• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V rámci našej veľkej ligovej ankety o koronavíruse sme v jej druhej časti vyspovedali funkcionárov Interu Bratislava, Levíc a Svitu. Ako sa vysporiadali s nečakanou situáciou, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Otázky pre klubových funkcionárov:

1. Ako ste sa v klube vyrovnali s predčasným ukončením sezóny?

2. Čo vás viedlo k zahlasovaniu a rozhodnutiu spoločne učiniť tento krok?

3. Vnímate ako správny krok to, že sa sezóna uzatvorila bez konečného poradia?

4. Ako náročné a čo bolo potrebné urobiť k tomu, aby ste legionárov bezpečne dostali domov?

5. Aký dopad bude na klub predčasné ukončenie sezóny (finančný atď.)?

6. Aké posolstvo by ste odovzdali basketbalovým fanúšikom na Slovensku?

 

Iskra Svit - Ján Drobný, prezident klubu

1. Všetko sa udialo veľmi rýchlo, neboli sme pripravení na takýto rýchly vývoj, ako asi nikto. Je to škoda, ale momentálne sú určite dôležitejšie veci ako basketbal.

2. Situácia sa dramaticky zhoršovala a nádej na zlepšenie v krátkom čase sme nevideli. Zdravie nás všetkých je prednejšie.

4. Bol to veľký problém vzhľadom na to, ako sa u nás zrušila medzinárodná doprava a ako okolité krajiny začali zatvárať hranice a jediná možnosť, ktorá zatiaľ zostala, je letisko Viedeň. Som rád, že sme to zvládli, ale nebolo to vôbec jednoduché.

DSC 5093

5. To ukáže až čas, čo táto situácia urobí s klubmi. Ale určite to nebudú pozitívne dopady.

6. Aby vydržali toto ťažké obdobie plne neistoty, chránili seba a svojich blízkych, držali pri sebe, pomáhali si a verili, že spolu to zvládneme. My ako klub veríme, že sa nám podarí dohrať aspoň mládežnícku sezónu, kde máme v jednotlivých kategóriách vynikajúcich perspektívnych hráčov. Veríme, že si naši fanúšikovia spod Tatier užijú ešte pár zápasov aspoň v mládežníckej forme túto sezónu. Nech zostaneme pozitívni a všetci si navzájom pomáhame! My urobíme všetko pre to, aby sme sa videli na palubovke a v hale aj v budúcej sezóne.

IMG 8857

 

Inter Bratislava - Michal Ondruš, generálny manažér klubu

1. S ohľadom na predchádzajúci vývoj, sa nič iné nedalo očakávať. Je to smutné, ale je to tak.

2. Zdravý rozum a otvorené oči. Nič iné sa žiaľ nedalo v tejto situácii robiť.

3. Práve my by sme sa mohli cítiť najviac dotknutí takýmto ukončením sezóny, avšak je potrebné a nutné rešpektovať systém súťaže. Pokiaľ súťaž vrcholí systémom play off, víťazom sezóny je tím, ktorý vyhrá posledný zápas celého ligového ročníka. Nuž, a to sa nestalo.

IMG 4628

4. Nebola to sranda, ale sú doma a to je najdôležitejšie.

5. Dopady a dôsledky tejto celospoločensky kritickej situácie, či už sa jedná v našom prípade o športové alebo finančné, sú značné a obávam sa, že nie konečné. Najdôležitejšie je však v tomto prípade zdravie.

6. Verím, že sa čoskoro stretneme v športových halách a telocvičniach po celom Slovensku v dobrej nálade a predovšetkým v plnom zdraví!

DSC 8578

Patrioti Levice - Ladislav Garaj, generálny manažér klubu

1. Vyrovnávali sme sa s tým ťažko, ale nič iné nám nezostalo, len sa zmieriť so situáciou, ktorá vo svete nastala a promptne ju riešiť. V klube sme spravili všetky opatrenia, aby sa hráči – hlavne zahraniční, dostali čím skôr bezpečne domov. Toto sme zvládli a na ostatné veci zostane čas, keď sa situácia na Slovensku zlepší.

2. Nebudem tajiť, že sme patrili k tým, ktorí do poslednej chvíli verili, že sa situácia nevyvinie až do takej kritickej, ako momentálne je a po krátkej prestávke sa súťaž dohrá. Dnes už vidíme, že by to nešlo a preto kvitujem rozhodnutie celej SBL, pretože by sme ukončenie súťaže len zbytočne naťahovali, ako napr. v Čechách, kde kluby teraz posielajú domov zahraničných hráčov, ale liga bol len nedávno ukončená.

3. Tým, že sa hrá v basketbale play off, kde víťazstvo v základnej časti dáva síce tímu výhodu, ale v konečnom dôsledku neznamená nič, je toto rozhodnutie správne. Samozrejme, všetci rešpektujeme to, ako Inter zvládol základnú časť súťaže a myslím si, že za to sa im patrí pogratulovať. Primát víťaza základnej časti súťaže im podľa mňa patrí zaslúžene a sezóna bez konečného poradia je spravodlivá.

DSC 4866

4. Na vybavenie leteniek a prepravu hráčov na letisko nebolo veľa času a tým, že sa situácia každým dňom zhoršovala, to bolo dosť hektické. V sobotu skoro ráno už nebola možnosť poslať niekoho s chalanmi na letisko, bez toho aby nemusel ísť následne do 14-dňovej karantény. Vyriešili sme to zabezpečením dopravy z Maďarska, hráči na hraničnom prechode prešli pešo na druhú stranu hranice a odtiaľ ich zobrali na letisko.

5. So zahraničnými hráčmi sme sa dohodli seriózne na ukončení zmlúv, so Slovákmi situáciu postupne budeme riešiť, myslím si ale, že si všetci uvedomujú aká situácia nastala a že každá strana musí spraviť určitý ústupok k dohode. Finančné straty tam určite budú hlavne z príjmu na vstupnom v play off, na druhej strane sa ale znížia náklady klubu, takže by to nemalo byť nejaké drastické.

6. Určite sú teraz všetci sklamaní rovnako ako my, keďže sme prišli o tú najzaujímavejšiu časť sezóny – play off. Teraz je však prvoradé správať sa disciplinovane, dodržiavať pokyny a veriť, že sa čoskoro dá všetko do poriadku. Spolu sa potom môžeme tešiť na novú basketbalovú sezónu, ktorá bude verím nemenej zaujímavá.

Foto: Daniel Faix, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan