• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jediným úplne novým menom v reprezentácii je počas aktuálneho reprezentačného bloku Jakub Merešš. Pre 23-ročného odchovanca Žiliny to môže byť proti Luxembursku a Islandu debut v národných farbách. Čo si od toho sľubuje, aj na to prišla reč s hráčom Slávie.

Do 13-členného výberu reprezentačného trénera Žana Tabaka sa dostalo až trio hráčov zo Žiliny, okrem Merešša aj Róbert Rožánek a Oliver Tot. Zatiaľ čo dvojica rozohrávačov si už štarty v národnom výbere zapísala, pred Mereššom je veľký debut. „Dojmy sú super. Beriem to ako veľké zadosťučinenie mojich výkonov. Dúfam, že pomôžem tímu ako najlepšie viem k dosiahnutiu našich cieľov,“ povedal na úvod Merešš.

Krídelník Slávie bol súčasťou mládežníckych výberov do 20, 18 a 16 rokov, kde vytváral produktívnu a efektívnu dvojicu so svojim klubovým a momentálne aj reprezentačným spoluhráčom Róbertom Rožánkom. Medzi mužmi ho však čaká úplne iný basketbalový level.

„Určite je to iný level. Dá sa veľa naučiť od koučov a od spoluhráčov, pretože väčšina z nich je oveľa skúsenejšia ako ja. Beriem to len pozitívne, budem sa učiť, počúvať a dúfať, že mi to dá čo najviac skúseností, ktoré budem môcť použiť v priebehu sezóny a mojej kariéry. Tréningový proces bude určite iný, máme trochu času a prípravy na zápasy. Musím mať nastražené uši, počúvať, sústrediť sa a naučiť sa čo najviac,“ prezradil hráč Žiliny.

Novinkou tiež bude fakt, že zatiaľ čo v lige zvádzal s kolegami v národnom výbere boje o každú loptu, tak teraz s nimi bude ťahať za jeden povraz. Spoločne majú jasný a jediný cieľ - vybojovať si jednu z dvoch miesteniek zaručujúcu účasť v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2023.

IMG 4879

„Bude to príjemné, budem ich mať možnosť spoznať. Cez sezónu totiž nemáme čas sa rozprávať, teraz môžem s nimi stráviť určitý čas a nájsť si nových priateľov do budúcna (úsmev),“ uviedol Merešš na adresu svojich reprezentačných kolegov.

Na klubovej scéne sa Mereššovi so Žilinou darí. Družstvo okolo trénera Ivana Kurillu sa síce neprebojovalo na Final Four Slovenského pohára, ale v ligovej tabuľke je v hre o druhé miesto. Na momentálne druhé Levice strácajú len jedno víťazstvo. Pred záverečnou časťou základnej časti je to dobrá východisková pozícia.

„Určite to mohlo byť aj lepšie, mali sme cez sezónu nejaké výpadky. Je to však celkom fajn. Teraz nás čaká ťažší žreb, hráme viac zápasov vonku. Budeme sa snažiť vyťažiť z toho najviac a získať čo najlepšie umiestnenie do play off,“ odpovedal na záver Merešš.

Foto: Vladimír Dorňák, Daniel Stehlík