• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Triumf Spišských Rytierov nad oslabenou Handlovou sa nerodil ľahko, ale domáci mali na palubovke nezastaviteľného Michaela Fuseka. „Fuso“ odohral z pohľadu štatistík životný zápas, podčiarknutý novým ligovým rekordom v počte doskokov. Rozprávali sme sa s ním nielen o samotnom zápase, ale aj celkovo o sezóne na Spiši.

Bez jednej sekundy 28 minút na palubovke – 20 bodov (pri 90% úspešnosti), 26 doskokov (11 útočných a 15 obranných), 4 bloky a index užitočnosti 49. To sú čísla Fuseka v zápase 11. kola s „baníkmi“. Slovenský reprezentant stanovil nové méty, ktoré sa budú asi len ťažko v najbližšom období prekonávať.

„Štatisticky to bol možno môj najlepší zápas v profesionálnej kariére, ale kvalitný výkon to určite nebol. Je ešte mnoho vecí, na ktorých treba popracovať, aby som si mohol povedať, že som odohral dobrý zápas. Rekord vnímam pozitívne a hlavne dokazuje, že svoje hranice treba stále posúvať vyššie a neuspokojiť sa s tým, čo som už dosiahol. Taktiež sa mi potvrdilo, že mám v mnohých veciach veľké rezervy a ak by som hral nejakú kvalitnejšiu ligu, tak by som takéto čísla asi nemal,“ prekvapil Fusek úprimnou odpoveďou na svoj sobotňajší výkon.

Handlová nemala čo stratiť a do poslednej minúty bola v hre o dva body do tabuľky. Po zápase skritizoval tréner Teo Hojč prístup hráčov k tomuto stretnutiu, podľa jeho slov utrpeli víťazstvo. Napokon si jeho hráči zaknihovali tretí triumf v rade a bodovo sa dotiahli na prvý Inter Bratislava.

DSC 0243

„S trénerom určite súhlasím. Pred zápasom sme si povedal, že maximum bodov, čo sme chceli od Handlovej dostať, bolo 75, čo sa nám aj pri ich oslabení nepodarilo dodržať. Ak chceme v play off počítať s úspechom, tak musíme na prvom mieste zlepšiť obranu, lebo len s útokom sa vyhrávať nedá. Videli sme, že ich oslabenie nehralo moc rolu, ba možno bolo aj prínosom. Na ihrisku je 5 hráčov, ktorí bojujú a zvyšok sedí na lavičke. Vždy je to o tom, koľko dajú oni do toho bojovnosti a hlavne v slovenskej lige. Je potrebný, ale bez bojovnosti a chcenia vyhrať sa úspech dá docieliť ťažko,“ myslí si pivot Rytierov.

Spišiakov neustále sprevádzajú rôzne absencie, tento problém sa s nimi v podstate ťahá už od začiatku prípravy, ale na dosiahnuté výsledky to zatiaľ vplyv nemá. V lige hrajú o čelo, v Alpsko-jadranskom pohári sú jednou nohou vo štvrťfinále a aj osemfinále Slovenského pohára zvládli bez akýchkoľvek problémov.

DSC 0156

„Je pravda, že máme dosť zdravotných problémov, ja tiež nie som stále 100-percentne fit, ale taký je šport. Zranenia a choroby si človek nevyberá, treba sa tomu prispôsobiť a využiť, čo máme, ako sa len dá,“ uviedol 27-ročný basketbalista.

Po zranení, ktoré ho vyradilo v predchádzajúcej sezóne na dlhšiu dobu, zažíva Fusek aktuálne najlepší rok v Niké SBL. Jeho priemery u „Novovešťanov“ sú zatiaľ vynikajúce – 12,7 bodu, 12,5 doskoku, 3,3 bloku a užitočnosť 25,9.

„Neviem, či štatisticky hrám najlepší basketbal v mojej kariére. Moc tieto veci nesledujem, ale ak je to tak, tak som len rád. Myslím si, že s trénerom Hojčom som si sadol. Systém, ktorý nás tréner naučil, je dobrý, len ho ešte trochu nezvládame uplatniť v zápasoch. Myslím si, že je to tým, že každý ho vníma trochu inak, ale ak sa všetci dostaneme na jednu vlnu a budeme ťahať jeden za druhého, tak budeme úspešní,“ vyhlásil Fusek.

Foto: Lukáš Droppan