Print
Category: Rozhovory

Posledná septembrová sobota prináša začiatok súťažnej sezóny 2020/2021. Pre basketbalistov Handlovej sa v ostatných rokoch stalo tradíciou, že hneď v prvom kole pauzujú a inak tomu nebude ani tentoraz. Na svoju premiéru si musia počkať do 30. septembra, kedy sa po prvý raz predstavia pod košmi Spišských Rytierov.

Poz.: Článok bol publikovaný na klubovom webe ešte pred rozhodnutím ústredného krízového štábu. 

Nariadenia vlády sa menia, klubom opäť hrozia straty

Handlovskí basketbalisti vstupujú historicky do 28-mej sezóny samostanej slovenskej súťaže. Štart ligového ročníka 2020/2021 bol ohrozený, no na radosť fanúšikov basketbalu sa tento šport na vrcholovej úrovni zachránil. Ani pôvodné nariadenia vlády nevychádzali klubom a ich priaznivcom v ústrety a hrozilo, že sa majstrovské zápasy budú odohrávať pred prázdnymi tribúnami. Keď sa už zdalo, že kompetentných osvietilo a interiérovú kapacitu opäť nafúkli na 500 divákov, prišla ďalšia rana. V súčasnosti sa krízový štáb zaoberá myšlienkou, prinavrátiť pôvodné rozhodnutie. Hrozí teda, že divácka kapacita sa opäť scvrkne na 100 ľudí.

"Potešilo ma, že vláda uvoľnila opatrenia a že svitla nádej, po ktorej sa fanúšikovia dostanú na jednotlivé zápasy. Pretože práve pre nich to hráme a ich podporu potrebujeme. Už v príprave sme ich prítomnosť cítili a neviem si predstaviť, že by sme mali bojovať bez ich priazne. Pevne verím, že sa veci nezmenia k horšiemu tak, ako sa o tom v súčasnosti povráva. Hrať v prázdnej hale nechceme. To by pre nás stratilo akýkoľvek význam," skonštatoval handlovský kouč Danilo Rakočevič.

Hornonitrania zavŕšili prípravu, pozreli sme sa na zmeny v hráčskom kádri

Brány handlovskej športovej haly sa po prvý raz otvorili v pondelok 10. augusta, kedy odštartovala predsezónna príprava. Od tohto okamihu začal manažmant klubu, v spolupráci s novým trénerom Danilom Rakočevičom, pracovať na skladaní tímu. Z torza vlaňajšej súpisky zostala pätica hráčov. Kapitán a v súčasnosti aj asistent trénera Saša Jankovič, spolu s Branislavom Mátychom pokračujú v dvojročných kontraktoch. Hráčske zmluvy do ďalšieho obdobia predĺžili Marek Jašš, Adam Stehlík a Michal Dolník. Debut v zeleno-čiernom drese sa rozhodli vyskúšať Dalibor Hlivák, Lukáš Bolek a Goran Bulatovič. Následne sa káder rozšíril o dvoch mladíkov. Desiatku novovyskladanej súpisky uzatvorili Noel Mikič a Adam Krčmárik. Obaja hráči vstúpia do nového súťažného ročníka bez ligových skúseností. Handlovský tucet doplnili absolventi zámorských univerzít, Srbi Dušan Vicentič a Aleksandar Zečevič. Na súpiske "zeleno-čiernych", ktorá sa v porovnaní s vlaňajšou sezónou výrazne zmenila, figuruje dovedna deväť Slovákov. Medzi nimi sú štyria handlovskí odchovanci.

handlova pripravne zapasy 2

"Káder sme skladali na základe rozpočtu, ktorý máme k dispozícií. Myslím si, že v rámci finančných mantinelov nemohol byť tím zložený lepšie. Podarilo sa nám zazmluvniť skúseného a kvalitného rozohrávača Gorana Bulatoviča. Podpísali sme aj dvoch legionárov zo Srbska a čo sa týka slovenských hráčov, siahali po tom najlepšom, čo sme mali k dispozícií. V Handlovej sa stretla dobrá partia a je nesmierne dôležité, aby sme vystupovali s maximálnym nasadením, koncentráciou a pozitívnou energiou. A to aj v prípade, ak by nastalo obdobie, že sa nám nedarí," vysvetlil handlovský lodivod.

Príprava odhalila nedostatky a slabiny

"Hornonitrania" odohrali od augusta sedem prípravných zápolení. V plnej sile však nastúpili iba jediný raz. Zverencom čiernohorského kouča Rakočeviča sa lepila smola na päty a už v prípravnej fáze sa pasovali so zraneniami. Kolotoč zápasov odštartovali 29. augusta. Na úvod preverila "Baníkov" ambiciózna Spišská Nová Ves. Stretnutie víťaza nespoznalo a tímy sa rozišli remízou 75:75. Tento duel domáci odohrali ako jediný v kompletnej zostave. V stredu, 2. septembra, zavítal do handlovskej športovej haly český tím Tuři Svitavy, ktorý potvrdil úlohu favorita a zvíťazil pohodlne 87:67. Vo štvrtok, 3. septembra odohrali zápas v Prievidzi. V ňom sa po 40-tich minútach zrodilo 53-bodové víťazstvo Handlovej - 105:52. V utorok, 8. septembra, sa hralo opäť doma, v stretnutí proti Lučencu ťahala za kratší koniec Handlová a prehrala 93:101. Tu treba povedať, že domáci nastúpili bez trojice Zečevič, Krčmárik, Bolek. V stredu 16.septembra pricestoval do Handlovej celok BC Komárno, s ktorým si "zeleno-čierni" poradili a zvíťazili 89:73. Posledné domáce vystúpenie zaznamenali 19. septembra proti basketbalovému klubu Academic ŽU Žilina. Súper spod Dubňa na favorizovaný handlovský tím nestačil a podľahol mu 68:109. Bodku za predsezónnou prípravou dali "Hornonitrania" 22. septembra. Pod košmi “obuvníkov” z Komárna triumfovali 72:56.

handlova pripravne zapasy 1

"Výsledky z prípravných vystúpení nepovažujem za dôležité. Cieľom bolo, aby na palubovke dostali prílezitosť všetci hráči zostavy. Zistili sme, kde sú naše silné a naopak slabé stránky. Ak by som mal stručne zhodnotiť prípravu, podľa môjho názoru sme podavali slušné výkony, samozrejme s výnimkou niektorých hluchých pasážií. Ale aj tie musie byť, aby sme mohli pracovať na nedostatkoch," povedal Rakočevič.

Bez veľkých vyhlásení, no s chuťou bojovať

Handlovčania tak odohrali sedem zápasov, v ktorých štyrikrát zvíťazili, v jednom prípade remizovali a dva razy svojim súperom podľahli. Mali dostatok času na to, aby odhalili svoje slabiny. Už v nastávajúcu stredu vhupnú do ligového kolotoča. V úvode ich preverí veľký ašpirant na medailu, basketbalový klub 04 AC LB Spišská Nová Ves.

"Našou prvotnou a zatiaľ jedinou ambíciou je postup do vyraďovacích bojov. Popri tom chceme ukazáť, že máme tím, ktorý sa prezentuje agresívnou obranou a v útoku bude pre súperov nebezpečný. Chceme sa od zápasu k zápasu zlepšovať a v prípade, že sa nám podarí dosiahnúť postup do play off, až potom sa môžeme zaoberať ďalšími cieľmi," uzavrel Danilo Rakočevič.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Ladislav Szibilla, Lenka Molnárová