• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol to risk, keďže posledný zápas hral v marci 2019. Dlhá pauza mu vniesla do hlavy myšlienky na to najhoršie, skoncovať s kariérou profesionálneho hráča. V lete aj s pomocou bývalého spoluhráča, sa ocitol späť tam, kde chcel. Ty Walker úspešne oživuje vo Svite svoju kariéru. Prečítajte si jeho zaujímavý príbeh.

Nezačneme od toho najaktuálnejšieho, ale vrátime sa niekoľko rokov dozadu, konkrétne do roku 2013. Asi vtedy bol Walker najbližšie k tomu, aby si vyskúšal najlepšiu ligu sveta - NBA. Šancu ukázať sa dostal od Toronta Raptors, Bostonu Celtics a Indiany Pacers. Vo farmárskej G-League (vtedy D-League) bojoval v drese Maine Red Claws a Erie Bay Hawks.

„Bolo to ako včera. Považujem to za najväčší úspech doterajšej kariéry, ale prišlo osudné zranenie achilovky. Hral som na vysokej úrovni. Myslím si, že so správnym klubom a možnosťou, môžeme ešte na takejto úrovni hrať,“ prezradil Walker na začiatok rozhovoru.

Ako americký pivot naznačil, zranenie úplne zmenilo jeho cestu pod deravými košmi: „Pár rokov dozadu som si roztrhol achilovku a kluby vás v podstate odpíšu, keď príde zranenie, ktoré ukončuje basketbalové kariéry. Nechceli to teda so mnou riskovať. Od Iskry prišla možnosť a teraz sa snažím o to, aby bola so mnou spokojnosť.“

Nasledoval mierny ústup z pozícií, aj keď angažmány v Japonsku, Poľsku a návraty do G-League stále živili šancu na to, aby Walker mohol hrať na špičkovej úrovni. Ale achilovka bola pre mnohých červenou. Takže napokon z toho boli zastávky v takých exotických krajinách, ako Bahrajn, Thajsko a Čile.

DSC 2523

„Je to niečo úplne iné, na čo je asi človek zvyknutý. Kultúra, štýl basketbalu, ale všade, kde som bol, som sa naučil niečo nové, či už po jazykovej alebo napríklad kuchárskej stránke. Teším sa už na to, čo ma čaká na Slovensku,“ uviedol hráč Svitu.

Tým sa dostávame do súčasnosti. Od pôsobenia v kanadskom Windsore Express ubehli viac ako dva roky. S jeho kariérnym resumé bolo prekvapením, že tak dlho zostal bez klubovej príslušnosti. „Neprichádzali ponuky, nik o mňa nemal záujem. Rozmýšľal som už nad tým, že s basketbalom skončím. Som veľmi vďačný za šancu, ktorá prišla od vedenia Svitu. Chcel som pokračovať vo svojej basketbalovej kariére. V mojom živote som bol na tom zle, nevedel som, či sa ešte dostanem na palubovku ako profesionál,“ poodhalil Walker z nedávnej minulosti. Svoju úlohu zohral aj A.J. Walton: „Pomohol mi. Hrali sme už spolu v poľskom Košaline. Poznáme sa už roky, je to skvelý človek. Patrí mu veľká vďaka.“

DSC 0188 1

A Walker sa ponúknutej možnosti pod Tatrami chytil dokonale. Svitu sa zatiaľ síce výsledkovo nedarí podľa predstáv, ale 32-ročný basketbalista nemá ďaleko od double-double priemeru v zápasoch. Je lídrom v doskokoch (11,3 lôpt na zápas) a suverénne vedie aj ligovú tabuľku v blokoch (3,7 priemer). „Aj keď som nemal klub, tak som každý deň trénoval. Chcel som zostať pripravený a čakal som na nejakú príležitosť. Dúfam, že to dokazujem teraz v zápasoch,“ uzatvoril rozhovor pivot Iskry.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix