• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

O situácii s basketbalom v Žiline sme už na našom webe napísali niekoľko článkov. Postupne sa účastníci SBL začínajú aktivizovať na trhu, aktuálnu situáciu v Slávii sme mapovali u predsedu správnej rady Jozefa Galduna.

Ústredné témy posledných dní a týždňov v meste pod Dubňom boli jasné - finančné podlžnosti voči hráčom a nečakaný odchod Ivana Kurillu z pozície hlavného trénera. Na mieste tak boli otázky, čo bude ďalej so žilinským basketbalom. Klub sa totiž úspešne etabloval v SBL, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch patril medzi širšiu špičku ligy.

„V piatok máme valné zhromaždenie akcionárov, kde by sa malo rozhodnúť o niektorých dôležitých veciach. Pred mesiacom prisľúbili akcionári vysporiadanie záväzkov z minulej sezóny. Uvažujeme o rôznych alternatívach pokračovania sezóny. Jedna z nich je spojiť sily s Academikom Žilina. Do konca júna by sme mali vedieť ako budeme pokračovať,“ prezradil aktuality funkcionár Žiliny.

Prekvapivý koniec Kurillu na lavičke Slávie zaskočil mnohých. Skúsený kouč bol jeden z mála, ktorý mal zmluvu aj na nasledujúci ročník. Prednosť však dostala funkcionárska stolička v Spišskej Novej Vsi. „Riešime otázku trénera. Peňazí v budúcej sezóne veľa nebude. Pripravujeme sa na to, že ekonomicky budeme na tom horšie ako v minulej sezóne. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Odchod Ivana Kurillu vyplynul z toho, že sme sa nezhodovali v niektorých otázkach,“ vysvetlil Galdun.

IMG 4384

Z pohľadu hráčskeho zloženia má podľa dostupných informácií platné kontrakty na sezónu 2020/2021 duo Jakub Merešš a Róbert Rožánek. Akou cestou sa v tomto smere plánujú uberať funkcionári Žiliny? „Sme zástancami toho, aby Slováci dostávali na palubovke veľa priestoru. Nedá sa však vylúčiť, že angažujeme aj zahraničných hráčov. To sa všetko uvidí, súvisí to všetko s financiami. Aj mesto by nás malo podporiť. Verím, že to všetko dobre dopadne. Primátor sa snaží vytvoriť systém dotácie a podpory športu, o ktorom sa ešte diskutuje. My to vítame, lebo aspoň čosi dostaneme od mesta na podporu basketbalu,“ odpovedal predseda správnej rady.

V Žiline fungujú až tri basketbalové značky, Slávia reprezentuje v SBL, Academic ŽU je súčasťou prvej ligy (druhej najvyššej súťaže) a Victoria zastrešuje mládežnícke kategórie. Dá sa v tomto smere očakávať nejaká fúzia? „Všetko nasvedčuje tomu, že s Akademikom príde k nejakej dohode. Zvažujeme vytvoriť jeden kolektív, ktorý by sa rozdelil na tri skupiny hráčov. Jedna by hrala len najvyššiu súťaž, v druhej by hráči hrali SBL a prvú ligu a tretia by hrala len prvú ligu. Tým by sme dali šancu všetkým hráčom, nech čo najviac hrávajú,“ dodal na záver Galdun.

Foto: Jakub Ruman