• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pracovitý, žiadny súboj nie je pre neho stratený a celých 40 minút je pripravený bojovať o každú loptu. Spojenie Ján Zorvan a Lučenec patrí neodmysliteľne k sebe. Pod americkou trénerskou dvojicou zažíva 26-ročný pivot životný ročník, ktorý už priniesol zisk Slovenského pohára. Kam to dotiahnu „Novohradčania“ v lige?

Dve sezóny strávil v Prievidzi, ale inak bol za každých okolností súčasťou Lučenca, v dobrom, i v tom horšom. A jeho postupné napredovanie bolo evidentné, ale to, čo prišlo túto sezónu, na to nebol asi pripravený ani samotný hráč. Zorvan sa napevno usadil v základnej zostave, hráva o 10 minút viac a v porovnaní s predošlým ročníkom, mu individuálne štatistiky narástli dvojnásobne. Aktuálne dáva v priemere cez 10 bodov, doskakuje 5 lôpt a pridáva takmer 2 asistencie na zápas.

„Neviem, čím to je (úsmev). Snažím sa na tréningoch odvádzať maximum a potom tá šanca prichádza. Celkovo hráme kolektívnejšie, viac som v pozíciách, z ktorých dokážem dať kôš. Lopta lieta, každý sa jej dotkne, preto sa mi aj darí. Som rád a hlavne, mám dôveru od trénera. Vždy sa mu to snažím oplácať na ihrisku. Teší ma, keď sa mi darí, ale najdôležitejšie je, že vyhrávame,“ zhodnotil Zorvan doterajšie dojmy a výkony z pôsobenia v lučeneckom drese.

Už možno považovať za samozrejmosť, že sa nebojí ako kapitán žiadneho kontaktu a tiež toho, že vie vyjadriť svoj názor na palubovke. Čo je však pre priaznivcov „pelikánov“ milým prekvapením, je fakt, že sa nebojí zobrať na seba zodpovednosť a aj viac strieľať. „Oproti predchádzajúcim sezónam mám väčšie sebavedomie, to prišlo aj s navýšením minutáže. Verím, že to takto bude pokračovať a bude sa nám dariť,“ uviedol pivot Lučenca.

DSC 2694

Zorvan má nemalý podiel na tom, že sa tímu podarilo vyhrať Slovenský pohár a v ligovej tabuľke je momentálne na druhom mieste. No pred sezónou málokto z basketbalovej verejnosti veril slovám trénera Daniela Sokolovskeho, že cieľom je vypracovať slovenských hráčov na dôležité články družstva. Realita je v tomto smere pozitívna, nielen Zorvan, ale aj Lukáš Bolek a Matej Siládi dostávajú na palubovke nemalý priestor.

„Vyhovuje mi americká dvojica trénerov, ale zase nemôžem povedať, že by to pod Petrom Jankovičom bolo zlé. Aj vtedy som dostával príležitosť, ale hralo sa vtedy na iných hráčov. Teraz sa dostávam do lepších pozícií, dávam koše, viac doskakujem, čiže mi to sadlo. Chcem byť dôležitým článkom tímu. Dúfam, že sa mi podarí splniť očakávania kouča a v play off sa dostaneme čo najďalej,“ vyhlásil 26-ročný kapitán tímu.

DSC 1379

Celkovo možno vidieť na palubovke úplne iného Zorvana, ako tomu bolo v minulosti. A to je určite pozitívum pre všetkých. Aj samotný hráč si je vedomý posunu, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov urobil: „Prvé, čo mi tréner povedal bolo, aby som bol agresívnejší na útočnej polovici. To som chcel aj ja, na tom sme sa zhodli. V tomto je najväčší posun mentálne. Celkovo som sa zlepšil v zručnostiach, snažím sa na všetkom pracovať. V obrane síce robím veľa chýb, ale zlepšuje sa to. Za to som rád.“

Foto: Lukáš Droppan