• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nie je moc balkánskych basketbalistov, ktorí by sa v mladom veku vydali najskôr americkou univerzitnou cestou, aby následne v Európe odštartovali svoju profesionálnu kariéru. Aleksandar Zečevič sa tak rozhodol a v Handlovej sa veľmi rýchlo zaradil k oporám tímu.

Pre 24-ročného mladíka je pôsobenie na hornej Nitre odrazovým mostíkom do jeho profesionálnej kariéry. Medzi „baníkmi“ dobre zapadol, keďže v Handlovej pôsobí početná balkánska enkláva. „Sezóna je zatiaľ pre mňa skvelá. Som šťastný z toho, že môžem v tejto krajine hrať moju prvú profesionálnu sezónu. Je to pre mňa veľmi špeciálne, s ohľadom na situáciu s koronavírusom. Slovensko vyzeralo ako správne miesto a dobrá možnosť na štart mojej profesionálnej kariéry. Je to pre mňa dobré rozhodnutie,“ vrátil sa Zečevič k rozhodnutiu pôsobiť v SBL.

Jeho prechod k profesionálom je celkom zaujímavý, nestáva sa totiž často, aby si jeden hráč zahral počas univerzitnej kariéry za tri školy. Srbský basketbalista začínal najskôr na tzv. „college“, konkrétne pôsobil na Motlow State a San Jacinto. Dve sezóny si zahral v NCAA za Floridu Atlantic. Prečo sa vlastne Európan rozhodne ísť na americkú školu?

„Keď som mal sedem rokov, tak som chcel ísť hrať do Ameriky basketbal. Počul som príbehy a videl som veľa NBA a NCAA basketbalu. To ma motivovalo ísť tam. Nemohol som byť spokojnejší. Hral som na vysokom leveli, spoznal skvelých ľudí, ktorí mi pomohli počas mojej vysokoškolskej kariéry. Mohol som hrať a učiť sa od vynikajúcich trénerov,“ odpovedal hráč Handlovej.

DSC 5457

Po štvorročnom pôsobení za morom prišla ponuka z Handlovej. Zo začiatku si prirodzene zvykal na nový štýl basketbalu, nového trénera, nových spoluhráčov a ligu. Od decembra sa však zaradil k oporám kolektívu trénera Danila Rakočeviča, konštantne predvádza solídne výkony. Zečevič s priemerom viac ako 14 bodov na zápas atakuje top 10 SBL, v doskokoch mu dokonca patrí štvrtá priečka.

„Je to odlišné, ale zároveň blízke, keďže som už hral v Srbsku. Z každého sa snažím zobrať to najlepšie, stále sa na to adaptujem. Mám k tomu skvelú pomoc od môjho trénera a spoluhráčov. Je to proces učenia, keďže som nováčikom. Mám možnosť učiť sa od veteránov, ktorí hrajú SBL množstvo rokov a tiež od trénera. Mal som čas na adaptáciu a na zvyknutie si toho, že hráme v tejto lige. Cítim, že tréner má odo mňa väčšie očakávania,“ prezradil Zečevič.

DSC 9445

Jediné, čo ho môže škrieť je fakt, že Handlová sa krčí na konci tabuľky. Situácia nie je ružová, no ani nie beznádejná. Prievidza má síce dva zápasy k dobru, ale na svojho odvekého rivala strácajú len jedno víťazstvo. Boj o záverečnú miestenku do prvého kola play off tak bude ešte mimoriadne zaujímavý a napínavý.

„Sme mladé družstvo, bojujeme a pracujeme každý deň veľmi tvrdo. Vzťahy medzi nami sú dobré, musíme sa len navzájom motivovať a nájsť cestu k víťazstvám,“ myslí si 24-ročný Srb. Vo svojich kariérnych cieľoch má jasno: „Mojim cieľom je zlepšovať sa každý deň a pracovať tak, aby som dosiahol svoj najvyšší potenciál. Prajem si, aby som mohol hrať čo najviac rokov. Do konca sezóny v Handlovej chcem zabojovať o miesto v play off.“

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan