• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Hráč BKM Lučenec Roydell Brown si vyslúžil ocenenie pre najlepšieho striedajúceho hráča základnej časti Niké SBL. S americkým basketbalistom sme sa pozhovárali o začiatku jeho profesionálnej kariéry, samotnom ocenení a aj úlohe v tíme "pelikánov".

Brown prišiel do Lučenca po mimoriadne turbulentnej univerzitnej kariére, počas ktorej si zahral až za tri univerzity, čo určite nie je obvyklým javom pri zámorských basketbalistoch. V družstve trénera Petra Jankoviča sa však rýchlo adaptoval na európsky štýl hry a na novú rolu.

„Prvýkrát som v tejto pozícii. Vždy však bude prvoradý tím, nebolo teda ťažké adaptovať sa na rolu striedajúceho hráča. V prvom rade chcem pomôcť družstvu akýmkoľvek spôsobom. Som rád, že mi tréner dôveruje. Posiela ma do zápasu s tým, aby som pomohol tímu a neriešil moc, ako sa vyvíja duel. Čo sa týka európskeho štýlu basketbalu, tak prechod som zvládol celkom dobre, no najťažšia vec je zvyknúť si, že je to viac o mentálnom, ako fyzickom nastavení. Akonáhle začne zápas, tak to už ide dobre,“ načrtol nám Brown svoje dojmy z prvej profesionálnej sezóny.

Dvadsaťtriročný krídelník si v základnej časti pripisoval na svoje konto 12,4 bodu, 6,6 doskoku, 1,4 asistencie a 1,3 zisku. Dobre vstúpil Brown aj do úvodného kola play off, v ktorom momentálne s „pelikánmi“ bojuje o to, aby postúpili do semifinále. Už o niekoľko hodín ich čaká rozhodujúci súboj s Interom Bratislava. Práve vyššie spomenuté čísla mu vyniesli ocenenie pre najlepšieho striedajúceho hráča základnej časti.

IMG 0083

„To ocenenie znamená pre mňa veľa. Dokazuje to, že keď človek verí v seba a má okolo seba pozitívnych ľudí, tak je možné všetko. Ak by som mal zhodnotiť svoje výkony, tak občas som mohol hrať lepšie, ale som rád aj za to, čo sa mi doteraz podarilo. Musím však na sebe ešte vo všetkom popracovať, netreba sa uspokojiť,“ myslí si hráč Lučenca.

V stredu večer sa môže rozhodnúť o tom, či bude pre Browna a spol. sezóna 2020/2021 úspešná alebo skončí pre bránami semifinále. Tak, či onak, Slovensko bolo pre neho správnym odrazovým mostíkom do profesionálnych vôd basketbalu: „Úprimne si myslím, že to bola v danej chvíli najlepšia možná voľba. Veľa som sa v tejto lige naučil. Ocenenie je motiváciou do ďalšej roboty, nikdy nebudem spokojný, vždy budem chcieť basketbalovo napredovať.“

Foto: Branislav Gúgľava