• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Spišskí Rytieri sa chceli po zisku double konfrontovať aj na medzinárodnej úrovni, preto sa prihlásili do Alpsko-jadranského pohára. Pri svojej európskej premiére sa im podarilo postúpiť z ťažkej C-skupiny, keď uspeli v rozhodujúcom stretnutí s Dabrowou Górniczou. Nielen o tom sme sa rozprávali s kapitánom tímu Michalom Baťkom.

Situácia v C-skupine bola dosť dlhú dobu zamotaná, pred záverečným stretnutím ešte nebolo jasné, kto z troch tímov (Spišskí Rytieri, Dabrowa Górnicza a Velika Gorica) získa nielen postupovú miestenku, ale aj na ktorom mieste sa umiestni. Istotu účasti v play off mal len poľský zástupca, zverenci trénera Štefana Sviteka museli nutne zvíťaziť, ak sa chceli predstaviť medzi najlepšou osmičkou.

„To, že aj po nejakých prehrách v lige, ktoré sa nemuseli stať, sme sa pozbierali a postúpili ďalej, nie cez ľahkú skupinu, je pozitívne. Dali sme si väčší pozor na ich protiútok, tým pádom museli hrať proti nám 5 na 5, v čom sme ich dokázali v druhom polčase pokrývať lepšie,“ vrátil sa k zápasu pivot a kapitán Spišských Rytierov Michal Baťka.

„Novovešťania“ v druhom polčase doslova zmietli svojho rivala z palubovky, odmenou tak bolo nielen víťazstvo o 16 bodov (92:76), ale aj prvenstvo v C-skupine. Spätne sa tak ukazuje ako dobré rozhodnutie to, že Spišiaci najskôr odohrali všetky stretnutia vonku a až následne doma. Vo svojej hale nenašli premožiteľa a u súperov si pripísali úspech v Klosterneuburgu.

„Možno to bolo aj našou výhodou, ale hlavne bolo dôležité neprehrať doma a vyhrať minimálne jeden zápas vonku, čo sa nám podarilo v Rakúsku. Medzinárodná konfrontácia je určite prínosná, vieme sa aspoň skonfrontovať s družstvami z iných líg, že ako sme na tom s našou formou. Verím, že to pretavím aj do ligy,“ uviedol bývalý reprezentant Slovenska.

33

Hlavnou témou uplynulých dní boli aj zmeny na súpiske Rytierov. Celkovo sa v priebehu niekoľkých dní nazbierali až tri odchody (Milan Lužaič, Grant Dressler a Channel Banks) a dva príchody - Mike Morsell a Ben Richardson. Morsell už má za sebou debut v bielo-modrom drese, proti Górniczi sa uviedol 7 bodmi a 3 asistenciami.

„Už na tréningu bolo vidieť, že má kvalitu a verím, že sa viac zohráme a bude posilou, ako sa patrí. Verím, že už nebudú žiadne zmeny do konca sezóny, hlavne nech zostaneme zdraví a naša forma bude gradovať až do play off,“ povedal Baťka k novej posile a zmenám na súpiske.

Spišskí Rytieri si ešte musia počkať na svojho štvrťfinálového súpera v Alpsko-jadranskom pohári. Pri pohľade na tabuľku B-skupiny to vychádza pravdepodobne na slovinský Šenčur, respektíve Inter Bratislava. „Nechám sa prekvapiť. Bolo by pekné postúpiť do Final Four, keď sme tak blízko,“ dodal na záver kapitán tímu.

Foto: Barbora Klorusová