• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Opäť zaplnená hala na Vietnamskej mala v sobotu večer mnoho dôvodov na radosť. Interu sa podarilo natiahnuť doma neporaziteľnosť o ďalší zápas. K tomu sa pridal pre toto družstvo mimoriadny úspech nad úradujúcim majstrom, ktorý priniesol zmenu na poste lídra Niké SBL. Čerešničkou na torte bol fakt, že k víťazstvu nasmeroval „žlto-čiernych“ nestarnúci Marek Kozlík.

'Kozel' už vo svojej obnovenej premiére za Inter naznačil, že rozhodne nepatrí do starého železa, ale až pred svojimi fanúšikmi ukázal, čoho všetkého je vo veku 36 rokov stále schopný. Najstarší hráč súťaže bol spolu s J.P. Moormanom s 22 bodmi najlepším strelcom svojho tímu. K tomu pridal aj 3 cenné zisky. Dúfam, že sa do pondelka zobudí po tejto intenzite (smiech). Neskutočné, videli ste to. Energia v útoku, v obrane, všetko. Je to obrovská skúsenosť. Uvidíme, aj pre neho bude ťažké hrať v rytme streda-sobota. Klobúk dole pred ním. Do tímu priniesol 'Kozelove' veci, čo robil vždy v Interi. Po rohoch sa stále hýbe, pripravený vystreliť, získať loptu a byť prvý v protiútoku. Sú to neuveriteľné veci, klobúk dole pred Marekom,“ nešetril chválou na jeho adresu tréner Danilo Rakočevič.

Celkovo si išli „žlto-čierni“ za prvým miestom v súťaži od prvej minúty viac, v porovnaní s ich súperom. Obetavé zákroky na hrane rizika a najmä kolektívnejšie poňatie hry, pri ktorom nebolo dôležité, kto napokon skóruje. „Bol to jeden pekný basketbalový deň na Interi. Sme veľmi radi za toto víťazstvo. Hrali sme proti tímu, čo je súčasťou Európskeho pohára FIBA, to hovorí za všetko o ich sile. To je jedno, či možno rozmýšľajú nad iným zápasom, my sme si to veľmi zaslúžili. Myslím si, že v druhom polčase sme boli lepším tímom, okrem jednej krízovej chvíle, počas ktorej sme boli všetci temperamentnejší, ale to je súčasť hry. Po ťažkej trojke Moormana sme sa spamätali a boli sme už do konca koncentrovaní. Z môjho pohľadu môžem povedať, že sme chceli podať naše maximum a hrať s intenzitou. Či sa to vždy podarí, uvidíme. Dali sme do toho energiu a možno je to jeden z dôvodov, prečo sme vyhrali,“ zamyslel sa kouč Interu.

IMG 2183

Jeho zverenci sa dokázali aj v správnej chvíli spamätať z levického náporu, keď doslova v priebehu pár momentov stiahli 10-bodové manko na rozdiel jedného útoku. Majster mal dokonca možnosti na vyrovnanie, respektíve vedenie, ale nestalo sa. „Za stavu 61:51 sme trochu stratili koncentráciu a ani sme sa nenazdali, už bolo 61:58. Urobili sme straty a hlúpe fauly, vrátane mňa. Musíme zostať koncentrovaní celých 40 minút, to je hlavné. Rozhodlo to, že sme jeden druhému dôverovali. Vieme, že sme dobré družstvo po defenzívnej stránke a na tom sme v závere stavali. Bolo to o tom, koľkokrát sa nám podarí zastaviť súpera. Vedeli sme, že Levice budú chcieť skórovať, ale my sme im to nedovolili. Na túto výzvu, hrať proti kvalitnému tímu, sme boli pripravení,“ vysvetlil dianie v záverečnej štvrtine J.P. Moorman.

Inter ustál koncovku a kúzlo haly na Vietnamskej tak pokračuje. S prázdnou odišli v tomto prípade Patrioti a družstvo z hlavného mesta sa vďaka ďalšiemu úspechu dostalo už na čelo ligového pelotónu. Takýto scenár čakal asi len málokto, najmä po letných starostiach, keď reálne hrozilo, že sa klub neprihlási do Niké SBL. Po 9. kole je to realita.

IMG 2241

„Chápem, že sme mladé družstvo, ale tvrdá robota, ktorú do toho vkladáme, sa začína prejavovať. Každý deň tu trénujeme, to je to kúzlo. Keď svoje domáce prostredie poznáte, tak je jasné, že ho chcete ochrániť. Nechcete dovoliť, aby sa tu súperi cítili komfortne a brali si z tejto haly víťazstvo. Dokazuje to, o čom hovoríme celý čas. Sme družstvo, ktoré dokáže hrať s kýmkoľvek a kohokoľvek dokážeme zdolať. Som rád, že sme to ukázali a uspeli pred domácim publikom. Sezóna je dlhá, nemôžeme sa s týmto uspokojiť,“ vyhlásil Moorman.

Foto: Vladimír Dorňák