• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami mali v posledných rokoch dobrú ruku pri výbere legionárov. Dve sezóny dozadu putovalo ocenenie MVP do rúk Sašu Avramoviča, teraz mala Iskra Svit vo svojom tíme naraz dvoch najužitočnejších hráčov. S Jalenom Nesbittom sme prebrali jeho účinkovanie v lepšej súťaži, basketbalový rast, ale aj vlastný pohľad na najlepších hráčov ligy.

Z individuálneho pohľadu štatistík to nebola jeho najlepšia profesionálna sezóna, ale z hľadiska komplexnosti už áno. Pod vedením skúseného kouča Rudolfa Juga sa z Američana stal všestranný hráč so schopnosťou alternovať na takmer všetkých postoch. Priemer 16,9 bodu, 8,8 doskoku, 2,4 zisku, 1,0 bloku a užitočnosť 23,4 na zápas hovorí za všetko.

„Myslím si, že každá skúsenosť je dobrá, pretože je to vlastne možnosť naučiť sa niečo, čo môžem využiť do budúcna. Bola to sezóna plná pozitív a negatív, keďže nás sužovali zranenia, ale na jej konci sa všetko dávalo do poriadku správnym spôsobom. Žiaľ, všetko ukončil covid-19, ale ďakujem za každý moment,“ prezradil Nesbitt na úvod.

Ako neskôr priznal, ani sám nečakal, že by sa mohol stať najužitočnejším hráčom predčasne skončenej sezóny 2019/2020 a zároveň byť súčasťou dvoch All Star tímov. Ešte viac ocenení sa dočkal na medzinárodnom portáli eurobasket.com.

DSC 4445

„Vedel som, že mám vynikajúcu sezónu, ale pokiaľ ide o ocenenia, tak žiaden hráč nemá kontrolu, respektíve nevie, čo sa môže stať, čiže všetko, za čo ma ocenili, bolo pre mňa prekvapením. Znamená to pre mňa veľa, keďže to bol dôkaz toho, že sa moja tvrdá práca vypláca. V mojej profesionálnej kariére sú tieto ocenenia na čele môjho rebríčka, spolu s ocenením pre najlepšieho rozohrávača v Španielsku, ktorého som sa dočkal pred rokom,“ povedal hráč Svitu.

Viaceré portály hľadali najlepších hráčov SBL-ky. Ako to videl samotný Nesbitt? „Som zaujatý voči mojím spoluhráčom a Američanom, preto som ich vyradil zo svojej ideálnej päťky. Do nej podľa mňa patria Zlatko Jovanovič, Mário Ihring, Ibrahim Durmo, Jakub Merešš a Aleksandar Radukič,“ odpovedal 26-ročný basketbalista.

Po pôsobeniach v Luxembursku a nižších španielskych ligách, bolo Slovensko pre zámorského hráča ďalším medzistupňom v jeho profesionálnej kariére. „Myslím si, že Svit bola určite pre mňa správna voľba. Bez Svitu by nebol žiaden MVP, bez MVP by nebol v tejto chvíli žiaden rozhovor. Som toho názoru, že úroveň SBL je solídna. Pôsobí tu určite mnoho talentovaných basketbalistov. S väčšou podporou by sa obraz ligy mohol určite ešte zlepšiť,“ myslí si Nesbitt, ktorý bol súčasťou aj All Star zápasu: „Skvelá skúsenosť, nielen pre mňa, ale aj pre klub. Bola to veľká pocta, že si ma vybrali medzi ligovú elitu. A dresy boli krásne.“

DSC 9771

V čom tkveli jeho individuálne úspechy a následne aj tímové? Bola to čelenka a dominancia v spoločenských hrách proti svojim spoluhráčom z Iskry? „Toto by som mal pridať do svojej hry (smiech). Mojou tajnou zbraňou však bol 'trash talking'. Časť hráčskeho úspechu je v tom, že pozná svoju pozíciu, je v nej dobrý a vie o svojich silných stránkach. Myslím si, že v týchto činnostiach som exceloval. Zlepšil som sa vo výbere striel, obrane a aj celkovej streľbe,“ odpovedal s úsmevom Nesbitt.

Sezóna 2019/2020 je už uzatvorenou kapitolou. Pre Nesbitta môže byť vzhľadom na vyššie popísané odrazovým mostíkom do lepších súťaží, respektíve líg. Stačí sa pozrieť na viaceré príklady z minulosti (Jeremy Simmons, Mike Rostampour, Brandis Raley-Ross, Michel Ofik-Nzege, Jaraun Burrows a mnohí ďalší). „Mojim cieľom je, aby som hral na najvyššej možnej úrovni. Dúfam, že ma to už čoskoro čaká,“ dodal na záver Nesbitt.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix