• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na palubovke je neprehliadnuteľný, či už svojou hrou, intenzitou alebo emóciami. Americký pivot v službách Interu Bratislava Lee Skinner patrí aj v druhej sezóne na Slovensku k najlepším hráčom ligy. Ako sa vyrovnáva so svojou menšou výškou pod košom? Prečo zostal na Pasienkoch? A čo robí vo voľnom čase? Na to všetko prišla reč s „Peak hráčom mesiaca december“.

Pre mnohých to bolo jedno z letných prekvapení, keď sa vedeniu úradujúceho majstra podarilo udržať vo svojom kádri 27-ročného basketbalistu. Skinner totiž patril v sezóne 2018/2019 k hviezdam ligy, svoju snahu na palubovke korunoval napokon ziskom majstrovského titulu a viacerými individuálnymi oceneniami.

„Hlavným dôvodom bola motivácia zahrať si európsku súťaž. Poznám vedenie klubu, väčšina hráčov tu zostala. Sme výborný kolektív, na čom sa dá budovať. Teraz máme veľkú motiváciu obhájiť titul,“ prezradil Skinner na úvod dôvody zotrvania. Za odmenu získal na Pasienkoch pomyselnú kapitánsku pásku, čo bolo len potvrdenie jeho basketbalových a ľudských kvalít. „Je to pre mňa pocta. Je príjemné vedieť, že moji spoluhráči, tréneri a vedenie klubu mi dôverujú, že viem podržať mužstvo pokope. Veľmi si to vážim a beriem to veľmi vážne,“ uviedol hráč Interu.

„Žlto-čierni“ majú za sebou mimoriadne náročnú jeseň, ktorej dominovala kvalifikácia Ligy majstrov a následná skupinová fáza Európskeho pohára FIBA. Nebyť zdravotných problémov a neskúseností, tak mohli hráči Interu postúpiť aj do ďalšej fázy. „Atletickosť, fyzickosť a tempo hry boli na vyššej úrovni ako niektoré naše zápasy v ligovej súťaži. Snažili sme sa hrať tak ako v SBL, agresívnu obranu, rýchly prechod do útoku. Berieme si z tejto súťaže veľké skúsenosti. Dúfam, že sa ukážu v druhej polovici sezóny,“ vrátil sa Skinner k účinkovaniu v súťaži.

IMG 9301

Náročný program sa odzrkadlil aj na ligovej scéne, Inter však dokázal vyhrať prvú polovicu základnej časti, vďaka čomu si zabezpečil najľahšieho súpera vo štvrťfinále Slovenského pohára. „Prvá polovica bola náročná, hrali sme aj v Európskom pohári FIBA. Veľa sme cestovali, hrali veľa duelov. Mali sme aj problémy so zraneniami. Nebolo to jednoduché. Dnes môžem povedať, že sme spokojní s aktuálnym postavením tímu. Vieme, že môžeme byť ešte lepší. Verím, že to tak bude,“ myslí si pivot „žlto-čiernych“.

V decembri sa už zverenci trénera Aramisa Nagliča naplno venovali SBL-ke, a aj keď neboli ich výkony ideálne, tak víťazstvá našťastie prichádzali. Čo je však podľa Skinnera potrebné zlepšiť do druhej polovice základnej časti? „Mali by sme byť trpezlivejší, vytvárať si lepšie pozíciu na streľbu. Musíme si veriť, že na to máme. Keď si vytvoríme náskok, musíme ho udržiavať. Nemôžeme strácať koncentráciu a rytmus hry. Vieme o tom a pracujeme na tom,“ odpovedal samotný basketbalista.

20

Číselne je na tom Skinner ešte lepšie, ako o takomto čase pred rokom. Priemerne máva na svojom konte takmer 15 bodov, 7 doskokov a 2 asistencie. Neprehliadnuteľný je hlavne vďaka svojej energii a emóciám na palubovke. „Vždy robím pre svoj tím to najlepšie, čo viem. Snažím sa hrať zápasy s obrovskou energiou. Verím, že moji spoluhráči to vidia a strhnem ich do toho so sebou. Výsledkom by mali byť víťazstvá našich zápasov,“ prezradil Američan svoje ciele na ihrisku.

Na pozíciu pivota je síce o čosi nižší – 200 cm, všetko však vynahrádza svojím nasadením, tvrdosťou a fyzickosťou. Preto nie je proti nemu ľahké hrať, o čom sa mohli presvedčiť ligoví konkurenti, ale aj súperi na medzinárodnej scéne. „Odkedy som začal hrať basketbal, tak som stále hral na tomto poste. Viem, v čom som dobrý, na čom musím ešte popracovať. Tí, čo ma bránia, respektíve tých, čo bránim ja, sú si vedomí toho, v čom mám výhodu. Tými sú rýchlosť, uvažovanie, sila. Využívam to, čo mám,“ zamyslel sa Skinner.

16

Kto sleduje jeho príspevky na sociálnych sieťach, tak vie, že má rád cestovanie a Bratislavu. Ako si vypĺňa svoj cenný voľný čas? „Závisí to od počasia. Ak je pekne, tak sa prechádzam po meste, chodím k Dunaju, sadnem si na kávu. Rád sa stretávam s mojimi spoluhráčmi, oddychujem, snažím sa relaxovať. Keď mám voľno, tak si trochu pocestujem. Som bezstarostný človek,“ odpovedal hráč Interu. Je teda Skinner takým cestovateľom? „V podstate áno. Krištof Kolumbus nie som, ale rád objavujem nové miesta,“ uzatvoril s úsmevom 27-ročný hráč.

Foto: Vladimír Dorňák