• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská reprezentácia vstupuje do nového kvalifikačného bloku s rovnakým koučom. Chorvát Žan Tabak dostal dôveru Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA), ktorá mu zverila taktovku nad národným výberom aj do ďalšieho obdobia. V rozhovore sme načrtli tému nominácie, ale aj zmeny v rámci realizačného tímu.

Chorvátsky kormidelník si zasadol na reprezentačnú lavičku v lete 2019, kedy bola pred jeho zverencami záverečná fáza predkvalifikácie ME 2021. Slovákom sa napokon nepodarilo postúpiť, keď prehrali v rozhodujúcom domácom zápase s Rumunskom. Pôvodne tak hrozila až takmer dvojročná odmlka od súťažných zápasov, čo sa ale napokon našťastie zmenilo v náš prospech. Výkonný výbor SBA tak dlho neotáľal, s Tabakom sa dohodol na pokračovaní spolupráce aj do ďalšieho kvalifikačného cyklu.

„Bola to otázka, o ktorej sme sa bavili ešte v lete pred záverečným stretnutím predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. Rozhodol som sa pokračovať, pretože ma to baví. Páči sa mi prístup a entuziazmus chalanov, mám rád Bratislavu a rád pracujem s hráčmi z reprezentácie,“ prezradil reprezentačný kouč na úvod.

V predkvalifikácii MS 2023 má Tabak k dispozícii čiastočne obmenený realizačný tím. Jeho asistentom zostal aj naďalej Španiel Alberto Blanco Vila, zmena však prišla na poste slovenského asistenta. Petra Tordu nahradil vo funkcii aktuálny tréner Patriotov Levice Michal Madzin. „Michal je mladý tréner. Čo je však najdôležitejšie, je ambiciózny. Je tiež hlavným koučom, čo znamená, že vie, čo je potrebné k tomu, aby sa víťazilo,“ uviedol Tabak na adresu nového člena v realizačnom tíme.

tabak pokracovanie 2

Počas reprezentačnej prestávky zavesil povestné tenisky na klinec skúsený pivot Interu Bratislava Michal Baťka. „Treba poďakovať Michalovi Baťkovi za to, čo odovzdal slovenskému basketbalu a reprezentácii obzvlášť,“ vyhlásil tréner Slovenska.

Na aktuálny reprezentačný blok nominoval Tabak so svojimi kolegami najskôr 19 mien, do užšieho 13-členného výberu sa napokon z rôznych dôvodov nedostala šestica mien - Marek Jašš, Tomáš Mrviš, Boris Bojanovský, Milan Žiak, Stanislav Baldovský a Adam Antoni.Momentálne je zranený len Tomáš Mrviš, všetci ostatní hráči boli k dispozícii. Vybrali sme si tých, ktorí nám podľa nás v tejto chvíli môžu najviac pomôcť. Minulé leto sme vybudovali systém. Teraz máme len tri dni tréningov, preto padla voľba na hráčov, ktorí poznajú systém z leta. Možno nie sú tí najlepší, ktorí sú súčasťou slovenského basketbalu, ale nemôžem stráviť tri dni tým, že budem učiť nové tváre môjmu systému. Pracujeme na tom, aby sme sa počas leta dostali na ďalšiu úroveň a zapojili do reprezentácie ešte viac hráčov, ktorí ešte neboli súčasťou výberu. Cieľom je mať čo najširšiu základňu do budúcna,“ vyjadril sa Tabak k nominácii.

sr lux

Oproti predkvalifkácii ME 2021 sa v momentálnom menoslove reprezentantov nachádzajú tri nové mená, všetky sú súčasťou klubu BK Slávia Žilina. Oliver Tot a Róbert Rožánek si už bielo-modrý dres v minulosti obliekli, pre Jakuba Merešša to môže byť debut. „Nie sú to pre mňa úplne nové mená, na zozname som ich už mal počas predchádzajúceho leta, ale z rôznych dôvodov sa k nám nepripojili. Verím, že sa naučia tým veciam, ktoré my vyžadujeme. Dúfam, že nám pomôžu k tomu, aby sme zo zápasov vzišli víťazne,“ povedal reprezentačný kormidelník na adresu žilinského tria.

Slovákov čaká v B-skupine boj o dve postupové miesta, ich súpermi budú postupne Luxembursko, Island a Kosovo. S akými cieľmi vstupuje reprezentačný výber do novej kvalifikácie? „Môžem sľúbiť a povedať len jednu vec, budeme sa snažiť bojovať a vydať zo seba všetko. To som povedal aj pred predchádzajúcim kvalifikačným blokom. Aký bude výsledok, to bude záležať od toho, kto proti nám bude hrať,“ odpovedal na záver Tabak.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák