• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Filip Bakoš patrí medzi opory mládežníckeho klubu MBA Prievidza a v posledných sezónach bol rovnako súčasťou nášho BC. Pred niekoľkými týždňami však Filip po dôkladnom zvážení dospel k rozhodnutiu ukončiť hráčsku kariéru. V rozhovore nám prezradil, čo stálo za týmto krokom. Zároveň sa poďakoval trénerom, ktorí mu počas basketbalovej kariéry pomáhali s hráčskym, ako aj osobnostným progresom.

- Pred niekoľkými týždňami si dospel k rozhodnutiu ukončiť aktívnu kariéru. Skús fanúšikom priblížiť, prečo si sa tak rozhodol?

"Moje rozhodnutie ukončiť kariéru sa nerodilo náhle. V podstate od začiatku tejto sezóny mi to chodilo hlavou. Hlavným dôvodom bolo pravdepodobne to, že som pre seba nevidel budúcnosť v profesionálnej kariére a tým sa mi strácala motivácia snažiť sa. A bez tej snahy sa zhoršoval aj môj výkon na tréningoch, čo samozrejme prekážalo trénerom, no hlavne mne."

- Čo bude v tvojom živote ďalej – štúdium alebo iná kariéra? Budeš sa v nejakej forme naďalej venovať tiež basketbalu?

"Pri basketbale by som veľmi rád ostal, je to jedinečný šport, ktorý ma určite neprestal baviť. Zatiaľ ostávam hrávať aj mládežnícku ligu, keďže som ešte len prvý rok juniorom. Neskôr by som chcel študovať na vysokej škole, kde by sa možno dala hrať nejaká univerzitná liga, či pre radosť v nejakom druholigovom tíme. A v mojom živote bude určite štúdium a popri ňom nepochybne aj šport, ako aj dlhý list koníčkov, ktoré rád robím."

- Samozrejme, už niekoľko rokov si hral v mládežníckych súťažiach, v posledných sezónach si bol zároveň súčasťou BC. Akým spôsobom ťa posledné roky posunuli ako človeka?

"Roky strávené s basketbalom mi dali neskutočne veľa, veľmi ma posunuli a myslím si, že doformovali aj moju osobnosť. Naučil som sa prísnej morálke, som zvyknutý na veľmi aktívny režim, ale nielen to. To, kým som teraz, výrazne ovplyvnil basketbal. A som tak aj veľmi vďačný za všetky príležitosti, ktoré som za tých približne 10 rokov dostal."

- Ktoré basketbalové spomienky ti utkveli v pamäti?

"Najviac mi v pamäti ostali zážitky z rôznych turnajov, kde sme zbierali malé, veľké úspechy. Skutočne som si užíval aj víťaznú atmosféru v šatni, či už medzi profesionálmi alebo mládežníkmi."

- Chcel by si niekomu zanechať odkaz?

"Poďakovať sa určite mám za čo všetkým trénerom, ktorí venovali svoje úsilie na to, aby mi pomohli rásť basketbalovo, ale aj osobnostne. Obzvlášť veľkú vďaku mám k trénerovi Martinovi Blahovi, ktorý vynaložil obrovské úsilie pre každého z nás, ktorí sme vtedy boli v tíme. To, ako nás viedol, nás všetkých posunulo jednotlivo, no čo je dôležitejšie, najmä ako tím. Z tohto obdobia mi ostali veľmi dobré kamarátstva. Pre mňa to bolo ešte výnimočnejšie tým, že som bol najmladší a ostatní chalani sa poznali skôr ako som medzi nich prišiel. Rovnako by som sa chcel poďakovať trénerovi Marošovi Helmecymu. Najmä za jeho dôveru vo mňa ako hráča. Otvoril mi dvere do nových sfér basketbalu, čo má intenzívne ťahalo dopredu. Som mu veľmi vďačný tiež za možnosť ostať pri basketbale aj v rekreačnejšom režime ako je zvyčajné."

Klub BC Prievidza ďakuje Filipovi Bakošovi za príkladnú prácu počas pôsobenia v našich štruktúrach. Filipovi želáme veľa šťastia v ďalších životných etapách.

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Lukáš Droppan