• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Z pohľadu veku a perspektívy, sú najsledovanejšou dvojicou na Slovensku. Bratia Malovcovci sú nespornými talentmi, obaja už dostali pozvánku aj do mužskej reprezentácie. Zatiaľ čo Timotej má debut za sebou, tak na staršieho Matúša premiéra ešte čaká. Šanca od Interu im otvorila cestu do Niké SBL, ale aj zvýšila pozornosť zo zahraničia. S 19-ročným krídelníkom sme prebrali viaceré témy.

Je to druhá sezóna, v ktorej vedenie Interu dalo výrazný priestor na súpiske vlastným odchovancom. Najviac z tejto možnosti využila práve bratská dvojica. Timotej sa vypracoval na člena základnej zostavy, Matúš býva často prvou voľbou z lavičky. Herne ani nemôžu byť odlišnejší, ukazuje sa to aj v zápasoch.

„Momentálne je sezóna taká, že sa mi veľmi nedarí. Je to také hore-dole, ale snažím sa z toho vyťažiť čo najviac. Je to asi len vo mne. Musím sa viac koncentrovať, strieľať a zlepšiť obranu,“ hodnotí Matúš sebakriticky svoje doterajšie výkony v žlto-čiernom drese. Za pravdu mu dávajú aj štatistiky, v ktorých zatiaľ zaostáva za číslami z prvej sezóny v Niké SBL.

Celkovo zatiaľ mladíci Interu neprinášajú v tomto ročníku taký herný prínos, ako by od nich čakal tréner Oleg Meleščenko, čo už viackrát naznačil v pozápasových rozhovoroch. „Minúty prichádzajú, treba to využiť. Ak mám byť úprimný, tak aktuálne túto možnosť veľmi nevyužívame. Musím sa zlepšiť hlavne fyzicky, trochu nestíham, tak musím viac posilňovať. Treba sa polepšiť v defenzíve a streľbe,“ uviedol 19-ročný krídelník na margo šance a priestoru na zlepšenie.

IMG 2154

Obaja sú samozrejme stále súčasťou mládežníckych výberov Interu, ktoré sú na Slovensku už dlhšiu dobu dominantné. Cenné medzinárodné skúsenosti tak zbierali nielen v Alpsko-jadranskom pohári, ale aj v Európskej mládežníckej basketbalovej lige (EYBL). Dôveru od vedenia klubu si vážia: „Som im veľmi vďačný za dôveru, pretože od malička s nami pracujú, pripravujú nás na to. Snažíme sa to využiť. V juniorskom tíme sme lídrami, ideme si zahrať. Medzi mužmi treba byť pripravený vždy, aj keď nehráš. Tréningy máme s mužmi, preto niekedy v juniorke nevládzeme.“

Najbližšou métou pre Matúša je prepracovať sa do mužského výberu Slovenska. V minulosti sa už objavil medzi náhradníkmi a od skúsenejších hráčov mal možnosť čo-to sa priučiť. Do finálneho výberu sa ešte nedostal. „Bol som veľmi prekvapený, pretože podľa mňa si to momentálne ešte nezaslúžim. Musím viac bojovať, ale je to pocta,“ prezradil hráč Interu.

Basketbalovú budúcnosť majú bratia ešte pred sebou, najvyššiu súťaž hrajú len druhým rokom. Účasťou na medzinárodnej scéne a výkonmi v domácej lige, si získavajú čoraz väčšiu pozornosť zo zahraničia. Aké sú ambície staršieho Matúša? „Každého cieľom je prirodzene NBA, ale treba byť niekedy realista. Je to veľmi ťažké. Jednoznačným cieľom je pôsobenie v nejakej európskej lige. K tomu je potrebné ešte veľa pracovať,“ odpovedal na záver rozhovoru.

Foto: Vladimír Dorňák