• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Obhajoba majstrovského titulu, účinkovanie v Európskom pohári FIBA a ďalšia etapa klubovej filozofie. Pred basketbalistami Patriotov Levice je sezóna plná výziev a odhodlania nadviazať na úspešný predchádzajúci ročník, ktorý rámcoval zisk dvoch víťazných trofejí.

Pre „žlto-zelených“ už súťažné dianie odštartovalo minulý týždeň kvalifikačným turnajom o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. V španielskej Malage sa dopracovali do finále, čo bolo pre družstvo správnym impulzom pred štartom ligového kolotoča. „Nie je to úplne jednoduché, stálo to množstvo síl zvládnuť tri zápasy v Malage v tak rýchlom tempe, čo sa týka skautingu a prípravy. Chceme byť od prvého zápasu čo najlepšie pripravení, preto sme nemohli moc oddychovať a museli sme sa hneď pustiť do roboty. Verím, že budeme na prvý zápas pripravení. Dúfam, že nám Malaga ukázala, ako môžeme pôsobiť na ihrisku a je teraz na nás, aby sme to v každom zápase potvrdzovali. Bolo potrebné si aj oddýchnuť, chlapci dostali nejaké voľno, ale vzhľadom na ďalší program sa potrebujeme naplno sústrediť na našu robotu,“ uviedol tréner Patriotov Michal Madzin.

Do účinkovania v Niké SBL idú ako obhajcovia titulu, pre klub to je len tretíkrát v jeho histórii. „Na chrbte máme povestný terč, každý bude chcieť proti nám vyhrať. Musíme to nejako ustáť a bojovať. Máme najvyššie ambície. V lige je cieľom obhajoba titulu, v Európskom pohári FIBA sa chceme dostať čo najďalej a určite je tiež cieľom vyhrať Slovenský pohár,“ vyhlásil krídelník Martin Bachan.

V lete sa udialo v kádri viacero zmien, ale druhá priečka na predsezónnom Federálnom pohári a postup do finále kvalifikácie Ligy majstrov naznačili, že dieliky v rámci družstva zapadli do seba. „Kolektív bol aj predtým dobrý a každý takýto týždeň, s úspešnými zápasmi, môže len pomôcť k utužení a zocelení. Nálada je výborná, nech nám to vydrží čo najdlhšie,“ povedal Madzin, na ktorého nadviazal Bachan: „Posledné prípravné zápasy ešte boli také, že ako tím sme sa hľadali, ale v Malage sme podľa mňa našli chémiu a na palubovke nám to začalo klapať.“

Športový riaditeľ Gabriel Földi prezradil informácie o zatiaľ absentujúcich hráčoch: „Čo sa týka Wada-Chatmana, začali sme už so záťažou. Ako som už uviedol v rozhovore, netreba sa nikam ponáhľať, treba počkať, ako bude celá rekonvalescencia pokračovať.“

O ligový titul sa budú chcieť pobiť nielen Patrioti, ale aj množstvo ich konkurentov. Na úradujúceho šampióna a účastníka európskych pohárov sa bude chcieť každý vytiahnuť. „V lige reálne uvidíme, ako zápasy budú vyzerať. Myslím si, že to bude nadupané a viacero tímov bude bojovať o najvyššie priečky. Snažím sa na to pozerať z iného pohľadu a to je ten náš. V každom zápase, či to bolo minulú alebo túto sezónu budeme chcieť hrať najlepšie, ako sa bude dať v danom čase. Nemôžeme ovplyvniť, ako na to bude pozerať náš súper,“ myslí si kouč Patriotov.

Okrem ligovej scény začne pre Levičanov v polke októbra aj Európsky pohári FIBA. Ich súpermi v D-skupine bude cyperský Keravnos, bulharský Botevgrad a česká Opava. Pripravuje sa už realizačný tím na tieto duely? „Pred prvým FIBA zápasom musíme odohrať ešte tri kolá slovenskej ligy. Bolo by veľmi zradné sa zaoberať niečím, čo príde až neskôr. Plné nasadenie a koncentráciu dávame do prvého zápasu s Lučencom. Postupne sa snažíme získavať informácie o súperoch, zatiaľ je to o nás tréneroch,“ odpovedal Madzin.

Ciele a ambície do nového ročníka vyslovil generálny manažér Ladislav Garaj: „Sú len tie najvyššie, dopredu sa síce nemalo hovoriť o konkrétnych veciach, ale nebudem to hovoriť, že chceme hrať semifinále, ale chceme obhájiť titul a dobre sa ukázať v pohárovej Európe. Myslím si, že minulý týždeň sme urobili kus dobrej reklamy pre basketbal na Slovensku. Bol som veľmi milo prekvapený, že v podstate celé basketbalové Slovensko to sledovalo a fandilo nám. Cítili sme to až v Španielsku. Verím, že v nastavenom trende budeme pokračovať. V pohári snívame o tom, aby sme sa pobili o postup do druhej fázy.“

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan