Print
Category: Rozhovory

Štart BC Prievidza v sezóne 2020/21 bol dlho otázny. Klub sa nakoniec rozhodol napriek zníženému rozpočtu pokračovať a naďalej pôsobiť v Slovenskej basketbalovej lige. Pred začiatkom sezóny sme vyspovedali generálneho manažéra Marka Batinu.

- Čaká nás nová sezóna. Ako prebiehala stavba kádra BC Prievidza na sezónu 2020/21?

"V prvom rade sa vedenie muselo rozhodnúť či vôbec pokračovať v basketbale na najvyššej úrovni. Súčasná situácia ovplyvnila celé športové prostredie a teda aj náš klub. Keď bolo rozhodnutie o pokračovaní definitívne, začali sme s trénerom Marošom Helmecym skladať káder. Rozhodli sme sa venovať mladým slovenským hráčom, predovšetkým odchovancom, ku ktorým sme pridali štyroch legionárov. Na jednej strane prebieha výber hráčov vždy rovnako, na druhej strane to bolo tento rok úplne odlišné. V dobe uzatvárania kontraktov bola situácia vo vzťahu k USA neistá a preto sme sa rozhodli pre európskych hráčov."

- Avizovali ste radikálne zníženie rozpočtu. Podpísalo sa len na skladbe kádra alebo aj na iných veciach týkajúcich sa hráčov?

"Náš rozpočet bude minimálne o 60% nižší ako bol minulý rok alebo roky predtým. Je to určite najnižší rozpočet za posledných 10 rokov, čo určite ovplyvnilo stavbu kádra. Zároveň sme sa ale snažili udržať určitý štandard. Rozpočet na mzdy sa znížil, ale hráčom naďalej zabezpečujeme ubytovanie, stravu či zdravotný tím. V tomto smere sme zachovali všetko na rovnakej úrovni. Tento systém teda naďalej funguje a dokonca sa ho snažíme stále zlepšovať."

- Fanúšikovia dlhodobo volajú po väčších príležitostiach pre mladých hráčov. Dočkajú sa v tejto sezóne?

"Áno. Mnoho fanúšikov nám dávalo do pozornosti, že sa nedostatočne venujeme mladým hráčom. Títo priaznivci si prídu v sezóne 2020/21 určite na svoje, lebo mladí Slováci a odchovanci dostanú obrovskú šancu, či už ide o hráčov, ktorí nepochádzajú priamo z Prievidze ako Majerčák a Kincel, Prievidžana Jakuba Pasovského a rovnako aj mladých hráčov z MBA Prievidza Patrika Lukáča, Maxima Matušku, Filipa Bakoša a Mateja Kielara. Vzťah z MBA je na výbornej úrovni a týmto sa ešte viac utužuje. Verím, že vzájomná spolupráca sa bude tak ako doteraz aj naďalej zlepšovať aj z dlhodobého hľadiska. Fanúšikovia si musia uvedomiť, že nás najmä s mladými hráčmi čaká ťažká práca. Ak budeme všetci trpezliví, výsledky práce sa dostavia."

prievidza batina rozhovor 2

- Ako si spokojný s výkonmi v príprave? Čo naznačila pred začínajúcou sezónou?

"Príprava bola náročná. Hneď na začiatku sme sa stretli s tým, že jeden hráč bol nakazený a ďalší skončil v karanténe, čím sa nemohli zapojiť do tréningového procesu. Neskôr nastali zmeny v zápasoch, keď sme my zrušili turnaj v Olomouci a následne k nám nepricestovala Ostrava a rovnako ani rakúske tímy St. Pölten a Oberwart. Hráči ukázali snahu, niektorí ale potrebujú viac času na prispôsobenie sa podmienkam a súťaži, čo je normálne. Z nášho pohľadu je najdôležitejší prístup. Chceme, aby robili všetko na sto percent svojich možností a aby ukazovali progres. Celková situácia v príprave bola mimoriadna a pravdepodobne to bude podobné aj počas sezóny. Ak chceme hrať, budeme sa ale musieť prispôsobiť."

- Vyskytli sa počas prípravy u hráčov zdravotné komplikácie?

"Tu musím vyzdvihnúť prácu ako trénera Maroša Helmecyho, tak kondičného trénera Jána Opáleného a rovnako nášho zdravotného tímu. Hráči absolvovali prípravu bez vážnejších zranení, z čoho sa v klube tešíme a môžeme sa pripravovať na prvý súťažný zápas."

- Fanúšikova sú posledné desaťročie zvyknutí na boje o špičku tabuľky. Aké sú ciele klubu do tejto sezóny?

"Bol som súčasťou veľkej časti týchto úspechov, takže som si toho vedomý. Všetci sme si to spolu určite užívali. V tejto sezóne si musia naši fanúšikovia zvyknúť na to, že takéto výsledky môžu byť len prekvapením, ale očakávať ich nemôžu aj keď ich niektorí ľudia ich možno brali ako samozrejmosť. Hlavným dôvodom je spomínaná finančná situácia a rovnako zameranie na mladých hráčov, pri ktorých treba trpezlivosť a čas. Aj mne samému trvalo istý čas sa stotožniť s tým, že v tejto sezóne budú ciele trochu iné ako v minulosti. Štandardom v Prievidzi bol vždy dobrý výkon, dobrý výsledok a celkový dojem pre plnú halu. Na tom spoločne pracovali všetci ľudia v klube. V tomto ročníku potrebujeme stabilizáciu, ktorá nám pomôže do ďalších sezón. Praví fanúšikovia to určite pochopia a budú podporovať klub aj tento rok, za čom im osobne ďakujem."

prievidza batina rozhovor 1

- Neuvažovali ste o skončení, prípadne o sezóne v prvej lige ako iné kluby?

"Vo svojej práci sa zameriavam najmä na športovú časť, čiže o tom rozhodovalo predstavenstvo klubu. Z komunikácie som sa dozvedel, že situácia je veľmi náročná a určitý čas nebolo isté či bude basketbal v Prievidzi na úrovni Slovenskej basketbalovej ligy. Sám som chcel, aby klub pokračoval ďalej hocijakým spôsobom, preto ma správa o tom, že budeme, napriek skromnejšiemu rozpočtu, pokračovať ďalej, veľmi potešila. Tým, že stále hráme, vysielame pozitívnu správu celému slovenskému športu. Skončiť a povedať, že sa nedá je podľa mňa najľahšie. My sme sa rozhodli vyhrnúť si rukávy a ísť do toho. Je mi veľmi ľúto, že niektoré kluby v najvyššej súťaži skončili. Určite na to mali svoje dôvody. Na druhej strane som veľmi hrdý na všetkých v klube, spoločne s našimi partnermi, vďaka ktorým basketbal v Prievidzi naďalej pokračuje. Neviem si predstaviť SBL bez BC Prievidza."

- Čo znamená aktuálna situácia, ktorá je zameraná na prácu s mladými hráčmi v kontexte dlhodobej budúcnosti klubu?

"Minimálne na dve sezóny máme pod zmluvou trojicu Pasovský, Majerčák a Kincel. Pracujeme s nimi tak, aby boli dôležitými hráčmi nie len v tejto, ale hlavne v nasledujúcej sezóne. Sme trpezliví a očakávame kolísavé výkony, ktoré sú u mladých hráčov bežné. Tréneri budú poukazovať na všetky ich chyby, opakovať s nimi herné situácie a metodicky s nimi pracovať po basketbalov aj po fyzickej stránke, čím budú vytvorené podmienky na zlepšenie ich celkového basketbalového výkonu. Spoločne s hráčmi z MBA majú veľký priestor na progres a pevne verím, že v budúcnosti budú plody našej práce pravidelne ukazovať na ihrisku."

Odkaz pre fanúšikov na záver...

"Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí úprimne a dlhodobo podporujú klub. Odkedy som v Prievidzi, cítim túto výbornú atmosféru na vlastnej koži. Zároveň ich však prosím o trpezlivosť, o toleranciu, o užívanie si prievidzského basketbalu takého, aký v súčasnosti je a o vieru, že produkt práce v tejto sezóne sa viac ukáže v nasledujúcich ročníkoch. Na rozdiel od iných, nielen basketbalových klubov, sme sa rozhodli pokračovať ďalej. Prievidza žije basketbalom a bol by som rád, keby sa fanúšikovia prišli pozrieť na mladých hráčov a odchovancov, ktorí dostanú dostatok príležitostí. V období keď bola budúcnosť športu neistá, sa tešíme, že sme všetci zdraví, že môžeme ďalej hrať a, že sa venujeme tomu, čo máme všetci najradšej. Ešte raz veľmi pekne ďakujem za podporu a teším sa na basketbal v tejto sezóne. Všetkým fanúšikom zároveň prajem veľa zdravia."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla