidzi. To, ako pracuje každý deň, je neuveriteľné a osobne som sa s tým ešte nikdy v živote nestretol. Ako som už spomínal, som veľmi rád, že som skončil aktívnu hráčsku kariéru práve pod jeho vedením."

- Váhal si nad akceptovaním ponuky stať sa generálnym manažérom BC Prievidza?

"Ako som už povedal. Vždy som mal tendenciu zostať v športe. Nad ponukou som nemusel veľa rozmýšľať. Nemohol som si predstaviť lepší začiatok po skončení hráčskej kariéry, ako byť generálnym manažérom klubu, ktorému som dal veľa, ale zároveň, ktorý dal veľmi veľa mne. Za túto príležitosť som veľmi vďačný vedeniu na čele s Martinom Boškom. Beriem to ako česť a zároveň veľkú výzvu. Čaká ma neskutočne veľa roboty, ktorá nie je vôbec jednoduchá, ale o to viac ma baví. Myslím si, že je ešte veľa priestoru na zlepšenie, ale keď budeme tvrdo pracovať, môžeme spoločne so všetkými, ktorí pracujú v klube, partnermi a fanúšikmi dostať náš klub ešte na vyšší level, lebo Prievidza si to určite zaslúži."

- Ako sa ti spolupracuje s trénerom Rynaom Pannonem?

"Vyrástol som v balkánskej škole založenej na tvrdej práci, kriku a niekedy aj agresivite. Tréner Pannone praktikuje americký prístup, ktorý je veľmi logický a pokojnejší. Akonáhle sa dostane do situácie, ktorú nie je možné riešiť tak, ako sme pôvodne chceli, snaží sa nájsť iné riešenie. Nie vždy sa na prvýkrát zhodneme, ale vždy sa snažíme nájsť spoločný kompromis a nech si akokoľvek povymieňame názory, vždy na konci dňa vieme nájsť spoločnú cestu. Práve to, že nestresuje a vždy sa snaží nájsť kompromis, si veľmi vážim."

- Sezóna 2017/18 je za nami. Ako prebieha skladba kádra na nadchádzajúcu sezónu?

"Venujeme sa tomu naplno. Som šťastný, že sme sa dohodli na predĺžení spolupráce s Grantom Sittonom a dúfame, že sa nám podarí ešte niekoľkých hráčov udržať. S niektorými sa nám, bohužiaľ, dohodnúť nepodarilo. Ale myslím si, že naďalej budeme mať dobré vzťahy. Pod zmluvou máme stále základ mužstva s Jarom Musilom, Marekom Jaššom, Jánom Zorvanom, Braňom Pipíškom a Jakubom Mokráňom a pripojíme aj ďalších hráčov z MBA Prievidza. Mládež je pre mňa veľmi dôležitá, pracujeme na ich rozvoji a chceme, aby mali v budúcnosti možnosť hrať seniorský basketbal. Keby sa to podarilo, mali by sme viac ako polovicu tímu z minulej sezóny. Udržať kostru tímu je pre mňa prioritou. Následne pripojíme nových hráčov. Na čele s trénerom tvrdo pracujeme na tom, aby sa podarilo podpísať čo najlepších hráčov v podmienkach nášho rozpočtu."

- Predĺži klub spoluprácu ešte s niekým z minuloročných hráčov?

"Chceli by sme predĺžiť spoluprácu ešte s jedným Slovákom a jedným cudzincom. S ďalším slovenským hráčom sme sa, bohužiaľ, nedohodli. To je všetko, čo momentálne môžem k tomu povedať."

- Ako hodnotíš víťazstvo Levíc v SBL?

"V prvom rade by som chcel Leviciam pogratulovať. Poskladali veľmi dobré družstvo a celú sezónu hrali konzistentne. Tréner Teo Hojč napriek dvom vypadnutiam v štvrťfinále stále veril a tvrdo pracoval, čo napokon vo svojej tretej sezóne v Leviciach premenil na veľký úspech. Titul si Levice zaslúžili."

- V posledných týždňoch je aktuálna téma konca KB Košice. Čo si o tom myslíš?

"Keďže presne neviem, čo sa v Košiciach stalo, nechcem to rozoberať. Kompetentní však mali určite dôvody, prečo sa rozhodli tak, ako sa rozhodli. Som veľmi smutný, že liga stratila kvalitný klub, ktorý tri sezóny bojoval na špičkovej úrovni. Košice sa dvakrát dostali do semifinále a v poslednej sezóne dokonca do finále. Určite to ligu oslabí."

- Aké sú ciele BC Prievidza v nasledujúcej sezóne?

"Odpoviem, ako to cítim. Výsledok sľúbiť nemôžeme, ale môžeme sľúbiť, že budeme na ihrisku bojovať zo všetkých síl. V základnej časti skončenej sezóny sme mali najlepšiu obranu v lige, na čo by sme chceli nadviazať. Každý zápas chceme bojovať, ako keby bol posledný a hrať na maximum svojich možností. Chceme byť ťažký súper pre všetky tímy a vrátiť Prievidzu tam, kde patrí. Z marketingového hľadiska sa budeme snažiť ešte viac využiť zázemie, ktoré v Prievidzi máme a našim skvelým fanúšikom ponúknuť ešte lepšie zážitky zo zápasov a rovnako prinášať aj čo najviac noviniek mimo zápasových dní. Basketbal robíme pre nich."

Zdroj: pdbasket.com, Foto: Vladimír Králik